Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Azerbaycan'a hazırgiyim sektöründen destek - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM-Seçkin ÜREY /HT GAZETE

        Azerbaycan’ın petrol fiyatlarındaki temmuzdan bu yana yüzde 50’ye varan düşüş yüzünden para birimi Manat’ı yüzde 35 devalüe etmesi Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Azerbaycan, 2.8 milyar dolarla Türkiye’nin en büyük 17. ihraç pazarı konumunu elinde tutuyor. Ancak Habertürk’ün hesaplamalarına göre 30 ürün grubunda en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Nitekim ülkenin mal ithalatının yüzde 20’si Türkiye’den karşılanıyor. Temizlik malzemeleri ve çocuk beziyle pedlerde ikinci, inşaat demiriyle alüminyum inşaat malzemeleri ve tuvalet kağıdında üçüncü büyük pazar olan Azerbaycan, mobilya, bisküvi, çikolata, sabun, saç kozmetiğinde de önemli pazar özelliği taşıyor. Türk markalarının ülkede 149 mağaza ve satış noktası yer alıyor.

        7 MİLYAR $’LIK TÜRK YATIRIMI VAR

        TPAO’yla birlikte Azerbaycan’daki Türk yatırımlarının 7 milyar doları bulduğunu anlatan Türk-Azeri İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, devalüasyonun Türkleri nasıl etkileyeceğini “İlk başta fiyatlara uyum sağlama süreci olacaktır. Ancak Türklerin pazar hâkimiyeti temel tüketim maddelerinde yoğunlaşıyor. Resmi kayıtlarda gözükmeyen büyük bir ticaret hacmi de var. Bu Türklerin pazardaki konumunu devam ettirir. Petrol fiyatları 100 dolarları bulduğu dönemde ülkede lüks tüketim patlamıştı. İtalyan ürünleri Türk ürünlerine göre daha yüksek maliyetli olacak. Bu da uzun vadede Türk ürünlerine yarar” diye konuştu. Azerbaycan’da satış ağı bulunan markaların temsilcileri de yeni düzene uyum sağlama sürecinin ilk sinyallerinin alındığı mesajını verdi. Azeri alıcılar bir çok sektörden indirim talebinde bulunmaya başladı.

        İLK İNDİRİM JESTİ HAZIRGİYİMDEN GELDİ

        Azerbaycan’da 3 mağaza ve toplam 17 satış noktaları olduğunu söyleyen Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, bayilerine destek olmak için toptan satış fiyatını yüzde 10 düşürdüklerini söyledi. Atik, “Bayimiz geçen hafta arayıp ‘Piyasa iyi değil’ dedi. Bu süreçte toptan satışlar perakendeye kıyasla daha fazla düşecektir” dedi. Ülkede şirketi ve 3 mağazası olan LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de yüzde 35 devalüasyonun beklentinin çok üzerinde olduğunu ve fiyatların bu seviyede olmasa da yükseleceğini belirtti. Küçük, “Tabii bunu yaparken tüketicinin alım gücünü düşüneceğiz. Yumurtaları farklı sepetlere koyanlar, farklı ülkelere yatırım yapanlar açısından iyiler kötüleri dengeler. Ama bazı firmalar birkaç yıl sıkıntı çekecek” diye konuştu.

        ‘MAĞAZALARI ELDE TUTMAYA ÇALIŞACAĞIZ’

        Colin’s’in patronu Nurettin Eroğlu da şunları söyledi: “Rusya’da 212, Azerbaycan’da 7 mağazamız var. Bölgedeki sıkıntılar elbette etkili. İnsanların alım gücünü düşünüp kârdan fedakârlık edeceğiz. Bir süre elimizdeki mağazaları tutmaya çalışıp yeni yatırıma girmeyiz. Beklegör dönemindeyiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ