Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bir Türkiye mucizesi daha - Makro Ekonomi Haberleri

        Denizbank CEO'su Hakan Ateş, bankanın ana hissedarı Dexia'nın Denizbank'tan çıkışının söz konusu olmadığını ve yönetimde böyle bir şeyin konuşulmadığını söyledi. Denizbank ve PTT arasındaki işbirliğiyle PTT kartlarının debit kart özelliği kazanmasından dolayı düzenlenen toplantı öncesinde konuşan Ateş, "Pierre Mariani (Dexia CEO) ile bizzat konuştum, böyle bir şey söz konusu bile değil. Onların hikâyesi biziz. Biz çok önemli bir bankayız burada. Bizim buradaki varlığımız onlar için çok anlamlı. Çünkü onların elindeki büyüyen tek pazar burası. Türkiye onlar için problemi olmayan bir pazar" dedi. Ateş, Denizbank'ın satış değerinin en az 5 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.

        ‘ZARURET OLMADAN SATMAK MANTIKLI DEĞİL’

        Ateş, değeri artan bir şeyi kriz ortamında elden çıkarmanın ise ancak bir zaruret durumunda olabileceğini kaydetti. Türkiye'de ortaklığı bulunan yabancı bankaların buraya çok ciddi yatırım yaptığını kaydeden Ateş, "Şöyle bir ortamda, mecbur kalmadıkça, satmaları çok akıllıca değil" diye konuştu.

        Türk bankalarının değeri krizde düşman çatlatacak

        Avrupa'yı yangın yerine çeviren kriz dünya devi bankaların değerini silip süpürürken, Türk bankaları gösterdiği performans ile kriz öncesi dönemde Türkiye'ye yatırım yapan yabancı ortaklarının da amiral gemisi haline geldi. Öyle ki, birçok Avrupalı ana hissedar kârının önemli bir bölümünü Türkiye'deki ortaklıklarından elde etmeye başladı. Bazı bankalarda tüm dünyadaki diğer faaliyetlerinden zarar yazarken, Türkiye'deki yatırımlarından kâr yazdılar. Örneğin, Dexia Denizbank'ı satın aldığı 2007’de ilk altı ayda 2 milyar dolar kâr yazarken, Denizbank'ın kârı 123 milyon dolardı. Bugüne gelindiğinde ise bu tablo tamamen değişti. 2011 ilk yarıda ise Dexia 5.5 milyar dolar zarar açıklarken, Denizbank 272 milyon dolar kâr elde etti. Yine aynı dönemde Finansbank 321 milyon dolar kâr yazarken, ana hissedarı NBG 1.8 milyar dolar zarar yazdı. Öte yandan Türk bankaları kriz öncesi dönemde yabancı ortakları ile piyasa değeri bakımından aralarındaki uçurumu kapatırken, bazıları ana hissedarları saltıldı bile. Örneğin, krizle birlikte Yunan NBG'nin piyasa değeri 15.8 milyar dolardan 3.7 milyar dolara kadar geriledi.

        DENİZ DEXİA’YI YAKALADI

        Oysa dün itibarıyla NBG'nin 2006 yılında satın aldığı Finansbank'ın piyasa değeri 4.8 milyar dolarla, ana hissedarının 1 milyar dolar üzerindeydi. 2006'da Denizbank'ı satın aldığında piyasa değeri 27.2 milyar dolar olan Dexia artık 3.6 milyar dolar düzeyinde. O tarihde 2.9 milyar dolar piyasa değeri olan Denizbank'ın rakamı ise 3.2 milyar dolar.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ