Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Almanya o talebi reddetti - İş-Yaşam Haberleri

        Yunanistan’da bir hafta önce seçilerek göreve gelen yeni hükümet ile Avrupa arasında ipler gerildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın borç kesintisi talebini reddetti. Hamburger Abendblatt Gazetesi’ne konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Saç tıraşı yok” dedi. Yunanistan’a reform politikalarına devam çağrısında bulunan Merkel, “Avrupa, Yunanistan ile ve krizden özellikle etkilenen diğer ülkelerle, reform ve tasarruf çabalarına devam ettikleri takdirde, dayanışma içinde olmaya devam edecektir” diye konuştu. Bazı bankaların ve özel kredi kuruluşlarının daha önce ülkenin borcunun bir kısmını sildiklerini hatırlatan Merkel bununla birlikte Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını istediğini belirtti. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, cuma günü borç kesintisi talebi reddedildiği için Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan Troyka ile ülkesinin borçlarının geri ödeme koşullarını ve mali yardımı programının süresinin uzatılmasını müzakere etmeyeceğini söylemişti.

        PARİS’TE DESTEK ARAYACAK

        Merkel’in sert tepkisi Varoufakis’e Fransa ziyaretini bir gün erkene aldırdı. Varoufakis bugün Paris’te Fransa maliye bakanı ile görüşerek borçların yapılandırılması konusunda destek isteyecek. Yunanistan’ın toplam 315 milyar Euro borcu bulunuyor. Bu meblağ da ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 175’ine denk geliyor Yunanistan 2010’da Troyka ile pazarlıkları sonucu 240 milyar Euro tutarında kurtarma kredisi almıştı. Ülkenin borçlarının yaklaşık 100 milyar Euro’su 2012’de yapılan müzakereler sonucu silinmişti. Yunanistan’ın Troyka ile anlaşması ise 28 Şubat’ta sona eriyor.

        ‘Borcumuz borç elbette ödeyeceğiz’

        Berlin ile Atina arasında ipler gerilirken, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, zeytin dalı uzatan isim oldu. Tsipras, dün Bloomberg Ajansı’na e-posta ile ilettiği açıklamada, “Borcumuz borç ödeyeceğiz” dedi. Tsipras Yunanistan’ın kreditörleri Avrupa Merkez Bankası ile Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borçlarını ödeyeceklerini söyledi. Tsipras ayrıca ülkenin mali yardım programına en çok destek veren Euro Bölgesi ülkeleri ile de borçların yeniden yapılandırılması konusunda yakında anlaşmaya varacaklarını kaydetti. Tsipras, “Avrupalı partnerlerimiz ile görüşmelerimiz yeni başladı. Aramızdaki bakış açısı farkına rağmen, herkesin çıkarına olan bir anlaşmaya varacağımızdan eminim” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ