Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kadir Topbaş, Mustafa Sarıgül, yerel seçim, vaatler, projeler, istanbul - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Ebru ERDOĞAN / HT EKONOMİ

        Yerel seçimlere 15 gün kala belediye başkanı adayları arasındaki yarış da hız kazandı. Adaylar projelerini açıklayıp oy isterken seçmen de yaşamını kolaylaştıracak başkanını seçecek. Megakent İstanbul’da da durum farklı değil. En önemli sorunu trafik olan İstanbul’da, büyük çekişmenin en büyük adayları olan AK Partili Kadir Topbaş ile CHP’li Mustafa Sarıgül, İstanbulluların her gün en az 2 saatinin geçtiği trafiğe çözüm yolu bulmak için kolları sıvadı.

        2

        İki adayın da metroya, dolayısıyla toplu taşımaya dikkat çektiği projelerinin içinde, İstanbul’daki taşımanın ancak yüzde 4’ünü oluşturan deniz yolunun daha çok kullanılması da önemli yer tutuyor. 10 yıldır belediye başkanlığı yapan ve bazı projelerinin inşaatı devam eden Topbaş’a karşılık, Sarıgül’ün araçlarıyla gelen vatandaşların rahatça park edip metroyu kullanabilecekleri ‘aktarma istasyonları’ öne çıkıyor.

        3

        Yeni metro inşaatları için bahsedilen bütçeler ise dudak uçuklatıcı. Sarıgül, her 1 kilometrelik metro projesinin 50 milyon dolarlık maliyeti olduğunu dile getiriliyor. Bu durumda, 5 yılda sadece metro için 110 kilometrelik yeni hat yapacağını ifade eden Topbaş 5.5 milyar dolar, 200 kilometre sözü veren Sarıgül ise 10 milyar dolar harcayacak.

        4

        Aktarma istasyonunda otopark bedava olacak

        Seçilmesi durumunda 5 yıl içinde 200 kilometrelik yeni metro hattı yapacaklarını dile getiren Mustafa Sarıgül, var olan hatları da birbirine bağlayacaklarını, metronun ulaşamadığı bölgelerden otomobilleriyle gelecekler için park yeri bulunan aktarma merkezleri yapacaklarını ifade ediyor. Otomobili olanlar için aktarma istasyonlarının şart olduğunu belirten Sarıgül, bu merkezlerin altında otopark, üstünde ise yaşam merkezleriyle hizmet vereceğini kaydediyor.

        5

        Sarıgül, şöyle devam ediyor: “Aktarma istasyonları, bir an önce metroya binip eve ulaşma yeri değil keyif de yapılabilecek yerler olacak. Metroyu kullanacaklardan otopark ücreti alınmayacak. Aksi takdirde bu insanları metroya bindiremezsiniz. Bu aktarma istasyonlarının 20 noktada olmasını planlıyoruz. Burada yerine göre değişmekle birlikte 3 bin-10 bin araçlık otoparklar bulunacak.” Önceliği metroya veren Sarıgül, bunun için 5 yılda 10 milyar dolar harcayacak; toplu ulaşım ağı denizde de devam edecek. Sarıgül, maliyeti düşük olduğu için havarayı da düşündüklerini ancak henüz çalışma aşamasında olan projeyi İstanbul’un tarihi dokusunu bozmaması koşuluyla yapabileceklerini ifade ediyor.

        6

        Raylı sistemleri denizle buluşturacak

        İstanbul’un, yeniden aday olan halihazırdaki Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, trafik sorununun ancak toplu taşımayla çözülebileceğini belirtiyor. 10 yılda ulaşım için 32.2 milyar lira harcadıklarını dile getiren Topbaş, şu anda 70 kilometre olan metro hattına 2019 sonuna kadar 110 kilometrelik yeni hattın ekleneceğini, 5 yılda raylı sistemlerin 430 kilometreye ulaşacağını ifade ediyor. Topbaş, metrobüs hattının da metroya dönüştürülmesi için Ulaştırma Bakanlığı’na başvurduklarını kaydediyor.

        7

        Topbaş’ın, önem verdiği projelerden birisi de deniz yolunun daha yoğun kullanılması. Diğer sistemlerle beslenebildiği için Beşiktaş, Kabataş, Üsküdar ve Kadıköy’de deniz ulaşımının kullanılabildiğini vurgulayan Topbaş, şunları söylüyor: “Mesela Ümraniye’nin tepelerinden Küçüksu’ya inişi, Ayazağa’dan da İstinye Koyu’na inecek bir metronun çalışmasını yapıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki metrodan bir fünikülerle Aşiyan’a iniş de deniz taşımasını artıracaktır.”

        8

        İŞTE İKİ ADAYIN DİĞER PROJELERİ

        Mustafa Sarıgül

        - Kentsel dönüşümde ev sahiplerinin hakkı korunacak, tapu ve 2-B’den kaynaklanan sorunlar çözülecek.

        -Binalar güçlendirilecek, kent depreme hazırlıklı hale getirilecek.

        9

        Kadir Topbaş

        - 15 dakikada Mecidiyeköy’den Altunizade’ye ve Çamlıca’ya ulaşımı sağlayacak teleferik hattı.

        - Üç etaptan oluşan Zeytinburnu Çırpıcı Kent Parkı, 1 milyon metrekareye ulaşacak.

        10

        - Yüzde 20 olan raylı sistemin payını yüzde 50’ye çıkaracak.

        - İstanbul’da yüzde 72’si arıtılmadan denize verilen atık sular için biyolojik arıtma sistemleri yapacak. Kendi elektriğini üretecek.

        11

        - Temeli atılan Melen Barajı, İstanbul’un su kaynağını iki katına çıkaracak.

        - Yenikapı’ya yapılacak 673 bin metrekarelik dolgu alanın 378 bin metrekaresi yeşil bırakılacak. Alanın altına 2.5 milyon nüfusun atık suyunun arıtılacağı bir tesis kurulacak.

        12

        - Anadolu yakasında İçerenköy’deki hal arazisi ile Avrupa yakasında, 4. Levent ile Maslak arasındaki golf kulübü arazisini dünya ölçeğinde kent parkı yapacak.

        - Mümkün olan her noktada kesintisiz yaya ve bisiklet yolları yapacak. İlk proje, Eminönü-Harbiye arasındaki kesintisiz yaya yolu olacak.

        13

        - Kadıköy Meydan Projesi ile 230 bin metrekarelik Kadıköy sahili, metro istasyonu, Haldun Taner Tiyatrosu, vapur iskeleleri, Rıhtım Caddesi ve Haydarpaşa arasındaki 60 bin metrekarelik alan yayalaştırılacak.

        - Tuzla’da yapımı devam eden ‘Viaport Marine’ yılda 25 milyon yerli ve yabancı turist çekecek.

        14

        - Atatürk Kültür Merkezi onarılarak 3. büyük kültür merkezi haline getirilecek.

        - Sinema endüstrisi için doğal çekim platoları kuracak. Film stüdyolarının kurulmasını teşvik edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ