Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TÜİK’in verilerine göre çalışabilir durumdaki kadın nüfusu 29 milyon kişi. - İş-Yaşam Haberleri

        Naime SERT / HT GAZETE

        Üniversite öğrencisi, 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ın Mersin’de katledilmesi Türkiye’yi ayağa kaldırırken, kadınların sosyal hayattaki konumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı kasım ayı işgücü istatistiklerinin de ortaya koyduğu gibi kadınlar her alanda ‘dayak’ yiyor. Çeşitli gerekçelerle işgücü piyasasının dışına itilen kadınlar erkeğe bağımlı hale getiriliyor. İşgücüne katılanlar da aynı işi yaptığı erkeklerin aldığı ücretin yüzde 60’ını alıyor. Kısaca kadınlar her alanda eşitsizlikle karşılaşıyor.

        İSTİHDAM ORANI YÜZDE 26.6

        TÜİK’in verilerine göre çalışabilir durumdaki kadın nüfusu 29 milyon kişi. Kasım 2014’te kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 30.5, istihdam oranı yüzde 26.6 oldu. 15 ve üstü yaş grubundaki 29 milyon kadından sadece 7.7 milyonu istihdam ediliyor. TÜİK’e göre 20 milyonu aşkın kadın ise işgücüne dahil değil. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9.7, kadınlarda yüzde 13 olarak hesaplandı.

        Eğitim seviyesine göre istihdam oranı yükselse de yükseköğrenim görmüş kadınların istihdam oranı yüzde 61.2’de kaldı. Erkeklerde ise bu oran yüzde 78.9 oldu. Oysa yine TÜİK’in yükseköğretim istatistiklerine göre 2013-2014 akademik yılında öğrenim gören toplam 5.4 milyon öğrencinin 2.5 milyonu kadınlardan, 2.9 milyonu erkeklerden oluşuyor. Öğrenim dönemindeki 400 bin kişilik fark, istihdama geldiğinde büyüyor. Eğitimdeki göreceli eşitlik iş istihdama gelince bozuluyor. Yani kadınları üniversite okutuyoruz ancak çalıştırmıyoruz.

        KÜRESEL MALIYET 9 TRILYON DOLAR

        Cinsiyet eşitsizliğinin küresel ekonomiye maliyeti 9 trilyon doları buluyor. Goldman Sachs’ın ocak ayında Isviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda açıkladığı rapora göre istihdamda kadın erkek arasındaki makasın daraltılması halinde ABD’nin milli geliri yüzde 9, Avrupa’nın milli geliri yüzde 13, Japonya’nın milli geliri ise yüzde 16’ya varan oranlarda artış gösterebilecek.

        Ancak veriler pek iç açıcı değil. Catalys tarafından yapılan araştırmaya göre 2013 yılında kadın yönetim kurulu üye sayısı sadece yüzde 17 oldu. Üst düzey yöneticilerin sadece yüzde 14.6’sı, CEO’ların ise yüzde 4’ü kadınlardan oluştu. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye en çok kadın yönetim kurulu başkanının olduğu ikinci ülke oldu. Ancak üst düzey yönetici ve müdür kadın sayısıyla 108 ülke içinde 94’üncü sırada yer aldı. Türkiye, özel ve kamudaki orta ve üst düzey kadın yönetici sıralamasında ise 49 ülke arasında yüzde 14.3 ile sonuncu sırada yer bulabildi.

        TÜRKİYE 7.7 MİLYON KADINA İSTİHDAM SAĞLAYABİLDİ

        KADINA ERKEĞİN ALDIĞI ÜCRETİN % 60 'I ÖDENİYOR

        Iş dünyasındaki kadınlar ile erkekler arasındaki eşitsizliğin en keskin olduğu alanlardan biri de ücret. Türkiye’de kadınlar aynı işi yaptıkları erkeklerin aldığı ücretin yüzde 60’ını alabiliyor. Bu oran Almanya’da yüzde 76.3, Ingiltere’de yüzde 74.3, Kanada’da yüzde 73.8, ABD’de ise yüzde 73.7 seviyesinde bulunuyor.

        İSTİHDAM ORANI İLE OECD'DE SONUNCUYUZ

        Türkiye, TÜIK’e göre yüzde 26.5’lik kadın istihdam oranıyla 31 OECD ülkesi içinde sonuncu sırada yer alıyor. Üstelik OECD’nin elindeki son verilere göre Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı yüzde 29. Kadınların işgücüne katılımında Izlanda yüzde 71 ile en yüksek orana sahip ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ