Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Pazarcının milletin gönlündeki yeri hiç bir şeyle mukayese edilemez. Bunun için pazar kültürünü mutlaka yaşatmalıyız. Benim gönlümdeki pazar yerlerini çatısıyla aydınlatmasıyla otoparkıyla sosyal tesisleriyle olmasını arzu ederim." dedi.

        ATO Congresium’da düzenlenen ‘Pazarcı Esnaf Buluşması’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin son 12 yılda kat ettiği mesafeyi anlatarak, “Tekleye tekleye bugünlere geldik, ama artık bu sistemle yolumuza daha fazla devam edemeyiz. Hızlı karar almaya ve uygulamaya imkân verecek yeni bir sistem ortaya koymalıyız” ifadesini kullandı. Erdoğan, şu mesajları verdi:

        BAŞKANLIK SİSTEMİ İHTİYAÇ: 2023 hedefleri için çözülmesi gereken sorunlar, aşılması gereken engeller var. Biz buna “Yeni Türkiye” diyoruz. Yeni Türkiye için yeni bir Anayasa’ya ve onunla birlikte başkanlık sistemine geçmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

        ÇOKBAŞLILIK KALMAYACAK: Başkanlık sistemine geçtiğimizde, bilesiniz ki, şu parlamentoda yaşanılanların büyük bir kısmı artık yaşanmayacak, çokbaşlılık ve tüm engellemeler ortadan kalkacaktır. Çok hızla koşan, sıçrayan ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkan bir Türkiye olacaktır.

        ÖNÜMÜZÜN KESİLMEMESİ LAZIM: 16 ayda bir hükümetin değiştiği bir ülkede, istikrar bulamazsınız. İstikrarın olmadığı bir ülkede de güven bulamazsınız. Onun için ne oldu? Maalesef milli gelirde 3 bin 400 dolarda kaldık. Biz görevi aldık, hamdolsun 11 bin dolara kadar tırmandık. Hedefimiz 25 bin dolara çıkarmak. 2023’te oraya ulaşmamız lazım. Bunun için de önümüzün kesilmemesi lazım.

        SİSTEM ARIZA VERİYOR: 10 yılda bir, 20 yılda bir sistem arıza veriyor. Artık bu arızalardan bıktık. Arızası minimize olmuş bir sisteme ihtiyaç var. Tekleye tekleye bugünlere geldik, ama artık bu sistemle yolumuza daha fazla devam edemeyiz. Hızlı karar almaya ve hızlı uygulamaya imkân verecek yeni bir sistem ortaya koymalıyız. Bu bakımdan günümüzde en yaygın uygulanan başkanlık sistemini Türkiye’ye taşımamız lazım.

        DÜNYADA VAR: G-20’nin içerisindeki ülkelerin en ileri olanlarının 10 tanesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bunlar bu işi bilmiyor mu? Bunlar başkanlık sistemiyle yönetiliyor da biz niye “Hayır” diyoruz?

        ‘SEÇİLMİŞ BAŞKANDAN TEK ADAM DA DİKTATÖR DE ÇIKMAZ’

        Erdoğan, “Başkanlık sistemi diktatörlük getirir” eleştirilerine de cevap vererek şu ifadeleri kullandı:

        MİLLET İZİN VERMEZ: Başkanlık sistemi denilince, birileri rahatsız oluyor. Hemen başlıyorlar “Tek adamlık, diktatörlük” demeye. Ya Amerika’da, Meksika’da, Arjantin’de, Brezilya’da, Fransa’da diktatörlük mü var? Onlar diktatör olmuyor da Türkiye’de ne için diktatörlük olsun? Bu millet, milli şeflik özlemini çekenlerin kursağında bırakmış bir millet. Seçimle işbaşına gelmiş ve her icraatının hesabını millete verecek bir başkandan tek adam da çıkmaz, diktatör de...

        BU SEÇİMDE OLUR: Ben inanıyorum ki millet bu konudaki kararını acil ve ideal bir şekilde, bu seçimlerde ortaya koyacaktır. Bu iş için 400 milletvekiline ihtiyaç var. 400 milletvekiliyle parlamento bu değişikliği yapacak güce ulaşacaktır. Güçlü bir başkan ve güçlü bir Meclis, hedefleri inşallah yakalayacaktır.

        ‘İYİ ÖNE, ÇÜRÜK ARKAYA OLMAZ’

        Konuşmasında pazarcılara önerilerde de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Sebzenin ve meyvenin iyisini öne, çürüğünü ve çarığını arkaya koyar, müşteriye de el çabukluğuyla bunları verirsen işte bu olmaz. Aynı malı herkes 3’e satarken sen onlardan haberi olmayan müşteriye 5’e verirsen bu da olmaz. Velinimetin müşteriye kötü davranırsan, kendi elinle kendi sonunu hazırlamış olursun. Emrolunduğu gibi dosdoğru olacaksın. Böyle durumlarla karşılaşan müşteri bir süre sonra istikametini süpermarketlere çevirir, sen de pazarda akşama kadar bekler durursun.”

        HASTA HÜKÜMLÜYÜ AFFETTİ

        CUMHURBAŞKANI Erdoğan, sürekli hastalık hali nedeniyle hükümlü Mustafa Akcanlı’nın cezasını affetti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan, Adli Tıp Kurumu’nca saptanan sürekli hastalık hali nedeniyle hükümlü Mustafa Akcanlı’nın cezasını, Anayasa’nın 104’üncü maddesi uyarınca kaldırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ