Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bari, pavyon, gazino, disko ve gece kulüplerine vergi zammı - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / ANKARA

        Bar, pavyon, diskotek, gece kulübü gibi yerlerden alınan eğlence vergileri yeniden belirlendi. Daha önce çoğu belediye tarafından düşük belirlenen eğlence vergisi, nüfusu 100 bini aşan yerlerde günlük en düşük 15 lira olacak. 201 metrekareden büyük işyerlerinde ise 40 lirayı aşacak. Yeni tarife, Beyoğlu'nda eğlence vergisinin üç katına çıkması, Antalya gibi birkaç yerde ise düşmesi anlamına geliyor. Belediyeler bu vergileri uygulamak zorunda olacak.

        BAKANLAR KURULU'NDAN İLK KARAR

        Anayasa Mahkemesi'nin belediyelere ilan ve reklam vergileri ile eğlence vergisini tespit etme yetkisini veren yasa hükmünü iptal etmesinin ardından yetki Bakanlar Kurulu'na geçti. Bu çerçevesinde hazırlanan ilk kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararname ile vergi miktarları belediyelerin nüfusuna göre 5 ayrı grupta tespit edildi.

        - Bar, pavyon, gazino, gece kulübü, diskotek gibi yerlerde alınan eğlence vergisi, nüfusu 100 bini aşan belediyelerde 50 metrekareye kadar olan işletmelerde günlük 15 lira olacak.

        - 51-200 metrekare arasındaki işyerlerinde 20 lira ve 201 metrekareden büyük işyerlerinde de 40 lira olacak.

        - 4 yıldızlı otellerden günlük 70 lira,

        - 5 yıldızlı otellerden de 80 lira eğlence vergisi alınacak.

        - Nüfusu 100 bini aşan belediyelerde bilardo, masa tenisi gibi yerlerde, ilk oyun aleti için günlük 5 lira, sonraki her oyun aleti için de 3 lira eğlence vergisi tahsil edilecek.

        BEYOĞLU'NDA 3-4 KATINA ÇIKACAK

        Daha önce belediyeler tarafından belirlenen eğlence vergileri çoğu yerde Bakanlar Kurulu'nun belirlediği tarifenin altında yer alıyordu. Ancak Antalya gibi birkaç yerde ise daha yüksek belirleniyordu.

        - Antalya'da canlı müzik yapılan yapılan bar ve diskoteklerde günlük 35 lira olan vergi, yeni kararnameyle 200 metrekareden küçük işyerleri için düşecek ancak daha büyük yerler için 5 lira artacak.

        - Beyoğlu Belediyesi ise işyerinin büyüklüğüne bakmaksızın 24.00'e kadar kapanan barlarda günlük 10 lira, 24.00'den sonra kapananlarda ise 15 lira vergi alıyordu. Yeni düzenlemeyle, 200 metrekareden büyük barlarda vergi 24.00'ten önce kapananlarda 4 katına, daha geç kapananlarda ise 3 katına kadar çıkacak ve her ikisi için de günlük 40 lira alınacak.

        GERİYE DOĞRU UYGULANACAK

        Kararnameye göre yeni eğlence vergi tarifesi, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının devreye girdiği 19 Mayıs 2013 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak.

        Bu nedenle verginin arttığı yerlerde işyeri sahiplerinin mayıs ayından bu yana vergi farkını ödemesi gerekecek. Vergisi düşen işyerlerinde ise belediyece iade ya da gelecek yılki vergiden mahsup söz konusu olacak.

        İLAN VE REKLAM VERGİSİ DÜŞTÜ

        Kararnameyle belediyelerce kimi yerlerde metrekare başına 135 liraya kadar çıkan bina ve işyerinde asılan tabelalardan alınan ilan ve reklam vergisi nüfusu 100 binden büyük yerlerde 60 liraya indirildi.

        BEYOĞLU'NDAKİ BAR VE DİSKOTEKLERDE VERGİ NASIL ARTACAK

        Mevcut aylık vergi:

        24.00'ten önce kapananlarda: 300 TL

        24.00'ten sonra kapananlarda: 450 TL

        Saat ayrımının olmayacağı yeni sistemde aylık vergi:

        50 metrekareden küçük mekanlar: 450 TL

        51-200 metrekare arası mekanlar: 600 TL

        201 metrekareden büyük mekanlar: 1.200 TL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ