Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne Dr. Kıyamet'in sözleri damga vurdu! - İş-Yaşam Haberleri

        MELTEM ERSOY - RAHİM AK / HT GAZETE

        Maliye Bakanı Şimşek kurdaki yükselişle ilgili ‘Fazla kafaya takmayın. Geçmişte atlattık, bunu da atlatırız” diye konuştu.

        Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin kapanış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kurdaki yükseliş ile ilgili, “Kuru fazla kafaya takmayın” ifadesini kullandı.

        Türkiye’nin geçmişte de bunları yaşadığını ve atlatıldığını dile getiren Şimşek, “Bunu da atlatırız” dedi.

        Özellikle Maliye politikasıyla Türkiye’nin global ekonomik gelişmelere karşı iyi yerde durduğunu ifade eden Şimşek şunları söyledi:

        “Bugün enflasyonu yüzde 8’de faizi yüzde 11’de tutmak başarı.” Merkez Bankası’na bilançosunu veren 9 bin 500 firmanın bilançosunu analiz ettiklerini kaydeden Şimşek, “Reel sektörü temsil eden 9 bin 500 şirketin yüzde 63’ünün hiç döviz borcu yok. Yüzde 25’inin döviz borcu var ama ihracatı var. Döviz borcu olup geliri olmayanların oranı yüzde 12. Şirketlerin bilançosu da sağlam” diye konuştu.

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tümünde AK Parti’nin yüzde 40’ın üstünde oy aldığını gösteren seçim anketlerini göstererek ‘Türkiye’de siyasi istikrar tehlike altında değil’ mesajı verdi.

        "CARİ AÇIK SORUN OLMAKTAN ÇIKACAK"

        Cari açığın son yıllarda sürdürülemez düzeylere vardığını dile getiren Şimşek cari açığı artıran 3 nedeni şöyle sıraladı:

        ‘’Avrupa Birliği krizi bizim cari açığımızı artırdı. Petrol fiyatları da inanılmaz hızda arttı. Bir de altın ithalatı cari açığımızın artmasında önemli rol oynadı. Şimdi bu nedenler ortadan kalkınca önümüzdeki dönemde cari açık belki de sorun olmaktan çıkacak.’’

        "BÜYÜMEDE MANİDAR BİR DÜŞÜŞ OLACAK"

        Dr. Kıyamet olarak bilinen Faber, hanehalkı borcuna işaret ederek, Türkiye’de büyümede manidar bir düşüş beklediğini söyledi.

        Zirvenin en önemli konuklarından biri olan ve Dr. Kıyamet lakabı ile bilinen ünlü yatırımcı Marc Faber, ‘Türkiye ve diğer gelişmekte olan piyasalar için en büyük risk nedir” sorusuna ‘hanehalkı borcu’na işaret ederek yanıt verdi. CNBCe.com’un sorularını yanıtlayan Faber, “Birçok politika kararı var, FED tarafından ve yerel hükümetler tarafından alınan. Kredi büyümesine izin verilerek hanehalkı borçlanması oluştu. Ben Türkiye’de hanehalkı borç balonu var diyorum ve finanse edilmesi gereken büyük bir cari açık var. Bu sadece Türkiye için değil diğer gelişmekte olan ülkeler için de geçerli. Büyümede manidar bir düşüş olacak. Bir diğer büyük risk ise Çin’deki kredi balonu” yanıtı verdi.

        Yatırımcıya ne gibi tavsiyelerde bulunabileceği sorusu üzerine ünlü yatırımcı Faber şu önerilerde bulundu: “2010’a kadar çok geniş bir pozisyonum vardı, o zamandan beri onları düşürdüm. Mutlaka bir yere para yatırmak istiyorsanız ben ABD’dense gelişmekte olan ülkelerdeki piyasalara yatırım yapmayı tercih ederim. Ama bu demek değil ki gelişmekte olan piyasalar sürekli yukarı gidecek.”

        "TÜRKİYE'YE YAKINDAN BAKMALIYIM"

        "Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünür müsünüz” sorusuna Faber, “Belki. Öncelikle Türkiye’nin durumuna daha yakından bakmalıyım Vietnam ile Türkiye’yi kıyasladığımda Vietnam’a daha fazla yatırım yapacaksınız” yanıtı verdi.

        ZİRVEDE ÖNE ÇIKANLAR

        ‘Gırtlağımızdan kesip yatırım yapacağız’

        Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, yatırımları durdurmak gibi bir lüksleri olmadığını belirterek, “Gırtlağımızdan kesip yatırım yapacağız” dedi. Her an dikkatli davranarak yürüdüklerinin altını çizen Durak, “Yatırımlarla ilgili olarak alınmış kararlar var ise herhangi bir değişiklikte yatırımları durdurmak gibi bir lüksümüz yoktur” ifadesini kullandı.

        ‘Kapatma kararı bu yüzyıla ait değil’

        Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Twitter ile ilgili “Bu kapatma kararı bu yüzyıla ait değil” yorumu yaptı. Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu’nun “Türk malını tercih edin” sözleri üzerine Wulff, Konukoğlu’na hangi marka arabayı kullandığını sordu. Konukoğlu’nun “İşteki arabalar yerli ama ben Mercedes kullanıyorum, çünkü gaza basınca fırlamanız lazım” sözleri salondakileri güldürdü.

        ‘Kafam karışıyor reform iradesini neden yitirdik'

        TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, “Dünyada, ekonomik başarılar sağlamış ülkeler görüyoruz. Benim de kafam karışıyor. Biz de çok başarılı bir ekonomik performansla gelirken çok önemli reformları yapmışken birden bu reform irademizi, reformcu özelliğimizi yitirdik, reformlar yavaşladı” dedi. Yılmaz Twitter ile ilgili olarak da “Kuşlar bile küskün” diyerek, yasaklamayı kabul edemediklerini dile getirdi.

        2.5 MİLYON LİRALIK ZİRVE

        Bu yıl 3’üncüsü gerçekleşen Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne bin kişi katıldı. Katılımcıların 750’si açılış gecesi de dahil 3 gün süren programa full katılarak 3 bin 245 TL ödedi. Böylece, zirve 2.5 milyon TL’lik hasılat bıraktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ