Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Çavuşoğlu'ndan AB'ye çağrı - İş-Yaşam Haberleri

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna krizi nedeniyle enerjide Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışan AB'nin, Türkiye ile enerji faslını açmakta isteksiz davrandığını söyledi.

        AB-Türkiye Odalar Forumu (ETCF-2) tarafından Türkiye'de 3700, AB'de 1700 firmayla yapılan anketin sonuçları, Bakan Çavuşoğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katıldığı konferansta açıklandı.

        Çavuşoğlu, Brüksel'de düzenlenen konferanstaki konuşmasında, her iki taraftaki işletmelerin çoğunluğunun Türkiye'nin AB entegrasyonuna desteğinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, ekonomik ilişkilerin kamuoyundaki algıyı olumlu etkilediğini ifade etti.

        Mevlüt Çavuşoğlu, hükümetin reform kararlılığını vurgulayarak, AB'nin yeni fasılları müzakerelere açmasını beklediklerini dile getirdi.

        Çavuşoğlu, Ukrayna krizi nedeniyle enerji ithalatında Rusya'nın payını azaltmaya çalışan AB'nin engelleyici tutum alan Kıbrıs Rum kesimini ikna ederek enerji faslını müzakerelere açması gereğine işaret etti.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftaki Azerbaycan ziyaretinde AB'ye yılda 10 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesini hızlandırmak için temaslarda bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Bir yandan enerjide Rusya'ya bağımlılığı azaltmaya çalışıyorsunuz diğer yandan enerji faslını açmakta isteksiz davranıyorsunuz" dedi.

        Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinin siyasi engellerin kaldırılarak tarafların daha önce üzerinde uzlaştıkları çerçeveye uygun ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

        Eurochambers (Avrupa Odalar Birliği) Başkan Yardımcılığını da yürüten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, genişlemenin AB'ye yük getirmediğini, tam aksine büyük ekonomik fırsatlar sunduğunu belirterek, gelecek ay yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde genişleme taraftarlarının güçlenmesi dileğinde bulundu.

        Hisarcıklıoğlu, AB ve Türk şirketlerinin birlikte hareket etmeleri halinde Ortadoğu, Orta Asya, Afrika ve diğer pazarlarda çok daha başarılı olacaklarını söyledi.

        Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının vize sorununun artık aşılmasını ve AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının haksız rekabete neden olmaması için Gümrük Birliği'nin revize edilmesini beklediğini ifade etti.

        Eurochambers Genel Sekreteri Arnaldo Abruzzini de Türkiye-AB ilişkilerinin güçlü ve derin ekonomik entegrasyona dayandığını belirterek, "Gümrük Birliği'nin başarısı inkar edilemez fakat modernize edilmeli, işleyişi iyileştirilmeli ve kapsamı genişletilmelidir" çağrısında bulundu.

        AB-Türkiye Odalar Forumu'nun araştırmasına göre, Türk işletmelerin yüzde 75'i AB üyeliğini desteklerken, 10 yıl içinde üyelik bekleyenlerin oranı yüzde 51'de kalıyor. Türk şirketlerinin yüzde 28'i üyeliğin asla gerçekleşmeyeceğini düşünüyor.

        Avrupalı işletmeler Türkiye'nin üyeliği konusunda daha iyimser. Ankete göre, AB'deki şirketlerin sadece yüzde 8'i Türkiye'nin asla üye olmayacağı görüşündeyken 10 yıl, içinde üyelik bekleyenlerin oranı yüzde 55'e ulaşıyor.

        Avrupalı işletmelerden Türkiye'ye ihracat ya da yatırım yapanların yüzde 37'si üyelik konusunda lobi yaparken, Türk pazarına henüz girmemiş şirketlerde bu oran yüzde 7'ye iniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ