Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltti. - İş-Yaşam Haberleri

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB'den, BB+'ya yükseltti.

        S&P'nin Türkiye'nin not artırımına ilişkin açıklamasında, ''Not artırımımız Türkiye'nin halen oldukça büyük olan dış finansman ihtiyacını, iç talepteki azalmanın da etkisiyle ihracat performansını artırarak yavaş ve sürdürülebilir şekilde azaltmasını yansıtmaktadır'' ifadeleri kullanıldı.

        Açıklamada, 2012 yılında Türkiye'nin cari açığının azalarak gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6 oranına kadar çekildiği hatırlatılarak, ekonomik büyümenin S&P tarafından daha ''sürdürülebilir'' olarak görülen bir seviyeye çıkarıldığına işaret edildi.

        Döviz borçlanmasını sınırlayan politikaların, kredi genişlemesine dair alınan önlemlerin ve dalgalı kur rejiminin faydalarının, Türkiye'nin dışsal dengelemesini sağladığı dile getirilen açıklamada, ''Bu faktörler 2013-2014 yıllarında dış likidite görünümünün kötüleşmesi halinde Türkiye'nin adaptasyonununa yardımcı olacaktır'' görüşüne yer verildi.

        Not artırımına bir diğer gerekçe olarak, ''Kürt meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye'' dikkat çekilen açıklamada, ''Bunun, daha önce gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa, güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır'' ifadeleri kullanıldı.

        "TÜRKİYE'NİN HAKKI TESLİM EDİLDİ"

        Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un, Türkiye'nin kredi notunda yaptığı artışın yeterli olmadığını belirtti.

        Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, S&P'nin, Türkiye'nin kredi notunu ''BB''den ''BB ''ya yükseltmesini değerlendirdi.Türkiye ekonomisinin gösterdiği performans, gerçekleştirdiği ihracat artışı ile dünyanın pek çok ülkesinden ayrıştığını kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:

        ''Uluslararası derecelendirme kuruluşları içinde Türkiye'nin kredi notu en düşük değerlendirildiği kurum S&P. Şu anda Türkiye'nin notunu Moodys ile aynı düzeye getirdi. 'Yatırım yapılabilir' düzeyin bir kademe altındayız ama Türkiye ekonomisi gösterdiği performansla çoktan yatırım yapılabilir ülke derecesini hak ediyor. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir ülke' derecesine getirecekler. Yapılan bu not artırımı beklenen bir gelişmedir. Ben de defalarca S&P'den not artışı beklediğimizi dile getirmiştim.''

        Kredi notunun yükseltilmesinin, Türkiye ekonomisinin hakkının teslimi olduğunu belirten Çağlayan, S&P'nin, not artırımının temelinde çözüm sürecine atıfta bulunması, istikrarlı ve sürdürülebilir borçlanma politikasının yanı sıra ihracat performansına vurgu yapmasının önemli olduğuna işaret etti.

        Türkiye ekonomisinin gerek büyümesinde gerekse istihdam artışında ihracatın lokomotif görevini üstlendiğini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

        ''İhracatta son 4 yılda sadece pazar çeşitlendirmesi sayesinde 42 milyar dolara yakın artış sağlanmıştı. 2012 yılında dünya ekonomisinde kaotik ortam devam ederken Türkiye mal ihracatını yüzde 13,1, hizmet ihracatını yüzde 8,8 oranında artırmıştır. Türkiye dünyada ihracatını en hızla artıran ülkelerden biridir. İhracat artışı cari açığın azalmasındaki en büyük aktördür.''

        ''Bu not artışı sevindirici olmasına rağmen Türkiye ekonomisinin gösterdiği performansın altındadır'' değerlendirmesinde bulunan Çağlayan, not artışı ile Türkiye ekonomisinin Romanya, Endonezya, Filipinler ve Hırvatistan ile aynı düzeyde değerlendirildiğini, Türkiye'nin bu ülkelerden çok daha ileride olduğunu belirtti.Hükümetin kararlılıkla yürüttüğü çözüm sürecinin, yeni yatırım teşvik sistemine olan ilgiyi daha da artıracağına inandığını belirten Çağlayan, ''Bu da büyümeye, istihdama, ihracata yansıyacak, Türkiye hak ettiği yatırım yapılabilir ülke düzeyine önümüzdeki dönemde ulaşacaktır. Not artırımının Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını diliyorum'' ifadesini kullandı.

        "DAHA YÜKSEĞİNİ HAK EDİYORUZ"

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de şunları söyledi: ''S&P'nin not artırımı cesaret verici ancak Türkiye daha yüksek bir notu hak ediyor. Not artırımı her ne kadar oldukça geç gelmiş ve Türkiye'nin hak ettiği seviyeyi hala yansıtmamış olsa da bu değerlendirme, hükümetlerimiz döneminde elde edilen kazanımların farkındalığı adına önemli bir adımdır.''

        Bakan Şimşek ayrıca, not artışının Türk firmalarının finansmana erişimini kolaylaştıracağını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ