Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hazine'ye 1 milyarlık operasyon - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT EKONOMİ

        17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından daha pahalı borçlanmaya başlayan Hazine dün de yüzde 11'in üstünde faizle borçlandı. Operasyonlar nedeniyle Türkiye'nin net faiz kaybı 1 milyar liraya yaklaştı. Dolar da dünkü gelişmelerle 3 kuruş yükseldi

        Rüşvet ve Yolsuzluk adıyla başlatılan ve giderek tırmanan operasyonların Türkiye'ye faturası kabarmaya başladı. Operasyonların ardından dolar yükselip döviz borçlusu şirketleri vururken faiz yükselişinin Hazine'ye net kaybı şimdilik 1 milyar liraya yaklaştı.

        Operasyonlar öncesi 3 Aralık'ta yapılan ihalede 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.12'yken dün yapılan ihalede faiz oranı yüzde 11,18'e çıktı. Sadece gösterge tahvilde Hazine önceki ihaleye göre yaklaşık 62 milyon lira daha pahalı borçlandı. 17 Aralık'tan bu yana ise yapılan 10 ihalede 20,6 milyar lira borçlanan Hazine'nin toplam faiz kaybı, karşılaştırma yapılamayan 7 yıllık borçlanma ihalesi ile TÜFE'ye endeksli borçlanmaları hariç tutursak 858 milyon liraya yükseldi. 2'si enflasyona endeksli 3 ihaleyi de katarsak operasyonların devlete maliyeti şimdilik 1 milyar liraya kadar çıkıyor.

        Bundan sonraki ihalelerde de faiz aynı kaldığı sürece Hazine benzer kayıpları yaşayacak. Dün internette yayımlanan ses kasetlerinin ardından sadece faiz değil dolar 3 kuruş yükselerek 2.20 liranın üstüne çıkarken, borsa da yüzde 3.2'lik kan kaybı yaşadı. Endeks günü 62 bin 123 puandan kapadı.

        SADECE DÜN 330 MİLYON

        Hazine mart ortasına kadar olan 31 milyar liralık itfası için dün de 3 ayrı ihalede yaklaşık 5.5 milyar lira borçlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının dün akşam internette yayınlanmasının siyasi gerilimi artırmasının ardından, Hazine'nin ihalelerine talep düşük kaldı ve borçlanma pahalı gerçekleşti. Hazine 2 yıllık gösterge tahvilde 1,5 milyar, 10 yıllık tahvilde ise 1,9 milyar lira borçlanırken 5 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvilde 2,2 milyar liralık borçlanmaya gitti. 10 yıllık tahvilde faiz 3 Aralık 2013'te 9,47'yken dün yüzde 10,61 oldu. 5 yıllık enflasyona endeksli tahvilde ise kopun faizi yüzde 3,38 oldu. Böylece Hazine sadece dün 330 milyon lira daha fazla faiz ödemek zorunda kalacağı ihaleler düzenledi.

        ŞUBAT'TA HEDEF ŞAŞMADI

        Hazine Şubat ayında 15.6 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 9.6 milyar TL'si piyasadan 1.5 milyar TL'si ise TL cinsi sukuk ihracı ile toplam 13.7 milyar TL'lik iç borçlanma yapılmasını öngörüyordu. Şubat'ta gerçekleşen 6 ihale ve bir sukuk ihracı ile yaklaşık olarak 9.45 milyar TL'si piyasadan 13.8 milyar TL borçlanma gerçekleştirildi. Şubat ayını hedeflerine yakın seviyede tamamlayan Hazine Mart ayı borçlanma programı kapsamında Şubat'ta ihraç ettiği tahvillerin neredeyse tamamını önümüzdeki hafta da yeniden ihraç edecek.

        YENİ SES KAYDI DOLARI 5 KURUŞ ZIPLATTI

        Dün internette yayınlanan ses kasetlerinin ardından sadece faiz değil dolarda 5 kuruş yükselerek 2.22 liranın üstüne çıktı. Ardından piyasa bir miktar sakinleşince dolar yeniden 2.20 seviyelerine geriledi. Euro ise 2.98 liradan 3.03 lira seviyesine çıktı. Kurun üzerindeki baskı halen devam ediyor.

        BORSA İSTANBUL YÜZDE 3.2 ÇAKILDI

        Borsa İstanbul da ses kayıtlarının artırdığı siyasi belirsizliğin etkisiyle yüzde 3.21 düştü; endeksi 62 bin 123 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 3.87 gerilerken en fazla düşen hisseler yüzde 4.13 düşüşle Garanti, yüzde 3.89 düşüşle Akbank ve yüzde 3.93 düşüşle Halkbank oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ