Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam FED Başkanı Yellen sinirlendi - İş-Yaşam Haberleri

        Son dönemde alevlenen Merkez Bankası’nın bağımsızlığı tartışması sadece Türkiye’ye özgü değil. ABD Merkez Bankası da (FED) çarşamba günü ABD Kongresi’nde benzer bir eleştiriyle karşılaştı. Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne sunum yapan FED Başkanı Janet Yellen, bankanın daha fazla denetlenmesini öneren yasa teklifine şiddetle karşı çıkarak bağımsızlığını savundu. Merkez bankalarının siyasi baskılardan uzak ve özgür olduklarında görevlerini daha iyi yaptıklarının verilerle kanıtlandığını belirten Yellen, bankanın Kongre tarafından denetlenmesinin para politikasını siyasallaştıracağını savundu. Yellen ayrıca FED’in belirli bir formüle ya da mekanik bir kurala göre işleyemeyeceğini düşündüğünü ifade etti. Yellen, FED’in Kongre’ye hesap verebilir durumda olduğuna da vurgu yaptı. FED Başkanları yılda iki kez Kongre’ye sunum yapıp soruları yanıtlıyor.

        'BÜTÇE SİZİN SORUNUNUZ BENİM DEĞİL'

        Cumhuriyetçi Mick Mulvaney, FED’i kendisini ilgilendirmeyen konulara burnunu sokup uzun vadeli işsizlik ve gelir adaletsizliği gibi konulara girmekle eleştirdi. Yellen’in yanıtı ise çok sert oldu. “Ben bu ülkede uzun süredir devam eden açıklar ve bütçe sorunlarıyla ilgili olarak da konuştum” diyen Yellen, sözlerini “Ama bunlar sizin sorumluluğunuz, benim değil” diye tamamladı.

        VOLCKER'E SİYASİ BASKI YAPILMIŞ OLABİLİR

        Yellen, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ocak ayında enflasyonu yüksek faizle düşürmesini örnek gösterdiği FED’in eski başkanı Paul Volcker’e siyasi baskı uygulanmış olabileceğini söyledi. Yellen “Volcker bu zor kararı almaya cesaret edebilir miydi merak ediyorum” dedi. Volcker, 1981’de ABD’de enflasyon yüzde 13.3’ye çıktığında faizleri yüzde 10’lardan yüzde 20’lere yükseltmiş, önce ekonomi bir kez daha resesyona girmiş ancak enflasyon 1983 yılında yüzde 3.2’ye inmişti. Ocak ayı enflasyonu yüksek çıkınca ara toplantıdan vazgeçen ve bu nedenle eleştirilen Başçı, kendini bu örnekle savunmuştu.

        SERT İFADELER KULLANDI

        Şubat 2014’te göreve gelen ve genelde ılımlı ve sakin bir tutum izleyen Yellen, bankaya yönelik suçlamalar gelince birden şahin kesildi. Yellen sorular karşısında sert ifadeler kullandı. Cumhuriyetçi Parti’den üyeler FED’i, iktidardaki Demokratik Parti’nin siyasi hedeflerine, ABD ekonomisinin yönetiminden daha fazla öncelik vermekle suçladı. ABD Hazine Bakanı Jacob Lew ile her hafta gerçekleştirdiği basına kapalı görüşmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Yellen, “FED bağımsızdır. Bakan ile para politikasını veya atacağımız adımları tartışmıyoruz” dedi. Kongre’nin iki kanadında da çoğunluğu alan Cumhuriyetçiler, FED’i denetimlerine almak için yoğun çaba gösteriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ