Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmadı. Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu BBB- olarak onayladı, görünümü de durağanda tuttu.

        Fitch açıklamasında, Türkiye'de Aralık ve Ocak aylarında küresel risk eğilimindeki değişimler ve iç ve siyasi gelişmelerin baskı yarattığına dikkat çekildi.

        'CARİ AÇIKTA İYİLEŞME BEKLENİYOR'

        Açıklamada, “Cari açıkta iyileşmenin sürmesini bekliyoruz. Cari açığın GSYH’ye oranı bu yıl yüzde 6 olacak” dedi. Fitch, cari açığın GSYH’ye oranın bu yıl yüzde 5 olacağına işaret etti.

        'BANKACILIK SEKTÖRÜ NOTU DESTEKLİYOR'

        Kurum, Türkiye’nin dış şoklara dayanıklılığının hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekti ve Türkiye’nin notunun bankacılık sektöründeki güçten destek aldığını belirtti.

        SİYASİ BELİRSİZLİK UYARISI

        Fitch, siyasi belirsizliklerin halen Türkiye’de denklemin temel bilinmeyi olmaya devam ettiğine işaret etti.

        CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE VURGU

        Yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde siyasi hareketliliğin devam etmesi ve dönemsel olarak ekonomik görünümün gölgelenmesi bekleniyor” denildi.

        BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

        Fitch, 2014 büyüme beklentilerini yüzde 3,2'den yüzde 2,5'e indirdiklerini de açıkladı.

        SERMAYE AKIŞI ARTAR MI?

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Türkiye'ye yakın vadede sermaye akışının artabileceğini belirterek, Merkez Bankası'nın olası faiz indirme kararının zamanı gelmemiş bir adım olacağını söyledi. Fitch Ratings'in Türkiye'ye ilişkin yatırım notunu ve görünümünü teyit eden raporunun ardından soruları yanıtlayan Rawkins, "Merkez Bankası faizler konusunda son derece net; enflasyon azalmadan faizlerin düşürülmesi olası değil. Merkez Bankası'nın (faiz ve enflasyon konusundaki) açıklamalarını dikkate alıyoruz. Eğer ekonomi beklentilerimizin altında yavaşlarsa, belki o zaman faiz oranını azaltma değerlendirilmesi düşünülebilir. Küresel ekonomiye bakıldığında Merkez Bankası'nın (faiz azaltması) bu yolu tercih etmesi oldukça zor olur" dedi.

        "FAİZ ARTIRIMI DOĞRU BİR ADIMDI"

        Merkez Bankası'nın 28 Ocak'taki faiz artışı kararı almasının olumlu bir adım olduğuna dikkati çeken Rawkins, şunları söyledi:

        "Küresel ekonomiye bakıldığında böyle bir yolun seçilmesi (faiz azaltması) ciddi bir zorluk olur. Türkiye'nin halen büyük bir cari açığı ve büyük çaplı dış finasman ihtiyacı var. Buna karşılık sınırlı miktarda uluslararası rezervi var. Bunun sonucu olarak Türkiye'de yüksek risk primi almak isteyenleri Merkez Bankası fark etti ve faizleri artırdı. Bu şekilde bir adım, zamanı gelmemiş bir dönüş olur diye düşünüyorum."

        "BÜYÜME DEVAM EDİYOR"

        Türkiye'ye ilişkin bu yılki büyüme öngörülerini yüzde 3,2'den yüzde 2,5 seviyesine çektiklerini belirten Rawkins, "Türkiye'nin özel sektörü son derece dinamik. Türkiye Avro Bölgesi'ndeki talep artışından yararlanacak. Herşeye rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. Türkiye konusunda bu yıla ilişkin yüzde 2,5 olan öngörümüz yukarı yönlü olabilir. Türkiye'de büyümede yavaşlama kötü bir şey değil, ekonomi aşırı ısınmaya çok yaklaşmıştı" değerlendirmesini yaptı.

        Rawkins, yakın vadede Türkiye'ye sermaye akışında artış görülebileceğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Türkiye'nin sermaye akışlarında hissedilir oranda artış yaşaması şaşırtıcı olmayacaktır. Türkiye sonuçta faiz oranlarını artırdı. Seçim sonuçları piyasada tarafından olumlu değerlendirildi. Özellikle Rusya'daki gelişmelere bakılırsa, görüyoruz ki Rusya'da fon çıkışları var. Bu anlamda Türkiye bu fonlar için alternatif ve çekici bir alan olarak görülüyor. Para politikası sıkılaştırılsa da, Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor."

        Son Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) özetinde zorunlu karşılıklara faiz ödenmesiyle ilgili değerlendirmeye ilişkin olarak Rawkins, "Eğer bankalar TL cinsinde karşılıklara dönüş yaparsa, bu döviz rezervlerinin azalmasına yol açabilir. Türkiye'nin uluslararası likiditesi güçlü değil. Döviz rezervlerinin erimesi TCMB'nin isteyeceği bir işaret olmaz diye düşünüyorum" dedi.

        Türkiye'de bu yılın sonunda cari açığın yüzde 6 oranına gerilemesini beklediklerini belirten Rawkins, "Eğer Türkiye'de cari açık oranı hızlı bir şekilde gerilerse, TL de değer kazanabilir. Türkiye'nin yıl sonunda enflasyonunun yüzde 8,5 seviyesinde olmasını öngörüyoruz. Yıl sonunda enflasyon oranının yüzde 9'a ulaştığını görmek şaşırtıcı olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

        "EYLÜLE KADAR NOT HAREKETİ BEKLEMİYORUM"

        Fitch Ratings'in bir sonraki değerlendirmesini 6 ay sonra yapacağını bildiren Rawkins, şunları kaydetti:

        "Sanıyorum eylül sonları gibi bir sonraki Türkiye değerlendirmemizi yapacağız. Eylülde yapacağımız değerlendirmeye kadar Türkiye'nin reyting ve not görünümüne ilişkin bir değişiklik beklemiyorum. Eylüldeki değerlendirmede Türkiye ekonomisinin ne kadar hızlı bir şekilde dengelendiğine ve cari açığın ne kadar hızla azaldığına bakacağız. Büyüme verilerine, enflasyon ve sermaye girişlerine bakacağız. Bunların hepsini Türkiye'nin nasıl bir performans sergilediğini görmek için değerlendireceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ