Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Spor olsun’ diye 900 milyon $ harcadılar - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’ye 2014 yılında sportif faaliyet amaçlı gelen yaklaşık 550 bin yabancı turistin harcaması, 900 milyon doları aştı.Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından yayımlanan ‘Spor Turizmi Raporu’na göre; dünyada spor turizminin büyüklüğü 180 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Küresel turizmin yıllık yüzde 4-5 büyürken, spor turizmi her yıl yüzde 14 büyüyor.Spor turisti normal turistin yaklaşık iki katı kadar harcama yapıyor. Türkiye’ye spor amaçlı gelenlerin ortalama harcaması 1648 doları buluyor.Türkiye, düzenlenen ve düzenlenecek uluslararası spor etkinlikleri baz alınarak hesaplanan Küresel Spor Endeksi’nde ise 14’üncü sırada yeralıyor.

        1200 TAKIM KAMP YAPTI

        Türkiye’de spor turizminin toplamdan aldığı pay yüzde 1.5 düzeyinde. Payın en büyük kısmını ise golf ve futbol oluşturuyor.Türkiye’de kamp yapan 1200 futbol takımının yarattığı turizm hacmi 100 milyon doları geçti.Türkiye’de futbol, spor tercihleri arasında açık ara önde giderken, futbol hariç spor dalları arasında satranç ise ilk sırada yeralıyor. Satrançta lisanslı sporcu sayısı 434 bine ulaşırken, bunu taekwon-do, basketbol, voleybol ve atletizm izliyor.

        160 BİN KİŞİ GOLFE GELDİ

        Antalya’da geçen yıl kamp yapan futbol takımlarının yüzde 90’ını yabancılar oluştururken, golf için gelenlerin sayısı ise 160 binin üzerine çıktı. 28 golf sahasının 21’i Antalya’da bulunuyor. Belek’te 17 golf sahasında 513 bin 216 Oyun oynandı. Belek’teki oyunların yüzde 30’luk kısmını Almanlar oynarken, bunları İngiliz, İsveç ve Fransızlar takip etti.

        YENİ YATIRIM DESTEKLENMELİ

        ’TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, spor turizmindeki payın artması gerektiğini belirterek, “Kimi ülkelerde spor turizminin toplamdan aldığı pay yüzde 25’e kadar çıkıyor. Bizim de bu payı artırmak için çalışmamız lazım” dedi.Ulusoy, spor turizminin, turizmin 12 aya yayılması stratejisini destekleyici nitelikte olduğuna işaret ederek, özellikle yeni tesis yatırımlarıyla spor turizminin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.Bu yatırımların Türkiye’nin turizm potansiyeliyle birleşip gelecek dönemde golf ve futbolun dışında başka spor dallarında da ülkeyi üst seviyelere taşıyacağını aktaran Ulusoy, “Türkiye’de çeşitli spor dallarında düzenlenecek etkinlik ve turnuvalar spor turizmini geliştirecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Turkey: Home’ tanıtım çalışmalarına da destek olacaktır. Mesela, ‘Turkey: Home of Sports’ olmaması için bir neden yok. Turizm ürünlerini çeşitlendirmeliyiz” dedi.

        SPOR ŞEHRİNE DİREKT UÇUŞ ŞART

        Raporda, Türkiye’nin tanıtımlarda spor ve sağlıklı yaşam ülkesi olarak konumlanması gerektiği aktarılarak, şu görüşlere yer verildi:“Spor destinasyonu olarak belirlenecek şehirlere de yurtdışından direkt uçak seferlerinin yapılması sağlanmalı. Sporcu turistlerin taleplerine cevap veren cazip paket turlar hazırlanmalı. Uluslararası çapta düzenlenen etkinliklerin sayısı artırılmalı. Bireysel olarak seyahat eden sporseverlere yönelik de ürünler geliştirilmeli.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ