Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı açıkaldı - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY /HT GAZETE

        Türkiye’de ihtiyacın ithalatla karşılandığı viskon elyaf üretmek için 2011’de Adana’ya 510 milyon dolarlık yatırım yapacağını ve yaklaşık 200 bin tonluk ithalatın 180 binini karşılayacağını açıklayan Hintli Aditya Birla Grup’un bunu askıya aldığı geçtiğimiz hafta gündeme geldi. Aditya Birla, Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı üzerinden yatırım sürecini yürüttüğü için kurumun başkanı İlker Aycı’ya son gelişmeleri sorduk. Kararın kendilerine bildirildiğini söyleyen Aycı, “Ancak bunun Türkiye ile ilgisi yok. Küresel ekonomik gelişmeler Çin’de viskon elyaf üretiminde fazla kapasite doğmasına neden oldu.

        Bu yüzden dengeler oturana kadar beklemeye karar verdiler” dedi. Şirketin Türkiye’deki yatırım ortamından çok memnunolduğuna dikkat çeken Aycı, “Ajans olarak bir İyi Niyet Elçisi Program’ımız var. Aditya Birla da bunun üyeleri arasında yer alıyor. Yurtdışında katılabilecekleri bütün toplantılarımıza geldiler. Diğer potansiyel yatırımcılara Türkiye’deki yatırım ortamından hep övgüyle bahsettiler” diye konuştu. Aditya Birla ile sürekli temas halinde olduklarını anlatan Aycı, şunlar söyledi: “Firmanın Türkiye’ye olan olumlu yaklaşımı karşısında haksızlık etmemek gerekir. Yatırım kararlarını gerçekleştirmeleri için biz de ajans olarak üzerlerinde gereksiz baskı oluşturmak istemeyiz. Yerli viskon elyaf üretimi Türkiye için çok önemli. Cari açığı azaltmada önemli bir rol oynayacak. Aditya Birla, ÇED raporunu bile almıştı. Ciddi hazırlıklar yaptılar.

        ADANA OSB’DE 1040 DÖNÜM ARAZİYE 46 MİLYON TL ÖDEDİ

        Aditya Birla, yatırım yeri olarak seçtiği Adana’da Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 1040 dönümlük yer almıştı. Türkiye’deki mevzuata göre 2 yıl boyunca yatırım yapılmayan OSB’lerdeki parsellerde yer tahsisi iptal edilebiliyor ve yatırımcıya parası iade ediliyor. Hintli grubun metrekaresi 45 liradan 46.8 milyon liralık ödeme yaptığı belirtiliyor. Mevzuat başvuru gelmesi halinde 2 yıllık sürenin uzatılmasına imkân veriyor. Aditya Birla için 2 yıllık sürenin az kaldığı ifade edilirken, bölgedeki yetkililer Adana OSB’de yer kalmadığı ve genişletme hazırlıkları olduğunu belirtti. Bu nedenle Aditya Birla’nın yerinin “Dikkat çektiği” kaydedildi. İlker Aycı ise bu gelişmelerle ilgili sorumuzu, “O süre dolduğunda şirketin istemesi halinde ilgili kurumlarla temasa geçer, gerekli işlemin yapılmasını sağlarız” şeklinde yanıtladı.

        ‘CEO YAKINDAN İLGİLİ, FERRERO DA 2 YIL BEKLEDİ’

        Aditya Birla’nın CEO’su Dr. Santrupt B. Misra’yla sıcak ilişkileri olduğunu anlatan Aycı, “Sayın Mehmet Şimşek’in Hindistan ziyaretinde düzenlediğimiz toplantılara katılarak, Türkiye’deki olumlu koşulları Hintli grupların temsilcilerine anlatmıştı” şeklinde konuştu. Uluslararası grupların yatırım kararlarında ertelemeler ve beklenmedik gecikmeler olabileceğini belirten Aycı, İtalyan Ferrero’nun Manisa’da açtığı fabrikanın örneğini verdi. Ferrero fabrikasının planlanandan iki yıl geç hizmete girdiğini söyleyen Aycı, “Ferrero Ailesi’nin önemli bir üyesi hayatını kaybedince, şirket bekleme sürecine girdi. Yönetimde bir geçiş ve yapılanma olması gerekiyordu. Bu yüzden yatırımı bekletme kararı aldılar. Şirket arsasını da almıştı. Yeni dönemin hazırlıkları sona erince Manisa’daki yatırıma başlandı. Şimdi Türkiye’de önemli bir tesise sahipler” şeklinde konuştu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ