Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Eğitimde "özel faturası" 16 milyar lira - İş-Yaşam Haberleri

        Danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren özel kurumların yıllık toplam işlem hacmi 16 milyar lirayı buluyor. TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu'na göre, eğitim sektöründe yaklaşık 25 bin kurum ve kuruluşta 300 binden fazla kişi çalışıyor.

        Okul öncesinde özel okulların öğrenci sayısının kamudaki öğrenci sayısına oranı yüzde 15'lere ulaşıyor. Örgün eğitimde en yüksek oran ve en çok gelişmeye açık grubun, okul öncesi olduğu dikkati çekiyor. İlkokul ve ortaokullardaki özel kurum öğrenci sayılarının resmi öğrenci sayısına oranı yüzde 3,3, ortaöğretimde yüzde 5 düzeyinde bulunuyor. Okul öncesinde özel kurumların oranı ise yüzde 17'yi buluyor.

        Türkiye'de 4 bin civarında yayıncılık alanında kurum faaliyet gösteriyor. Bunların yaklaşık 300'ü gerçekten bandrol alımıyla kitap yayınladığı bilinen kuruluşlardan oluşuyor. Bunların içinde de 100 civarında kurum eğitim alanında yayıncılık yapıyor. Yayıncılık alanındaki toplam 6 milyar lirayı bulurken bunun 2,5 milyar lira civarındaki kısmının eğitim alanında olduğu tahmin ediliyor.

        Okullarda servis ve yemek hizmetleri de dahil edildiğinde okul sektöründeki toplam işlem hacmi ise 8 milyar liraya yaklaşıyor. Sektördeki işlem hacminin neredeyse yarıya yakınını okul sektörü oluşturuyor. Okul sektörünü dershane ve yayın sektörü takip ediyor.

        Bu tespitler doğrultusunda, danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren kurumların yıllık toplam işlem hacminin 16 milyar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

        EN ÇOK ÖĞRENCİ DERSANELERDE

        Toplam öğrenci sayılarının oransal dağılımına bakıldığında, en çok öğrencinin yüzde 31 ile özel dershanelerde, yüzde 28 ile sürücü kurslarında, yüzde 17 ile özel okullarda ve yüzde 10 ile muhtelif kurslarda olduğu görülüyor.

        Dershanelerde öğrenci sayısının fazla olması, son yıllarda üst öğrenime hazırlık amaçlı faaliyetlere öğrenci ilgisindeki artışa bağlanıyor. Eğitim alanında öğrenci sayısı itibariyle en canlı sektör, dershane sektörü olarak gösteriliyor. Yıllık tahmini işlem hacmine bakıldığında, yüzde 43 ile en büyük payı özel okul sektörü alıyor. Onu yüzde 20 ile dershaneler ile eğitim yayıncıları, yüzde 8 ile rehabilitasyon merkezleri takip ediyor. Milli Eğitim Bakanlığının, yatırımlar dahil 2014 bütçesi ise 56 milyar lira civarında bulunuyor.

        ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ

        Eğitim sektöründe özel okulların yıllık eğitim ücreti ortalaması 10 bin lira olarak tahmin ediliyor. Özel okul ücretleri, şehirlere hatta semtlere bağlı olarak değişiyor. Özel okulların daha yüksek ücretle öğrenci bulabildiği İstanbul'da semtler arasında ücretlerde ciddi farklar ortaya çıkıyor.

        AİLELER İMKANLARI ZORLUYOR

        Türkiye'de eğitime ilginin giderek arttığı vurgulanan raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

        "Aileler dar imkanlarından kısarak çocuklarının geleceği için kaynak ayırmaktan çekinmemektedir. Dolayısıyla sektörün gelişme kapasitesi oldukça yüksektir. Sadece gelişmeye katkı sağlayacak olumlu adımların atılmasına ihtiyaç vardır. Özellikle özel okul sektörünün gelişmesi için birçok ülkede uygulanan devlete ek yük getirmeden velilerin çocuklarını gönderebileceği ortam hazırlanmasına ihtiyaç bulunmaktadır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ