Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye, 100 milyon dolar ve üzerinde kişisel serveti bulunan 'süper zenginler' liginde 2011'de atağa kalktı - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye, 100 milyon dolar ve üzerinde kişisel serveti bulunan 'süper zenginler' liginde 2011'de atağa kalktı. ABD'nin 61 süper zengini listeden düşerken Türkiye 344'ü yakaladı.

        ABD'li Boston Consulting Group'un (BCG) dünya genelinde yaptığı "Global Servet Araştırması", Türkiye'de 100 milyon dolar ve üzerinde kişisel serveti olanların sayısının, 2011 yılında toplamda 344'e çıktığını ortaya koydu.

        TÜRKİYE 9. SIRADA

        Bir yıllık dönemde 26 kişinin 100 milyon dolarlık servet ligine adım attığının belirlendiği araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye, yeni listenin 9'uncu sırasında yer aldı. Türkiye bu ligde geçen yıl bir basamak altında kaldığı İtalya'yı sollarken yerinde sayan İsviçre'ye yaklaştı. Yapılan çalışma, bankalar ve diğer kurumlar tarafından yönetilen kişisel servete göre hesaplanıyor.

        İlk 15'e bakıldığında ABD'nin ilk sırayı aldığı görülüyor. Buna karşılık bölgedeki krizin etkisiyle 61 kişinin servetinin, 100 milyon doların altına düşmesi dikkat çekiyor. İlk 15'te bir önceki yıla göre eksi yazan diğer ülkeler ise Fransa ve Hollanda olarak sıralanıyor.

        YÜKSELENLER; ÇİN, RUSYA, HİNDİSTAN, TÜRKİYE

        Atağa kalkan ülkeler bakıldığında Çin, 100 milyon doların üzerine taşıdığı 110 yeni isimle ülkenin yaşadığı çıkışı adeta taçlandırıyor. Bu cephede gelişmekte olan ve hızlı büyüyen ülkelerden Rusya 79, Hindistan 37, Türkiye ise 26 yeni isimle adını çıkış yakalayan ülkeler arasına yazdırıyor. Öte yandan ABD'li Forbes dergisinin 25 yıldır hazırladığı zenginler listesinin 2012 yılı sıralamasında 1.226 kişinin içinde 34 Türk dolar milyarderi yer alıyor.

        ASYA PASİFİK, 2016'DA AMERİKA'YI YAKALAYACAK

        Rapora global olarak bakıldığında 2011'de dünyadaki zenginliğin finans piyasalarında yaşanan sıkıntılara rağmen toplam servetin, yüzde 1.9 oranında yükselişle 122.8 trilyon doları bulduğu görülüyor. Dünyanın en zenginlerinin bulunduğu bölgeyi gösteren Amerika, 38 trilyon dolarlık kişisel servetle toplamın 3'te 1'ini elinde tutarken BCG'nin gelecek tahminlerinde bölgenin 2016'ya gelindiğinde yakalayacağı büyümenin oldukça düşük kalacağı (yüzde 1.8) görüşü dikkat çekiyor. Bölgesel olarak en hızlı büyümenin öngörüldüğü yer olan Asya Pasifik'te 23.7 trilyon dolarlık servetin, 2016 yılında 40 trilyon doları aşarak Amerika'ya oldukça yaklaşacağı öngörülüyor. Buradaki büyüme oranı ise yüzde 11.1 olarak hesaplanıyor. Şirket raporunda dünyada toplam servetin 2016'da yüzde 4.3'lük büyümeyle 151 trilyon doların üzerine çıkacağı yönünde bir tahmine imza atıyor.

        Rapor; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Türkiye'nin önümüzdeki dönemde servet tarafında çıkış yapacak ülkeler olduğunu gösterirken yeni süper zenginlerin eski endüstri ülkelerinden değil, Asya, Latin Amerika ve gelişmekte olan ülkelerden geleceğini öngörüyor.

        122.8 TRİLYON DOLAR

        Araştırma özel yatırımcıların servet değerinin yüzde 1,9 artarak 122, 8 trilyon Dolar’a çıktığını ortaya koydu. Bu rakam yaklaşık olarak bir yıllık global ekonomik verimin iki katına denk geliyor. Dünyanın en zengin bölgesi Kuzey Amerika. Kuzey Amerika 38 trilyon Amerikan Doları kişisel servet ile yaklaşık global servetin üçte birine sahip.

        Dünyada zenginlerin sayısı artıyor. Yeni süper zenginler uzun süredir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ya da Avrupa’dan çıkmıyor. Bilakis Asya ve Latin Amerika’dan geliyor. Sadece Lüksemburg’da 2011 yılında 500 milyar euro yatırıldı. Boston Consulting Group (BCG) Global servet araştırmasına göre, Bric – ülkeleri olarak tanımlanan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’de kişisel servet oranı yüzde 18, 5 arttı. Araştırma yeni milyoner ya da milyarderlerin 2011 yılında eski endüstri ülkelerinden değil, bilakis Asya ve Latin Amerikalı olduğunu ortaya koydu. Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da hafif bir düşüş tespit edildi. Buna neden olarak da herşeyden önce euro krizi ve buna bağlı olarak piyasalarda oluşan güvensizlik neden olarak sunuldu. Araştırmada, Avrupa’ki borç krizinin hali hazırda bütün toplumu etkilediği ve bundan en çok İtalya ve İspanya’nın etkilendiği kaydedildi. Almanya ise diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında iyi durumda görünüyor. Kişisel servet yüzde 0,4 artarak 6,4 trilyon Amerikan dolarına ulaştı. Yaşanan dalgalanmaya rağmen servet artışı görülen diğer ülkeler İsviçre (yüzde 0,5) ve Fransa (yüzde 1,5) oldu.

        Dünya çapındaki zenginliğin yaklaşık 7,8 trilyon doları Off Shore merkezlerine yatırıldı. Bu ülkeler banka gizliliği ya da vergi özgürlüğü gibi avantajlarıyla yabancı yatırımcıları kendine çekiyor. Sadece İsviçre 2,1 trilyon Dolar’ı yönetiyor. BCG raporunda Lüksemburg’da Off – Shore merkezi olarak tanımlandı. Buna göre Lüksemburg’a 0,5 trilyon (500 Milyar) Dolar yatırıldı. Bunun 360 milyar Dolar’ı Batı Avrupa, 30 milyar Dolar’ı Doğu Avrupa, 60 milyar Dolar’ı Asya – Pasifik, 10 milyar Dolar’ı Latin Amerika ve 40 milyar Dolar’ı Orta Doğu ve Afrika’dan geldi. Gerçi birçok ABD’li de her iki ülkeden varlıklarını çektiler. Ancak bu çıkışlar gelişmekte olan ülkelerdeki girişlerle telafi edildi.

        BCG araştırması, bankalar ve öteki kurumlarca yönetilen sadece kişisel serveti ele alıyor. Özel yatırımcıların servetinin değeri, 2011 yılında 122, 8 trilyon Amerikan Doları tutarında olarak tespit edildi. Araştırmaya göre özel yatırımcılar böylelikle bütün insanların dünya çapında iki yıl içinde oluşturdukları kadar paraya sahipler. Sdece Kuzey Amerika toplam 38 trilyon Amerikan Doları’ servete sahip. Bununla birlikte ABD dünyanın en zengin bölgesi olarak kalıyor. ABD böylece Avrupa’nın 2010′daki lider pozisyonununu da üstlenmiş oluyor. İkinci sırada 33,5 trilyon Dolar ile Avrupa geliyor. Tablo Güneydoğu Asya (23,7 trilyon Dolar) ile tamamlanıyor. BCG raprouna göre eski endüstri ülkelerinde sayılar sadece az bir değişime uğradı ancak buna karşın gelişmekte olan bazı ülkelerde gerçek bir zenginlik patlaması yaşandı. Bu ülkeler çift haneli büyüme oranları ile parlarken, Doğu Avrupa’da gittikçe zenginleşiyor. Doğu Avrupa’da zenginlik yüzde 14,5 oranında bir büyümeyle 1,9 trilyon Dolar’a ulaştı.

        MİLYONER SAYISI ARTIYOR

        “Boston Consulting Group” raporu milyonerlerin sayısının dünya çapında arttığını da gösterdi. Geçen yıl dolar ile hesaplandığında dünya çapında 12,6 milyon milyoner hane tespit edildi. 175 bini geçen yıl içinde bu sayıya eklendi ve neredeyse tamamı genç ekonomilerden geliyor. Milyonerler yoğunluğunda hafif bir düşüşe rağmen hala 5,13 milyonla ABD Japonya’nın (1,58 milyon) önünde geliyor. Çin 1,43 milyon Dolar milyoneri ile üçüncü sıraya yükseldi. İngiltere’de geçen yıl 411 bin, Almanya 345 bin, İsviçre 322 bin, İtalya’da 270 bin, Tayvan’da 246 bin, Hong Kong 212 bin ve Fransa’da 200 bin hanenin en az bir milyon Dolar servete sahip oldukları hesaplandı. En yüksek milyoner yoğunluğu ise Singapur’da. Bu küçük ülkede bütün hanelerin yüzde 17,1′i en az bir milyon Dolar’a sahip. Benzer şekilde milyoner yoğunluğu Katar, Kuveyt, İsviçre, Hongkong ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunuyor. Ekonomik krize rağmen 100 Milyon Dolar’ın üzerinde servete sahip ”Süper zenginler” de bulunuyor. Amerika’da 2928, İngiltere’de 1125 ve Almanya’da 807 hane tespit edildi. Türkiye’de hane sayisi 344. Çin’de bu sayı geçen yıl içerisinde yaklaşık yüzde 20 artarak 648′e çıktı. Hindistan’da da çift haneli büyüme oranları gösterdi. Zenginlerin sayısındaki artışın gelecek yıllarda özellikle ”Genç ekonomi”lerde artmaya devam edeceği kaydedildi. Global servet değerinin gelecek beş yıl içinde 150 trilyon Dolar’a yükseleceği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ