Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye'nin 2014 büyümesi - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 yılı büyümesini yüzde 2.8 ile yüzde 3.0 aralığında beklediklerini söyledi.

        Türkiye-Polonya İş Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, "2014 yılı dış ticaret ve büyüme rakamları açısından istediğimiz şekilde sonuçlandı diyemeyiz. Ama her şeye rağmen 2014 rakamları yüze 2.8 ile yüzde 3 aralığında geleceğini tahmin ediyoruz. Büyüme 2015 birinci çeyrekte istediğimiz gibi gelmeyecek ancak negatif de gelmeyecek. Büyümenin ve ihracatın Mart'tan sonra toparlanmaya başlamasını bekliyoruz" dedi ve ekledi.

        "Yine de her şeye rağmen 2014 rakamları içinde ihracatın büyümeye katkısı yani bu yüzde 2.8 veya 3'ün yüzde 2.6-2.7'si ihracattan kaynaklanan bölümü. Yani ihracatın büyümeye katkısının olmadığı halde hemen hemen 0'a yakın bir büyüme gerçekleştirmiş olacak. Şunu söylemeye çalışıyorum; 2014 yılında iç piyasanın büyümeye katkısını göremedik. 2015 yılı içinde iç piyasanın büyümeye katkı vermeye başladığını görmeye başlayacağız diye düşünüyorum."

        "İHRACATIN İLK ÇEYREKTE BÜYÜMEYE ETKİSİ NEGATİF OLACAK"

        Zeybekci, 2015 yılının ilk çeyrek verilerinin beklentilerin altında geleceği konusunda da değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

        "İlk 3 aylık dönemde dış ticaretin yani ihracatın eksi olarak yansımasından kaynaklanan bir sonuç yaşayacağız gibi görünüyor. 2015'in ilk 2 ayında ihracatımızda altın dahil yüzde 3.5, altın hariç yüzde 11 civarında bir düşüş söz konusu. Ama eğer, 2014 yılının ilk 2 ayında ki dolar/Euro paritesi 1.36 seviyesindeydi, 2015 yılında bu 1.11'ler, Ocak'ta 1.16, Şubat'ta 1.11'ler seviyesine düştü. 2014 yılında ki parite aynı olsaydı ihracatımız yüzde 6 artmış olacaktı. Yani düşüş yerine artmış olacaktı."

        "MART'TAN SONRA İHRACAT TOPARLANMAYA BAŞLAYACAK"

        İhracatın miktar bazlı arttığını ifade eden Zeybekci, "Üretim bazında, adet bazında ve kilogram bazında ihracatımız arttı. Bunun da büyümeye katkısının ben adet bazında, miktar bazında olacağına inanıyorum. Mart'tan sonra, Mart ayından itibaren de ihracatın tekrar toparlanmaya başlayacağını ve büyümeye rakam bazında da, parasal bazda da katkı vermeye başlayacağını görüyoruz" dedi ve şöyle konuştu:

        "2015 yılının birinci çeyreğinden sonra büyümeyle ilgili rakamlar beklediğimiz, istediğimiz seviyede gelmeyecek. Eksi gelmeyecek, 0 gelmeyecek, artı gelecek ama istediğimiz seviyede gelemeyecek birinci çeyrek için. Birinci çeyrekten sonrada yavaş yavaş istediğimiz seviyeye doğru hareketlenmeye başlayacak."

        Birinci çeyrek büyüme verilerinin Orta Vadeli Program'daki hedeflerin altında geleceğini ifade eden Zeybekci, "Sıfır olamayacak, artı olmayacak ama ikinci çeyrekten sonra hükümetimizin almış olduğu yeni tedbirlerle, piyasada ki yeni canlanma ve istihdamla piyasanın tekrar hareketlenmesiyle ilgili almış olduğumuz yeni tedbirlerle büyümenin tekrar hareketlenmeye başlayacağını, birkaç yıldan beri süren bu durağanlığında 2015 ikinci yarısından itibaren hareketlenmeye başladığını hep beraber göreceğiz" dedi.

        "YEMEN'DE Kİ OLAYLAR BEKLENEN OLAYLARDI"

        Suudi Arabistan'ın Yemen'e düzenlediği hava operasyonunun sorulması üzerine Bakan Zeybekci şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Aslında Yemen'de ki olaylar beklenen olaylardı. Bir şekilde başlayan bu hareketin hükümete karşı, orada ki mevcut yapıya karşı beklenen bir hareket içindeydi. Geç kalınmış veya şimdiye kadar önlem alınmamış bir durumda söz konusu. Bildiğim kadarıyla Arap ülkeleri, Arap Birliği Teşkilatı'nın almış olduğu bir karar var. Suudi Arabistan'da her halde bu sabahtan itibaren fili olarak müdahaleye başladı. Ama güneyimizde gördüğümüz kadarıyla havadan müdahalelerle bu işlerin olması pek mümkün değil. Ardın gelecek olan karasal bir operasyonda beklenir. Ama bunun dünya ekonomisine veya bölgede ki istikrara olumsuz yönde ben görmüyorum. Bunların bitmesi, engellenmesi ve tekrar stabil bir hale geçmekle ilgili belki yapılması gereken operasyonlardı. Nasıl ki bizim şu anda Suriye'de ve Irak'ta terör örgütlerine karşı yapılan operasyonlar, oraları, orada ki sivil halkı ve normal güncel hayatı tekrar aktive edecek adımlarsa Yemen'de de böyle olacaktır diye düşünüyorum."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ