Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Faruk Çelik'ten kıdem tazminatı açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,katıldığı televizyon programında soruları cevaplandırdı:

        Kıdem tazminatında bazı konuları netleştirelim. Siz sayın Başbakan'la yapılan toplantıdan sonra seçimden önce gibi bir ifade kullandınız ama takvimlere bakarsak sanki seçimden önce Meclis'te bir adım atılması zor gibi görünüyor.Bir kere seçime gidiyor Türkiye ve bu konuların tartışılmasından rahatsız değiliz. Çalışanların karşı karşıya kaldıkları mağduriyetleri ortadan kaldırma ile ilgili bir düzenlemenin peşindeyiz. 1936’dan beri var olan kıdem tazminatı uygulaması çeşitli evreler geçirmiş. Netice itibariyle bir yıl çalışma kaydıyla bir brüt maaş kıdem tazminatı olan patronun cebinde işçi adına duruyor 15 sene. 15 sene sonra almaya hak kazanıyor. Biz bu sistemin sürdürülebilir olmadığını işçilerimizin kıdem tazminatını alamadığını, giriş ve çıkışlar yapılarak bir yıl dolmadığı için bu hakkın elde edilemediğini görüyoruz.

        Bizde diyoruz ki bırakalım bu eski sistemi ve fon sistemin geçelim. Her ay işçi nasıl maaşını alıyorsa kıdem tazminatı da kendi hesabına yatırılsın. Patronun geleceğini düşünerek değil tabi ki bir işçi işyerini düşünecek bu ayrı bir olay ama kıdem tazminatının patronun öz sermayesi olarak kullanılması ve 15 sene sonra işçinin kendisine döneceğini bilememesi işçinin önüne 15 yıl düşünce koyuyor. Biz de her ay tazminatı hesabına yatırılsın diyoruz. Problem biz şu anda kıdem tazminatını hak ettik bir sorunda yok bizim işletmemizde kamuda çalışıyoruz veya önemli işletmelere çalışıyoruz o zaman sistemde kalabilirsin sorun yok. Geçmek istiyorsan fon sistemin geçebilirsin. Burada bir hak kaybına dayalı bir çalışma yok. Yüzde 85 işçiler hak kaybıyla tazminat kaybıyla karşı karşıya. Bunu savunmak sendikaların görevi olamaz.

        Türkiye seçime gidiyor bu konuşları tartışmak faydalı. Ama bugünlerde meclisin gündemi zaten sıkışık. Ben çalışma bakanı olarak son aylarımız geçiriyoruz bakanlıkta. Çok önemli düzenlemelere imza attık kıdem tazminatının da bu dönemde çıkarsa ben vicdanen çok rahat olacağım.

        'ÇOK KISA SÜREDE MÜTABAKATA VARACAĞIZ'

        Bir yıla bir ay uygulamasının değişeceği daha az miktarda olacağı yönündeki soruya Bakan Çelik ; "Bu konu hükümet işçi otururuz çok kısa sürede mutabakatla bu masadan kalkma imkanımız var. İşveren içinde 100 işçisi varsa 15 sene sonra karşısına ciddi bir meblağ geliyor. Herkesi rahatlatacak bir sistem bu."dedi

        'SİSTEM TAHRİP OLMUŞ'

        2000 yılı sonrasında emekli olanlar içinde bir intibak beklentisi ile ilgili Çelik; 2000 öncesinde siyaset emeklilik sistemine çok müdahil olmuş bir oy avcılığına dönüştürülmüş ve sistem tahrip olmuştu. Geçmişe dönük bazı adaletsizliklerin olduğu kesin. 2000 öncesi ile ilgili seçimlerde verdiğimiz sözü yerine getirme adına yaklaşık 2 milyon emeklimizi ilgilendiren eşit zamanlı çalışmalarına eşit prim ödemelerine rağmen farklı zamanlarda emekli oldukları için ücretlerdeki dengesizliği önlemeye dönük intibak düzenlemesini yaptık. 2000'den sonra ise farklı sistemlerde orada da var. Orada bir adaletsizlik varsa onu da gidermek yöneticilerin görevidir.

        'YA TAZMİNATLARINI ÖDEYECEĞİZ YA DA KADROYA ALACAĞIZ'

        Karayollarında çalışan Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili Çelik; "Taşeronla ilgili nihai bir düzenlemeyi yaptık. Şimdi bir bakanlar kurulu kararı yayınlanacak ben arzu ediyorum seçimden önce yayınlansın. Ama yetişmezse seçimden sonra ilk yayınlanacak bakanlar kurulu kararlarından birisi hangi işlerin yardımcı işler olduğunu içeren bir karar olacak. Bu yayınlandıktan sonra bunun dışındaki tüm işler asıl işlerdir artık orada kadrolu insanların çalışması gerekiyor.

        Şimdi bu düzenleme oluncaya kadar bir karmaşa yaşandığı doğru. Binlerce işçi mahkemeye gitti bir asıl işçi gibi çalışıyoruz ve onların aldığı ücret kadar ücret alamıyoruz sosyal haklara sahip değiliz. Dolayısıyla bizim de asıl işçi sayılmamız gerekir şeklindeki taleplerini yargı onayladı.Ama hükümet olarak çok net söylüyorum bir eleman ihtiyacı varsa bunların yargı kararı çerçevesinde kadroya alınması ya da elemen ihtiyacı yoksa bütün tazminatlarının ödenme zorunluluğu var. Ya tazminatlarını ödeyeceğiz ya da kadroya alacağız."diye konuştu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ