Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dev otoyol ihalesi sonuçlandı - Makro Ekonomi Haberleri

        Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde, projenin en kısa yapım ve işletme süresini, 22 yıl 4 ay ile Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi verdi.

        Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, Karayolları Genel Müdürlüğünün 9 Nisanda çıktığı ihale süreci hakkında bilgi verdi.

        Akbıyık, İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ihalesinde, ''Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' ile ''Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi'' teklif verdiğini anımsattı.

        İhale komisyonunun 13 Mayıs-17 Haziran 2009 tarihleri arasında ortak girişimlerin teklif dosyalarının teknik incelemesini yaptığı ve tamamladığını belirten Akbıyık, komisyonun her iki grubu da ihaleye katılım için yeterli bularak, bugün gerçekleştirilen ihaleye davet ettiğini söyledi.

        CENGİZ-KOLİN-MAPA-LİMAK İNŞAAT ORTAK GİRİŞİMİNDEN İTİRAZ

        Daha sonra ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz söz alarak, diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını, teklifi içerisinde teklif mektubu diye bir zarf bulunmadığını iddia etti.

        Bunun üzerine İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, ihale başladıktan sonra konsorsiyumlardan birinin itiraz ettiği ve komisyona konuya ilişkin 2 kez yazılı dilekçe sunduğunu belirterek, komisyonun da bunu değerlendirerek, ilgili mercilere ilettiklerini ve kendileri açısından hukuki bir sakınca bulunmadığını söyledi.

        TEKLİFLERİN OKUNMASI

        İhalede, daha sonra komisyon, her iki grubun tekliflerini içeren zarfları açtı. İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, her 2 grubun da evraklarında bir eksiklik bulunmadığını belirterek, teklif mektuplarındaki sözleşme sürelerini okudu.

        Akbıyık, ''Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişimi''nin yapım ve işletme dahil süreyi, 22 yıl 4 ay, ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi''nin de yine yapım ve işletme dahil süreyi 34 yıl 9 ay olarak verdiğini söyledi.

        Bu arada ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz yeniden söz alarak, itiraza ilişkin konu ve konuyla ilgili söylediklerinin tutanaklara geçirilip, geçirilmediğini öğrenmek istediğini söyledi.

        Bunun üzerine Akbıyık, sürekli müdahalenin yakışık olmadığını belirterek, ''Burada yapılan her şey komisyon tutanaklarına geçiriliyor'' diye konuştu.

        Daha sonra İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, ihalenin belli bir aşamasının da bu şekilde sonuçlandığını ifade ederek, bundan sonraki sürecin bakan ve Bakanlar Kurulunun takdir edeceği şekilde seyredeceğini belirtti.

        ''KOMİSYON İDARİ ŞARTNAMEYİ ÇİĞNEDİ''

        İhalenin ardından ''Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz gazetecilere yaptığı açıklamada, idari şartnamede teklif zarfının kapalı ve mühürlü olmasının öngörüldüğünü, teklif zarfının içerisinde yer alması gereken teklif mektubunun da ayrı kaşeli ve mühürlü bir zarf içinde olması gerektiğini hatırlattı.

        Ancak diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını kaydeden Yılmaz, ''Karşı ortak girişim grubunun teklifleri içerisinde teklif mektubu diye bir zarf yoktu'' dedi.

        Komisyonun tekliflerin sunulmasından sonra teklif mektubunun zarfa konulmasını ve bu zarfında kaşelenmesine imkan tanıyarak, idari şartnameyi çiğnediğini ve bugün kendi kapattırdığı zarfı açarak, açıkça hukuka aykırı davrandığını savunan Yılmaz, ''Teklif mektubu açık sunulacaksa idari şartnamenin ilgili hükümlerinin ne anlamı var'' diye sordu.

        PROJE

        Türkiye'nin batısında Kuzey-Güney koridorunda ulaşımı rahatlatmak üzere Gebze'den İzmir'e uzanacak bir otoyol ile Körfez'e köprü yapılmasını içeren ihale, firmaların talepleri üzerine daha önce 2 kez ertelenmişti.

        İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor.

        Karayoluyla 6,5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi proje tamamlandığında 3,5 saate inecek, yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak, İstanbul-İzmir arası 140 kilometre kısalacak.

        Edirne-İzmir arasında kesintisiz otoyol ulaşımını sağlayacak olan projenin, güzergahta bulunan Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin ekonomisi için de büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ