Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kur-kar ikilisi şubatta ihracat düşürdü - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Şubat ayı ihracat verilerini Erzurum ilinde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında toplam ihracat yüzde 6.7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar, son 12 aylık ihracat ise yüzde 1.7 artışla 155 milyar 14 milyon dolar olarak gerçekleşti.

        İhracatın şubat ayında düşmesinde paritedeki yüzde 17’lik gerileme ve olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Sadece AB-28 bölgesine ihracatta paritenin etkisi eksi 900 milyon dolar oldu. Diğer bölgelerde ve sektörlerde de doların değerlenmesi ve zayıflayan talebe bağlı olarak yüzde 20’lere varan birim fiyat düşüşleri yaşadık.Kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatı olumsuz etkiledi” dedi.

        BELKİ MİLAT FED OLACAK

        Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, “Dış piyasalardaki hareketlilik devam ediyor. Piyasalar gelecek döneme ilişkin tedirgin şekilde bir milat bekliyor, bu milat belki FED kararı olacak. Faiz artırımının ABD seçimlerinin sonrasına ötelenebileceği tartışmaları gündemde” dedi. Euro Bölgesi’nin ise 2014’ün son çeyreğinde, özellikle Almanya'daki büyümenin etkisiyle hızlandığını kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl AB28’de yüzde 1.6, Euro Bölgesi’nde ise yüzde 1.2 büyüme bekleniyor. Yunanistan'ın kurtarma programının uzatılması ise onaylandı. Yardımlar devam edecek. AB pazarını çok dikkatli izlediğimiz dönemde, yaşanan bu gelişmeler bize ümit veriyor” diye konuştu.

        OTOMOTİV YINE BİRİNCİ

        Sektörel bazda şubatta en fazla ihracatı 1.7 milyar dolarla otomotiv yaparken, bu sektörü 1.2 milyar dolarla hazırgiyim sektörü takip etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ