Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 463 bin aracın kaçak geçtiği gerekçesiyle ceza kesildi - İş-Yaşam Haberleri

        En kısa mesafeden Kaçak geçiş yapılsa bile PTT ve Karayolları’nın hatası nedeniyle en uzun mesafeden ceza kesilmesinin önlenmesi istendi.

        TIR'A AYRI, KASAYA AYRI CEZA

        PTT Genel Müdürlüğü 2012 yılı hesap görüşmelerinde ortaya çıkan skandallar zincirinde ekmek parası kazanmaya çalışan kamyon şoförlerine de 'deli dumrul' cezası kesildiği belirlendi.Bugün'ün haberine göre TIR'a ayrı, eklentisi olan dorsesine ayrı cezalar kesildiğini PTT Genel Müdür Vekili Özay Atbaş kabul etti. Kamyonculara 30 bin ile 80 bin lira arasında ceza gönderildiği PTT bürokratlarınca itiraf edildi.

        EN KISA MESAFEYE EN YÜKSEK CEZA

        Komisyonda milletvekillerinin en çok şikayetçi olduğu konu HGS'nin kısa mesafeye en uzun mesafe cezası kesmesi oldu. Muhalefet milletvekilleri vatandaşın cebini boşaltan ceza örneğini de verdi. Buna göre İstanbul Çamlıca gişelerden kaçak geçiş yapmış bir sürücü Sultanbeyli gişelerden çıkış yapmış olsa bile normalde ödemesi gereken 1.80 liranın 11 katını değil, Anadolu otobanının en uzak ve son gişesi olan Ankara sınırındaki Akıncı gişesinden çıkış yapmış gibi 15 TL’nin 11 katını ödemek zorunda kalıyor.

        CEZALAR 1 SENE BEKLİYOR

        Bu da cezanın miktarını tam 80 katı olan 165 TL’ye çıkartıyor. Bu uygulamanın çözülmesi teklif edildi. Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre 2013 yılında 10 milyon 463 bin aracın kaçak geçtiği gerekçesiyle 1 milyar 162 milyon TL para cezası kesildiği KİT Komisyonu'nda vekillere sunuldu. PTT Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Karaca, 2014'te ise ne kadar ceza kesildiği bilgisini vermedi. Karaca, geçen yıl 400 bin kaçak geçiş için 1 milyon 750 bin liralık cezanın tebligatının beklediğini itiraf etti. Muhalefet milletvekilleri kurumların keyfi olarak cezaları 1 sene tebliğ etmediğini kaydederek faiz uygulandığına işaret etti. Faiz yüzünden 120 liralık cezanın 5 bin liraya ulaştığına dikkat çekildi.

        100 KİŞİ CEZALARI DÜZELTİYOR

        Otoyol ve Boğaz köprülerine kurulan HGS'nin 22 milyon dolara ihale edildiği ancak daha sonra devlete maliyetinin 100.4 milyon liraya ulaştığı vurgulandı. KİT Komisyonu üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, HSG'nin vatandaşların başına bela olduğunu söyledi. Şoförlere her gün binlerce ceza kesildiğine dikkat çeken Akar, "37 bin, 80 bin lira gibi cezalara çarptırmışsınız insanları" dedi. Akar'ın tepkisi üzerine söz alan PTT Genel Müdür Vekili Özay Atbaş, cezaları düzeltmek için Karayolları Genel Müdürlüğü'nde 100 kişinin çalıştığını söyledi.

        HERKES BAŞINDAN SALIYOR

        Şoförleri inim inim inleten HGS'den Ak Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyanda şikayetçi oldu. KİT Komisyonu'nda konuşan Dalyan, "Arazide çok sıkıntı yaşıyoruz. HGS'den geçtiğim an öteki taraftan düzeltin diyorum. Karayolları PTT'ye PTT Karayolları’na yönlendiriyor. Ben Karayolları’nı tanımam. İnsanların yaşadığı sıkıntıyı çözün. Bu ceza problemini PTT'nin Karayolları’yla beraber çözmesi lazım" dedi. KİT Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay, "Cezalar caydırıcılığın ötesinde yıkıcılığa geçti" diyerek komisyon olarak PTT ve karayollarının HGS'deki haksız cezaları çözmesi için teklif kararı aldıklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ