Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hesapta Avrupalı olacağız! - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTÜRK

        Başbakan Yardımıcısı Ali Babacan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) iki yıldır cari açıkla alakalı bir çok verinin kontrolünü yaptığını belirterek, TÜİK Başkanı Birol Aydemir'e önce işsizlik, enflasyon ve cari açık konusundaki verilere bakılması talimatı verdiğini söyledi.

        Babacan, yeni rakamların ortaya çıkması ile birlikte işsizlikte 1 puan düşüş, cari açıkta da gerileme bekliyor. Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Babacan, TÜİK'in çalışmaları ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.Babacan, 2014'ten itibaren Avrupa ile uyumlu doğru istatistiklerinin yayınlanmaya başlanacağını söyledi. Türkiye'nin işsizlik rakamlarını, Eurostat, OECD, Dünya Bankası'nın Türkiye'den daha düşük açıkladığını belirten Babacan, şöyle devam etti:

        "Bizden ham verileri alıyorlar, işliyorlar ve bizden daha düşük açıklıyorlar. Bizim şu andaki işsizlik hesabımız uluslararası standartlarda bir hesap değil. Kendimize özgü bir formül bulmuşuz, o formülle açıklıyoruz. Yani 'kime işsiz denir' tanımını biz kendimize özel yapmışız. Şimdi TÜİK onu düzeltiyor. Muhtemelen işsizlik oradan 1 puan düşecek. Türkiye, Avrupa standartlarında artık o verileri işleyip, tanımlayıp, yayınlamaya başlayacak.''

        ENFLASYON YÜKSEK ÇIKIYOR, FAİZ ARTIYOR

        Enflasyon hesabında da benzer sorunların olduğunu anlatan Babacan, Türkiye'de enflasyonda özellikle bazı ürünler kaynaklı çok ciddi inişler çıkışlar bulunduğunu, bir ayın diğer ayı tutmadığını söyledi. Daha önce erik ve kirazın enflasyonu 1-2 puan etkilediğini dile getirdiğini hatırlatan Babacan, ''Enflasyon 1-2 puan fazla çıkınca bu, faizleri etkiliyor. Bu çok doğru değil. Bunu Avrupa böyle yapmıyor, hiç bir ülke böyle yapmıyor. Dolayısıyla mutlaka bizimde gelişmiş ekonomilerde bu iş nasıl yapılıyorsa öyle yapmamazı lazım. O konuda da TÜİK güzel çalışmalar yaptı'' diye konuştu.

        İTHALAT AZ İHRACAT FAZLA AÇIKLANIYOR

        Başbakan Yardımcısı Babacan, cari açığı etkileyen kalemlerden ihracat rakamlarının da gerçeğinden bir miktar az açıklandığının tespit edildiğini belirterek, şunları kaydetti: ''İhracat rakamlarında istatistiksel hatalar ya da ölçüm hatalarının olduğu ortaya çıktı. İthalata ise tam tersine, olduğundan daha fazla hesaplandığı ortaya çıktı. Mesela ithalatta minimum fiyat uygulaması yapıyoruz. Dolayısıyla turizmden ihracattan ve ithalattan, üçünden de cari açığımızı daha kötü gösterecek veriler üretiliyordu bugüne kadar. Şimdi bu üç alanda da düzeltmeler gelecek.. Türkiye'de gerçekten hata-noksan içerisinde o hata kaleminin, turizmde de, ihracatta da, ithalatta da olduğunu gördük. Bu üç alan da şimdi düzeltiliyor. Öyle bekliyorum ki 2013 içerisinde peyder pey bunlar olur ve 2014'ten itibaren de her alanda doğru istatistikleri yayınlamaya başlarız ve dolayısıyla cari açığımız daha düşük, net hata-noksan kalemimiz de daha düşük ve böylece daha düşük bir dış denge yayını olur.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ