Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yunanistan’ı kartla harcadık - Makro Ekonomi Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye'de geçen sene banka ve kredi kartlarıyla yapılan toplam harcama 2010'a göre yüzde 21 artışla 545.7 milyar TL'ye ulaştı. Dolar bazında yaklaşık 313 milyar olan bu tutar, 305 milyar dolar olan Yunanistan ekonomisinden daha yüksek. Bu harcamanın yüzde 53'ü (290.6 milyar TL) kredi kartlarıyla yapılsa da banka kartlarındaki artış hem ciro hem de adet olarak kredi kartını geride bıraktı.

        Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2011 harcama verilerini açıklayan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, geçen yıl kredi kartında harcamaların yüzde 24'ünün taksitli, yüzde 76'sının da tek çekim yapıldığını belirterek “Bu oran taksit konusunda halkımızın bilinçlendiğinin bir göstergesi” dedi.

        E-TİCARET % 57 ARTTI

        Canko, ortalama taksit tutarının 349 TL olduğunu ifade ederek, bu rakamın altındaki harcamalarda genelde tek çekim tercih edildiğini belirtti. BKM verilerine göre en dikkat çekici artış ise e-ticaret harcamalarında yaşandı. 2011 yılında yüzde 57'lik artışla toplam 22 milyar TL tutarında e-ticaret işlemi gerçekleşti. E-ticarette en fazla işlem yapılan sektörler ise telekomünikasyon, havayolları, elektronik eşya, hizmet (vergi ödemeleri) ve seyahat acenteleri oldu. Canko, kadınların eskiden kredi kartı konusunda bile çekingen olduğunu ancak şimdi e-ticaretteki artışta büyük pay sahibi olduklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ