Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Maliye memurların fazla mesai ücretini ödemeyecek - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE - ANKARA

        Memurlar arasında ücret adaletini sağlamak amacıyla 2011de çıkartılan eşit işe eşit ücrete ilişkin kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kaldırılan fazla mesai ücretleri konusunda Maliye yeşil ışık yakmadı. Maliye, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği fazla mesaiyi kaldıran düzenlemenin yerine yeni bir yasal düzenleme yapılmayacağını, bu durumda fazla mesai de ödenemeyeceğini bildirdi.

        ANAYASA MAHKEMESİNDEN DÖNMÜŞTÜ

        666 sayılı eşit işe eşit ücret KHKsi ile ek ödeme verilerek memur maaşları arasındaki fark giderilirken, fazla mesai ödemelerine de 31 Aralık 2011 tarihinde son verildi. Maliye, Aile ve Sosyal Politikalar ve Adalet Bakanlıkları ile Tapu ve Kadastro, Türkiye İş Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, Türkiye Adalet Akademisi, Karayolları, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sayıştay Başkanlığındaki fazla mesai uygulaması da 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle sona erdi. Bu arada Anayasa Mahkemesi (AYM) 27 Aralık 2012 tarihinde fazla mesaiyi kaldıran KHK hükmünü iptal etti ve yasal boşluğun giderilmesi için 9 ay süre verdi. Bu süre içerisinde yasal boşluk doldurulmayınca çalışanlarda, KHK ile değişiklik öncesindeki gibi fazla mesai ücreti ödenebileceği beklentisi oluştu. Uyulamada tereddüte düşen kamu kurumları da Maliyeye görüş sormaya başladılar.

        "YENİ DÜZENLEME YOK, ÖDENEMEZ"

        Maliye Bakanlığı, tereddütleri gidermek için bilgi talep eden Yargıtay Başkanlığına gönderdiği yazıda, AYM kararlarının geriye yürümeyeceğini, iptal edilen hükümlerin, iptal kararı Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlükten kalkacağını vurguladı. Fazla mesaiye ilişkin yasa hükümlerinin 666 sayılı KHK ile yürürlükten kalkmış olduğu belirtilen yazıda, yürürlükten kaldırılan söz konusu madde hükmünün, TBMM tarafından yeni bir yasal düzenleme yapılmadığı sürece iptal kararına istinaden kendiliğinden yürürlüğe girmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. AYMnin iptal kararı vermesiyle yasaların iptal öncesi haline dönemeyeceği vurgulanan yazıda, Maliye Bakanlığı olarak, mevcut uygulamaya ilişkin herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği ifade edildi. Bakanlığın yazısında, memurlara yeniden fazla mesai ödenebilmesi için yasada TBMM tarafından bu yönde yeni bir düzenleme yapılması gerektiği, ancak bu yönde bir çalışma olmadığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ