Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete Mısır'da yaşanan sıkıntıya dikkat çekti - İş-Yaşam Haberleri

        BARIŞ ERKAYA/HABERTURK.COM/DUBAİ

        Mısır’da darbe ile hükümeti ele geçiren General Sisi ile Türkiye arasındaki gerilim Mısır ile ticaret yapan iş dünyasında etkilerini göstermeye başladı. En son geçen hafta Türkiye’den gönderilen 2 bin kolilik şekerleme ürünü Mısır gümrüğü tarafından imha edildi. Mısır’daki yönetimin artık tamamen Sisi’ye geçtiğini ifade eden Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Mısır gümrüğünün Sisi yanlısı politikalarla hareket ettiğine dikkat çekti. Mısır’da yaşayan ve orada yatırımı bulunan Türk işadamlarına da artık zorluklar çıkarıldığını söyleyen Mete, bu işadamlarının elemanlarına çalışma izni alamamaya başladığını kaydetti. Mısır’daki Türk işadamlarının kendilerine “Mısır Türkiye'de artık siyaset malzemesi yapılmasın. Mısır'ın adı iç siyasi konuşmalarda çok fazla zikredilmesin” diye sıkıntılarını dile getirdiğini anlatan Mete, bu gerilimin Türk ihracatçısını olumsuz etkilediğini ve pazar kaybetme aşamasına geldiklerini dile getirdi. Mete, "Daha önceki hoşgörü bugün boşgörüye dönüşmeye başladı bölgede" diyor.

        Dubai’de düzenlenen ve dünyanın en önemli gıda fuarlarından birisi olan Gulfood’da konuşan Mete, Birkaç arkadaşımızın mallarını içeri sokmadılar. Daha önce aynı yöntemle gönderdiğimiz ürünlerimiz, şimdi çeşitli bahanelerle alınmıyor. Problemler yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

        "İSTANBUL'DAN DÜNYAYI SALLAYACAK FUARI BÜROKRATLAR ENGELLEDİ"

        Birçok sektörün 2023 hedeflerini revize etmeye başladığını söyleyen Mete, "Biz dünyada 213 ülkeye ihracat yapıyoruz ve milyarlarca insana Türk ürünlerini tanıtıyoruz. Geçen yıl yüzde 16 artışla 2.5 milyar dolarlık ihracat yaptık. Şu anki performansla genel hububat sektörü olarak 2023 için koymuş olduğumuz 13.7 milyar dolar ihracat hedefini aşacağımız inancındayız. Öte yandan dünyanın en pahalı şeker ve glikozunu kullanmamıza rağmen son 5 yılda ihracatımızı yüzde 80 artırdık. Eskiden bürokrat ihracatçının emrinde çalışırdı fakat artık ihracatçı bürokrata ezdiriliyor. Dünyanın en büyük gıda fuarı olan Almanya'nın Anuga fuarını Türkiye'de de yapmak için bütün Alman bürokrasisini geçtik ve ikna edilmesi çok zor olan Almanları ikna ettik. İyiniyet protokolü imzaladık. İşi bitirdik. Fakat Ankara'daki bürokrasi yüzünden 2013 yılında yapmayı planladığımız ve dünyanın Türkiye'ye akın etmesini sağlayacak Anuga protokolünü iptal oldu. Çünkü Almanya'da onlarca yıl önce yani neredeyse üretici ve ihracatçı birliklerinin organizasyona (1800'lü yıllarda) dönüşmediği yıllarda kurulduğu için önümüze Ankara'da, itfaiyeden belge almaya kadar varan prosedürler çıkardılar. 2 defa yazıştık bu konuda ama aşamadık. Nihayetinde böyle büyük bir fırsatı elimizden kaçırdık. Şimdi kapı kapı dolaşıp milyonlarca dolar para harcayıp Dubai'de kendimize yer kiralamaya çalışıyoruz” diyor.

        "BAŞBAKANIMIZ HAKLI AMA BU AŞAĞIYA SİRAYET ETMİYOR"

        3 gün evvel Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü'nün sanayicileri çağırıp, ihracattan iki gün önce kendilerine haber verilmesi gerektiğini, müdürlüğün gelip malı kontrol etmek istediğini söylediğini belirten Mete, "Ben bu ihacatı yaparken malımın gittiği ülkede zaten A'dan Z'ye kontrolden geçmeden malı ülkesine sokmuyor. Bu takozu niye koyuyorsun önüme. Keyfi uygulamalar var" diyor.

        Zekeriya Mete, "Başbakanımız haklı. 'Türkiye yeterince tanıtılmıyor' diyor. Fakat başbakanımızın bu açıklamaları aşağıdaki bürokrasi kesimine sirayet etmiyor ki" açıklamalarında bulunuyor.

        Buna rağmen ihracatçıların halen tüm şartları zorlamaya devam ettiğini söyleyen Mete, yakında Türkiye'nin ihracat yaptığı tüm ülkelerin en büyük ithalatçılarını Türkiye'de Çırağan Sarayı'na davet edileceğini ve konaklamalarının yol masraflarının ihracatçılar tarafından karşılanacağını, bu dev heyetle Türk ihracatçısının biraraya getirileceğini sölüyor.

        AVRUPA'YA KOTALARIMIZ 4'ÜNCÜ AYDA DOLUYOR

        Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Elvan Gıda Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, "Avrupa'da nisanda kotalarımızın dolacağına dikkat çekiyor. Geçen yıllarda 7'nci 8'inci ayda doluyordu kotalarımız. Fakat artık Avrupalı büyük üreticiler gelip Türkiye'de üretip buradan ihracat yapıyor Avrupa Birliği'ne. Bu da kotalarımızı dolduruyor. Kotaların gözden geçirilmesi lazım" diyerek, bu tarihten sonra Türk mallarına gümrük uygulanmaya başlanacağının altını çiziyor.

        KURAKLIK RİSKİNİN YARATABİLECEĞİ KORKUNÇ TABLO!

        Gulfood Fuarı’na milli düzeyde katılım yaptıklarını söyleyen Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Ortadoğu’nun kalbinin bu fuarda attığını belirtti. Fuara 30 firmayla katıldıklarını ve en az 50 firmanın da katılım sırası beklediğini aktaran Tiryakioğlu, sektörlerinde Ortadoğu pazarının lideri olduklarını dile getirdi. Tiryakioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu fuara dünyanın her tarafından alıcı ve satıcılar katılıyor. Uzak Doğu ve ABD’den ciddi heyetler geldiğini gördük. Dubai adeta özerk serbest bölge gibi. Biz de bölge pazar lideri olarak bu fuara katıldık. Bu yıl için yüzde 30 büyüme hedefliyoruz.”

        Tiryakioğlu, kuraklık riskinin boyutunun büyüklüğüne de şu sözlerle dikkat çekti: En iyi şartlarda şu anda yağmur yağsa bile tahminimiz hububatta yüzde 15-20'lik bir kayıp yaşanacak. Mevcut durum devam ederse ve yağmur yağmazsa durum vahim.

        Yüzde 15-20 kayıp demek Türkiye'den 5 milyon ton mamul kaybı demek.

        Buğday, arpa, nohut gibi temel gıda mallarında yaşanacak kayıp bu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ