Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Suriyeliler işsizlik rakamında etkili oldu - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK/HT GAZETE

        Son 1 yılda hem işgücü hem de işsizlik oranındaki artış dikkat çekiyor. Nüfus artışının çok yüksek olmaması nedeniyle normal şartlarda birbirinin tersi yönde hareket etmesi beklenen bu iki rakamın birlikte artışının altında ise Suriyeliler çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik anketini yaparken Türkiye vatandaşı olup olmadığına, kayıtdışı çalışıp çalışmadığına bakmıyor, sadece haneleri rastgele seçip anket yapıyor.

        Hatta yabancı dil konuşan eve o dili bilen anketör gönderiliyor. Bu çalışma sayıları 2 milyonu geçtiği söylenen Suriyeli göçmenler nedeniyle hem işgücü hem istihdam hem de işsiz sayısını şişirdi.

        Tabii artışın tümü Suriyeliler'den gelmiyor ancak ağırlıklı olarak TÜİK’in Arapça bilen anketör göndererek işgücüne kattığı Suriyeliler nedeniyle bir önceki yıl 402 bin artan işgücü sayısı 2013-2014 Kasım aralığında 2 milyon 38 bin arttı. Aynı nedenle istihdam da önceki yıl 207 bin artmışken 1 milyon 435 binlik artış gösterdi. Hem ekonomik büyüme nedeniyle işini kaybedenler hem de işsiz Suriyeliler'in sayılması ile işsiz sayısı da önceki yıl 195 bin artmışken bu kez yaklaşık 600 bin arttı. Türkiye’nin istatistiklerine dahil olan Suriyeliler rakamların da şişmesini sağladı.

        Türk işçilerin yerine daha ucuza istihdam edilen Suriyeliler nedeniyle örneğin istihdam oranı yüzde 43.7’den 45.5’e, işgücüne katılma oranı da yüzde 48.2’den yüzde 51’e yükselmiş gibi göründü.

        İMALATTA KÖTÜ HABER VAR

        Türkiye genelinde işsiz sayısı Kasım 2014’te 3 milyon 96 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 10.7’ye yükseldi. Böylece, son 4 aydır yüzde 10’un üzerinde seyreden işsizlik oranı Şubat 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik yüzde 19.9 oldu. Tarım istihdamındaki iyileşme sürerken aylık bazda sadece 16 bin artan tarım dışı istihdam parlak bir resim çizmedi. Bu cephedeki zayıflama Temmuz 2014’ten bu yana ilk kez aylık bazda 80 bin daralan imalat sektörü istihdamından kaynaklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ