Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası'na sert çıktı! - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Esnaf ve Sanatkarlar toplantısında konuştu

        Erdoğan'ın konuşmasından satış başları:

        "Türkiye bu zamana kadar pek çok ekonomik krizi en az hasarla atlatabildiyse bunda ahilik kültürünün çok büyük payı var. Biz ahilik geleneğimize sıkı sıkı sahip olarak pek çok krizi atlatabiliriz.

        Sınırsız kazanma, sınırsız kâr etme. Batı'da yaşanan refah düzeninde sadece bir kişilik günlük tüketimine Afrika'dakiler bir ayda ulaşamıyorsa sorun var demektir. Biz bu duruma itiraz ettik.

        Türkiye'nin 12 yılda yaşadığı dönüşümü en iyi esnaf ve sanatkarlar bilir. Sizler bu ülkede 1 milyon 40 bin esnafsınız. Her esnafı ailesiyle beraberr düşününce en basitinden 5 milyon aile. Fazlası var azı yok. Bunun bir de yansıması var. Nedir o? Müşteri. 2002'de esnafımız yüzde kaçla kredi kullanıyordu? Yüzde 47 ile. Bugün bu oran yüzde 4- 5. Kredi limiti neydi? 5 bin... Bugün 150 bin. Bir yılda bu imkandan 63 bin kişi yararlanıyordu. Bugünse 308 bin kişi yararlanıyor. Ortalama bire 5 artış var. Faal kooperatif sayısı 402'ydi. Bugün 930. Bugüne dek 1 milyon 17 bin kişi bundan yararlanmış.

        2023 hedeflerimize göre Türkiye'yi 2-3 kat daha büyütmemiz lazım. Esnafımız güçlü olacakki Türkiye büyüsün. Türkiye'nin 2023 hedefleri için birlik ve uyum içinde hareket etmesi gerekiyor.

        "MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞINA SÖZÜMÜZ YOK"

        Bizim Merkez Bankasının bağımsızlığına bir sözümüz yok, ayrı bir konu. Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduğu yere kadar yok. Bu konuda bir yanlış gördüğümüz, eksik gördüğümüz zaman sözümüzü söylemekten asla çekinmeyiz. Burada bir kez daha ifade ediyorum, yani bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bir de bunu söyle.

        Dün Merkez Bankası lütfetti. Politika faizinde ve faiz koridorunda çeyrek puanlık bir indirim yaptı. Yıl boyunca yapılan indirimleri topluyorsunuz 2,5 puan ediyor. Halbuki geçtiğimiz yıl ocak ayında bir kalemde 5,5 puanlık artış yapılmıştı. Hala ocak ayındaki artışın yarısı kadar dahi indirim yapılmış değil. Faiz artırımına konu, bu şartlar ortadan kalktı ama artan faiz hala yerinde duruyor. Böyle şey olur mu?

        Esnafımızın, çalışanımızın vatandaşımızın hakkını korumak benim en başlıca görevimdir. Bu konun takipçisi olmaya ve ikazlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Biz bu günlere istikara ve güven ile geldik. Biz bunları yaptık sende gereğini yapmak zorundasın. Merkez Bankası faiz konusunda yanlış yapıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ