Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması geldi - İş-Yaşam Haberleri

        Enflasyondaki yükselişin büyük ölçüde gıda fiyatlarından kaynaklandığına dikkat çeken Merkez Bankası, belediyelerin Ocak ayındaki yüksek oranlı zamlarının ardından fiyatların üykeslemeye devam ettiğine dikkat çekildi.

        Merkez Bankası, Şubat ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda, "Bu dönemde geçen yıldaki yüksek bazın da etkisiyle temel mal grubu yıllık enflasyonunda belirgin bir iyileşme görüldü. Enflasyonun ana eğilimi hizmet grubunda yükselmeye devam ederken temel mallarda giyim grubu öncülüğünde hızla gerilemiştir. Bu doğrultuda, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme sürdü" denildi.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        GIDA GRUBUNUN KATKISI YÜKSEK

        Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, Şubat ayında gıda ve enerji gruplarının katkısı sırasıyla 0.64 ve 0.16 puan arttığının altı çizilen raporda, "Temel mal grubunun katkısı 0.46 puan

        gerilerken hizmet ile alkollü içecekler ve tütün gruplarının katkısında belirgin bir değişiklik gözlenmedi. Mevcut durumda tüketici enflasyonuna en belirgin katkı 3.36 puan ile gıda grubundan geliyor" saptamasına da yer verildi ve şöyle denildi:

        "BELEDİYELERİN SU ZAMLARI SÜRÜYOR"

        "Enerji fiyatları önceki üç ayda sergilediği düşüşün ardından Şubat ayında yüzde 1.14 arttı. Bu gelişmede, Türk lirasındaki değer kaybı ve uluslararası petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 2.88 oranında artan akaryakıt fiyatları temel belirleyici oldu. Buna ek olarak belediyelerce belirlenen su tarifeleri Ocak ayındaki yüksek oranlı artışın ardından bu dönemde de yüzde 1.14 oranında yükseldi. Sonuç olarak, yıllık enerji enflasyonu yüzde 1.92 düşüş olarak gerçekleşti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ