Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Para Politikası Kurulu'nda değişim en yakın 2016 yılında - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın peş peşe gelen eleştirilerinin ardından Kırıkkale Üniversitesi’nde check-up yaptırarak 1.5 günlük rapor alan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresi 2016 yılında doluyor.Başçı’nın görevden alınabilmesi için ticaretle uğraşma, bankalarda ve şirketlerde hissedar olma yasağını delmesi ya da sağlık gerekçesiyle görevini sürdüremez hale gelmesi gerekiyor. Aksi takdirde, Başçı kendisi istifa etmediği sürece görevden alınamıyor.

        Habertürk’ün duyurduğu Başçı’nın sağlık kontrolleri için Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tercih nedeni sırrını koruyor. Başçı’nın test sonuçlarının genel olarak iyi çıktığı öğrenildi. Başçı’nın kontrollerinin bir kısmını yaptığı bildirilen enfeksiyon bölümü öğretim üyeleri arasında, aynı zamanda dekan Yardımcısı da olan eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün damadı Prof. Dr. Sedat Kaygusuz da bulunuyor. Merkez Bankası’nıngenel kurulu nisan ayında yapılacak. Merkez Bankası Kanunu’na göre, 9 Nisan 2011 tarihinde 5 yıllığına seçilen Erdem Başçı’nın görevden alınması sadece, ticaretle uğraşmak, bankalarda ve şirketlerde hissedar olmak gibi yasakları ihlal etmesi ya da BDDK Başkanı Mukim Öztekin’de olduğu gibi görev yapmasını engelleyecek şekilde sağlık sorunlarının ortaya çıkmasıyla mümkün olabiliyor.

        İKİSİNİN SÜRESİ 2016'DA DOLUYOR

        Toplam 7 üyeden oluşan Para Politikası Kurulu’nda (PPK) Başçı’yı yanlış yönlendirdiği iddia edilen üç kişiden ikisinin görev süresi 2016’da, birinin ise 2018’de sona eriyor. Bu kişiler de Merkez Bankası Başkanı’nda olduğu gibi yasağı ihlal etmedikleri takdirde süreleri dolmadan görevden alınamıyor. Başçı dışındaki PPK üyelerinden dördü başkan yardımcılarından, biri banka meclisi üyeleri arasından, biri de başkanın önerisiyle müşterek kararla atanıyor. Banka meclisi üyelerinin görev süresi 3 yıl, diğerlerinin 5 yıl. Ancak, başkan hariç 6 kişiden oluşan banka meclisi üyelerinin üçte biri her yıl kura çekilerek yenileniyor.

        Toplam 7 üyeden oluşan Para Politikası Kurulu’nda (PPK) Başçı’yı yanlış yönlendirdiği iddia edilen üç kişiden ikisinin görev süresi 2016’da, birinin ise 2018’de sona eriyor. Bu kişiler de Merkez Bankası Başkanı’nda olduğu gibi yasağı ihlal etmedikleri takdirde süreleri dolmadan görevden alınamıyor. Başçı dışındaki PPK üyelerinden dördü başkan yardımcılarından, biri bankameclisi üyeleri arasından, biri de başkanın önerisiyle müşterek kararla atanıyor. Banka meclisi üyelerinin görev süresi 3 yıl, diğerlerinin 5 yıl. Ancak, başkan hariç 6 kişiden oluşan banka meclisi üyelerinin üçte biri her yıl kura çekilerek yenileniyor.

        0.25 PUAN 2 SIRA BİRDEN DÜŞÜRDÜ

        Merkez Bankası’nın hafta içinde yaptığı 0.25 puanlık faiz indirimi üzerine “Lütfettiler” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün de “Vatana ihanet yüksek faizle olur” diyerek eleştiri dozunu yükseltmişti. Yüksek faiz listesine bakıldığında Merkez’in attığı küçük adımın Türkiye’yi bu listede 9’uncu sıradan 11’inci sıraya düşürdüğü görülüyor. Listenin başında ise Arjantin var.

        'KAVGA EKONOMİYE ZARAR VERİYOR'

        CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, “Siyasilerin faiz üzerinden yaptığı ve artık çığırından çıkan Merkez Bankası kavgası nedeniyle dolar rekor üstüne rekor kırıyor. Bu kavga artık ekonomiye ciddi zarar vermeye başladı” dedi.

        'BÜYÜK BİR YANGININ FİTİLİNİ ATEŞLİYOR'

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faizin düşürülmesine ilişkin sözlerini eleştirerek, “Faizi düşüreceğim diyerek, memlekette büyük bir yangının fitilini ateşlemek üzeredir” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ