Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Aday sezonu açıldı! - İş-Yaşam Haberleri

        Ünsal EREKE-Menekşe ATASELİM / HT GAZETE

        7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde aday adayları Ankara’yı mesken tutacak. Oteller şimdiden dolmaya başladı. Oda fiyatları 600 dolara koşuyor Seçim meydanları için hazırlanan adaylar bir yandan da ‘takım elbiselerini’ ayırtmaya başladı. Bu da hazırgiyim sektörüne yeni bir hareket getirdi

        7 Haziran’daki genel seçimler öncesinde aday adayları birer birer ortaya çıkmaya başlarken kendi ekonomisini de oluşturdu. Vekilliğe talip olanlar Başkent’te boy göstermeye başlayınca otellerin doluluk oranları da yükseldi. YSK’ya kesin listelerin sunulacağı 24 Mart’a kadar Ankara otellerinin İstanbul’un konaklama fiyatlarını yakalaması bekleniyor. Başkent’teki oteller yüzde yüz doluluğa göre hazırlık yaparken personel ihtiyacı olacağını görünce seçime kadar ‘Güney’den deneyimli işgücü ithal etmeye başladılar. Diğer taraftan da seçime kadar aday dalgası ile yüzde 20’lik büyüme planları yapan hazırgiyim sektörü de vekile özel koleksiyon hazırlığına girdi.

        PERSONEL AZ GELDİ BAŞKENT GÜNEYDEN ÇALIŞAN GETİRECEK

        Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesinde kendilerini siyasi parti merkezi ve teşkilatlarına tanıtma çabasında olanların Ankara serüveni başlıyor. Yurdun dört bir yanından Başkent’e akacak aday adaylarının bir aya varan bu kamp sürecinde Ankara’daki 159 turizm tesisinin doluluklarını en üst düzeye ulaştıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Otellerde oluşacak ziyaretçi yoğunluğu karşılaması için güney bölgelerinde çalışan ‘deneyimli’ işgücü Ankara’ya kaydırılırken, fiyatların Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) kesin listelerin sunulacağı 24 Mart’a kadar İstanbul’daki konaklama bedellerini yakalaması bekleniyor.

        1 AY İÇERİSİNDE TAVAN YAPACAK

        Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Seçim Aydın, aday adayı belirleme çalışmalarının başlamasıyla Ankara’nın turizm anlamında hareketlenmeye başladığını söyledi. Aydın, “Adaylığa soyunan insanlar genel merkezlere gidip kendilerini göstermek istiyorlar. Bununla birlikte havayı koklayıp genel merkezlerdeki teşkilat çalışmalarına katılmak istiyorlar. 1 ay içerisinde doluluklar her seçim dönemi öncesinde olduğu gibi tavan yapacak” dedi.

        ANKARA’DA BOY GÖSTERECEKLER

        Yazın Güney bölgelerinde çalışan iş gücünün seçim döneminde Ankara otellerinde çalışmaya geleceklerini anlatan Seçim Aydın, “Oteller bir anda artan doluluğa karşı Türkiye’nin güneyindeki tesislerden gelen çalışanlarla sorunsuz hizmet vermeye çalışacaklar” ifadesini kullandı. Aydın, dolulukların özellikle parti merkezlerine yakın bölgelerdeki otellerden başlamak kaydıyla artacağını ifade etti. Aydın, bu seçimde istifa eden bürokratların doluluğa etki edeceğine dikkat çekerek “Şu anda görev halinde olan bürokratlar da istifa edip Ankara’ya gelmek ve burada görünmek istiyorlar. Çünkü bürokratlar için yeni yasaya göre istifa eden eskiden olduğu gibi bir daha geri dönemeyecek. Bu nedenle daha sıkı lobi faaliyeti yapmak istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

        10 BİN KİŞİLİK ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

        Seçim dönemlerinden hareketle doluluk oranlarını artırmak adına ATO Ankara Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nu kurduk. Bu yılın Ekim ayında Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Konferansı burada düzenlenecek. 12-24 Ekim tarihleri arasındaki 12 günde 195 ülkeden 10’dan fazla bakan ile 10 bin katılımcı burada bulunacak.

        ODA FİYATI 600 DOLARA ÇIKABİLİR

        Ankara’daki turizm işletme belgeli 159 tesiste 11 bin 76 odada, 22 bin 177 yatak kapasitesi bulunuyor. Başkent’teki otellerde yıllık doluluk oranı yüzde 60-70 seviyesinde bulunuyor. Mart ayı içindeki dönem ise doluluklarda az olan bir zaman olarak biliniyor. Ancak doluluklar seçim döneminde artış gösteriyor ve otellerde boş yer bulmak güçleşiyor. Doluluklar yüzde 70’lerin üzerine çıktığında otomatik olarak fiyatlar da artış gösteriyor.Gecelik ortalama konaklama fiyatları 100 ile 300 dolar arasında değişiyor.

        ERKEKLERİN SEÇİM KOLEKSİYONU,PAZARI YÜZDE 20 BÜYÜTECEK

        Genel seçim öncesinde erkek giyim sektörü üretimde adeta gaza bastı. Yüzde 90 oranında erkeklerden oluşacağı tahmin edilen milletvekili adaylarının talebine yanıt vermek isteyen markalar stokları güçlendirdi. 2014’te gerçekleştirilen yerel seçimlerin 40 milyon liranın üzerinde ek pazar yarattığı sektörün bu seçimden beklentisi yıl sonunda yüzde 20’lik büyüme katkısı. Damat, Tween ve D’S markalarının sahibi Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, adayların alışverişine hazırlık olarak üretimi yüzde 40 oranında artırdıklarını açıkladı. “Ekstra bir çalışmayla seçim koleksiyonuhazırladık” diyen Orakçıoğlu, özellikle mart ve nisan aylarının sektör açısından çok hareketli geçeceğini söyledi. Siyaset dilinde renklerin büyük önem kazandığına dikkat çeken Süleyman Orakçıoğlu, “Adaylar artık sadece siyah ve laciverde yönelmiyor. Bu renkler iletişime kapalı biri imajı çizdiğinden daha açık ve farklı tonlara talep arttı” dedi.

        ‘İLETİŞİME İHTİYACIMIZ VAR’

        Gömlekte beyaz ve mavi, takım elbisede de açık laciverdin öne çıktığını kaydeden Orakçıoğlu, “Ülkenin iletişime çok ihtiyacı olan şu günlerde açık lacivert patlama yapacaktır” diye konuştu.

        'KÖY KAHVESİNDE KRAVAT GARİP KAÇAR'

        Süleyman Orakçıoğlu, “Bir aday ortalama 2 takım elbise ya da 1 takım elbise, 1 ceket, 2 pantolon kombinasyonu tercih ediyor. Bu kombinasyonla 5 farklı kıyafet yaratmak mümkün. Köy kahvesinde kravatla oturmak garip kaçar. O yüzden orada kıravatı çıkarıp gömleğin kollarını kıvırarak halkın arasına karışabileceği bir tarza da ihtiyaç var. Biz de bu tarz yönlendirmeler yapıyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ