Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Eski ABD büyükelçisi uyardı! - Makro Ekonomi Haberleri

        16-18 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da üçüncüsü gerçekleştirilecek Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu öncesinde basın mensuplarıyla biraraya gelen Dinu Patriciu Eurasia Center Direktörü olan ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson, “Kafkaslar için oldukça karanlık bir tablo” çizdi. Sözlerine “Bu ülkede her zaman ilginç şeyler oluyor, gelip izlemek güzel” diye başlayan Wilson, “Bu bölge çok heyecan verici bir bölge. Ancak geleceği ile ilgili kaygılarımız var. Burada Türkiye'den değil Kafkaslar'dan ve Ortaasya'dan bahsediyorum” yorumu, Arap Baharı'nın bundan sonra nereye sıçrayacağının da adeta işareti gibiydi. Kafkasya'da hangi ülkede sorun görüldüğü yönündeki soruya ise Wilson, “Kafkasya'yı genel olarak sorunlu buluyorum. Dünyada Kuzey Kafkasya'dan daha problemli ve vahşi bir yer düşünemiyorum” dedi. Dünyanın bu bölümü için “Çok başarılı denilemez” yorumu yapan Wilson, “Gürcistan daha demokratik bir toplum yaratmak, ekonomik reformlar, rüşvet gibi konuları azaltmakla ilgili ciddi ilerlemeler kaydetti, fakat toprak bütünlüğü ile ilgili çok ciddi sorunlar yaşıyor. Azerbaycan enerji konusunda aşama kaydetti fakat onun da kendi içinde problemleri var. Ermenistan'ın da geleceğini şu anda çok parlak görmüyorum” yorumu yaptı.

        ‘HALKA ADİL DAVRANMALI’

        Bölge ile ilgili 'kötü senaryosunun' ne olduğu konusundaki soruya ise Wilson, “Karanlık bir geleceği tahmin etmek istemiyorum. Tacikistan, Kırgızistan gibi ülkelerin başka bir örnek sergilemelerini, çok daha pozitif yönde yol almalarını diliyorum. Bu ülkelerin, halkına daha adil davranan yönetimler ortaya çıkaramaması durumunda ben bu ülkelerin de başarısız olacaklarını öngörüyorum” yanıtı verdi. Bir “Kafkas baharı” yaşanmasından endişelenip endişelenmediğinin sorulması üzerine de Wilson, bahsedilen bölgedeki toplumlar başarılı olursa böylece ayaklanmalar, şiddet ve istikrarsızlık gibi olaylar yaşanmadan sorunların çözülebileceğini belirtti.

        ‘Şu anda ABD’yi temsil etmediğim için mutluyum’

        Wilson'a sorulan bir diğer konu Amerikan Noble Energy şirketinin Kıbrıs Rum yönetimi adına Doğu Akdeniz'de başlattığı petrol ve doğalgaz sondajı oldu. Buradan petrol ve gaz çıkması sonrasında paylaşımın ne olacağı ve Türkiye'nin Piri Reis ile bölgeye gitmesi konusunda Wilson, “ABD hükümetini şu anda temsil etmediğim için mutluyum” dedi. Wilson, ABD adına konuşamayacağını işaret ederek, “Öncelikle Doğu Akdeniz'i bir istikrar ve barış denizi halinde tutabilecek olan sağduyunun bu bölgede kazanmasını diliyorum. Medya yoluyla iletişimden ziyade insanların kişisel olarak birbirleriyle tartışmaları ve sorunları çözmeleri gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

        Son zamanlarda şiddet arttı ama Türkiye bir başarı hikâyesi

        Türkiye'yi oldukça yakından tanıyan ve kendi ifadesiyle son 20-30 yılını bu bölgede geçiren eski Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson'a son günlerde artan terör olaylarını ve Kürt açılımına bakışını da sorduk. Wilson'un son dönemde artan terör olaylarıyla ilgili yorumu, “Ne yazık şiddetin arttığı bir gerçek. Ben tahminlerimde çok iyi değilim. Bir güvenlik meselesi olduğu ortada. Ancak olayın siyasi bir tarafı olduğu da Türkiye'nin kendi siyasetçileri tarafından da kabul edilen bir şey. Çok zor bir konu. Çözüm parlamentoda olmalı” şeklinde. Türkiye'nin hem ABD hem de Avrupa gibi kendi problemleri olduğunu anlatan Wilson, “Fakat Türkiye güçlü ve refah seviyesi yüksek bir ülke aynı zamanda. Türkiye bir başarı hikâyesidir. Türkiye büyük bir patlama yapmıştır” dedi.

        HT EKONOMİ/HACER GEMİCİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ