Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ermenekte gergin tapu töreni - İş-Yaşam Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de 559 yer altı madeni olduğunu belirterek, "Bunun 217'si kömürle alakalı. Yaptığımız kontroller sonucu herhangi bir sıkıntı, benzer bir kaza yaşanmaması adına yarısı kapatılmış durumda" dedi.

        Yıldız, Ermenek Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi'nde, ilçede hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine verilecek evlerin tapu dağıtım töreninde, Ermenek'e gelirken bu acıyı hep beraber paylaştıklarını ve acının herkesi derinden yıktığını söyledi.

        Edirne'den Kars'a kadar Ermenek'teki acının hep yerde hissedildiğini dile getiren Yıldız, bütün bakanların Hükümet'i temsilen ilçede bulunduklarını ifade etti. "Tabii ki, bu acı kolay bir acı değil, katlanılabilir bir acı değil. Buradaki her türlü feveranın normal olduğunu, bunun hep beraber kardeşhane paylaşılması lazım geldiğini, bir kez daha vurgulamak isterim" diyen Yıldız, bir yandan iş imkanı oluşması için bir yandan da Türkiye'de kaynakların oluşması açısından gayret gösterildiğini kaydetti.

        "BU ACIYI BİR DAHA YAŞAMAYALIM"

        Bunların da çalışma hayatına uygun olması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

        "Türkiye'de 559 tane yer altı madeni var. Bunun 217'si kömürle alakalı. Yaptığımız kontroller sonucu herhangi bir sıkıntı, benzer bir kaza yaşanmaması adına yarısı kapatılmış durumda. Her ne kadar istemiyor olsak da bu acıyı paylaşırken bu bilgileri de vermek zorundayım. Bunların içerisinde Ermenek'te olanlar da var. Çalışma Bakanlığımız ile son yaptığımız toplantılarda üç ocağın iki tanesinde bu şartlar yerine getirildi ve açılıyor. Diğer üçüncü ile alakalı çok kısa süre içinde Valiliğimize bu yazıyı yazıyoruz ve bütün ocaklarımız burada açık olarak devam etmiş olacak. Bu acıyı bir daha yaşamayalım. Hep beraber bunların önüne geçmek için gayret gösterelim. Bazı kardeşlerimiz diyorlar ki; 'bu bizim iş kapımız, ekmek kapımız' ama biz bu ekmek kapısının yeni bir acı noktasına dönüşmesini istemeyiz. Bunu, hiçbir zaman için olsun istemeyiz. O yüzden bu tedbirleri alıyoruz. Arkadaşlarımız o iş yerlerinin açılmasını isterken, çalışma şartlarına, iş sağlığı, iş güvenliğiyle ilgili konulara mutlaka dikkat etmemiz lazım. Kömür ocaklarının haricinde olanlar da var. Görevimizin zor ve sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Bu sorumluluğu omuzlarımızda hissediyoruz."

        BAZI AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ

        Üzüntünün paylaşıldığı gibi buruk sevinci paylaşmak için Ermenek'e geldiklerini aktaran Yıldız, bu acıların Türkiye'nin birçok yerinde tekrarlanmaması için kontrollere devam ettiklerini kaydetti.

        Bağışları nedeniyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne, 18 acılı ailenin ve 18 madencinin adına teşekkür eden Yıldız, bundan sonraki süreçte de bu tür buruk da olsa yanacak sevinçli günlerde hep beraber burada olacaklarını söyledi.

        Yıldız'ın konuşması sırasında, salonda bulunanlar slogan atarak Bakan Yıldız'ı alkışladı. Bunun üzerine bazı aileler, "Bizim canımız gitti, siz neye slogan atıyor, alkışlıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

        "İKİNCİ KONUTLARI TESLİM EDECEĞİZ"

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da Ermenek ilçesindeki maden şehitlerinin yakınlarıyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile görüştüklerini belirterek, "İnşallah önümüzdeki günlerde bu kardeşlerimize geçimlerine bir nebzede olsa katkı sağlamak üzere ikinci konutlarını teslim edeceğiz" dedi.

        Elvan, Ermenek'te hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine verilecek evlerin tapu dağıtım töreninde, şehit olanların ailelerinin acılarını paylaşmak, bir nebze de olsa onların gelecekteki hayatlarına rahatlık getirmek adına bu tapu teslim töreninin düzenlendiğini söyledi.

        "Üzüntülüyüz, hüzünlüyüz, yüreğimiz yandı, ocağımız söndü ama şundan emin olunuz; olayın olduğu ilk günden itibaren o şehit kardeşlerimizin yakınlarının hissettiği acıyı aynen bizler de hissettik" diyen Elvan, şehit olan madenci yakınlarını sadece hemşehri olarak değil, kardeş olarak gördüklerini dile getirdi.

        Elvan, bu 18 canın geri getirilemeyeceğini ancak hem kendisinin hem de diğer iki bakan; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in gereken gayreti gösterdiğini bildirdi.

        İşçi yakınlarının acısını dindirme yönünde yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Elvan, 18 aileye ev armağan edilmesi noktasında gösterdiği hassasiyetten dolayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür etti.

        İŞÇİ YAKINLARI İÇİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

        Elvan, bu süreçte işçi yakınlarının özellikle bazı sosyal haklardan yararlanması, yakınlarına istihdam sağlanması konusunda çalışmalar yürüttüklerine değinerek, şunları kaydetti:

        "Bakanlar Kurulu'nda yaptığımız görüşmeler neticesinde, Soma'daki kardeşlerimizin yakınlarına verdiğimiz hakların aynısını Ermenek'teki kardeşlerimizin yakınlarına verilmesine karar verildi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde. Yasalaşır yasalaşmaz şehitlerimizin yakınlarına bu desteği de sağlamış olacağız. İşsiz kalan kardeşlerimize destek olmak amacıyla Toplum Yararına Çalışma Programı'nı harekete geçirdik. Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla'da 450 kardeşimize istihdam imkanı sağladık. Banka borcu olan kardeşlerimizin kredi borçlarının ertelenmesi imkanının getirdik. Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla esnafımızın rahatlaması amacıyla KOSGEP'ten destek mekanizmasını uygulamaya geçirdik. Bu çerçevede her bir esnaf kardeşimize talep etmeleri halinde bu üç ilçede 50 bin lira faizsiz, ilk yıl ödemesiz, müteakip üç yılda ödenecek şekilde kredi mekanizmasını geliştirdik. Desteklerinden dolayı sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a teşekkür ediyorum."

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da ailelerin acısını paylaştığını dile getiren Elvan, ağlayan, üzüntü içinde olanları çok iyi anladığını vurguladı.

        "SÖZÜMÜZÜ YERİNDE TUTMAYA GELDİK"

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise madencilerin ailelerinin artık millete emanet olduğunu, bu millet emanetine her zaman sahip çıktığını söyledi.

        İlk günden itibaren ilgili bakanların olay yerinde bulunduğuna, aileleri yalnız bırakmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

        "Facianın yaşandığı ilk günlerde sayın bakanlar madenin başında bizzat beni aradılar, durumu anlattılar. Bana dediler ki, 'sana burada vazife düşüyor' dediler. Biz de bu vazifeyi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu, 365 oda ve borsamız olarak Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olarak seve seve üzerimize düşeni üstlendik. Hayatını kaybeden işçi kardeşlerimizin ailelerine birer ev sözü verdik. Bugün de bu sözü yerinde tutmaya geldik. Ailelerimiz için aldığımız evlerin tapularını vereceğiz. Acıyı yaşayan bilir, elbette hiçbir şey acıyı hafifletmez."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ