Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rus Alfa’daki hisseyi geri alması gereken Mehmet Emin Karamehmet, alternatif arayışlar peşinde - İş-Yaşam Haberleri

        KULİS HABER - Sefer YÜKSEL / HT EKONOMİ

        Turkcell’de 4 yıllık gelenek bozulmadı ve genel kurul dün yine yapılamadı. Yıllardır ortaklar arasında devam eden sorunlar nedeniyle yönetimde anlaşmanın sağlanamadığı Turkcell’de aslında bugünlerde genel kurul ve bir türlü dağıtılamayan temettüden öte bir süreç yaşanıyor. 24 Haziran’a kadar Rus Alfa’daki yüzde 13.8 hisseyi geri alabilmek için 1.6 milyar dolar bulması gereken Çukurova’nın patronu Mehmet Emin Karamehmet, alternatif arayışlar peşinde.

        Kulislerde konuşulanlara göre, Türkiye’nin en büyük gruplarından biri yüzde 13.8’lik hisseye talip. Daha önce de GSM şirketine yatırım yapmak için çeşitli arayışları olduğu bilinen bu grup son yıllardaki satın alımları ile de sık sık gündeme geliyor. Süreç halen netleşmiş değil, ancak konuşulanlara göre, Ankara’nın da gönlü Turkcell’in Türk kalması için bu evlilikten yana. Çünkü Çukurova, 24 Haziran’a kadar 1.6 milyar doları Altimo’ya ödeyemezse İngiltere Yüksek Mahkemesi kararı gereği hisseler Altimo’nun olacak. Böyle bir durumda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) tavrı da belirleyici olacak BTK daha önce yaptığı açıklamada, Turkcell’de gerçekleşebilecek herhangi bir yönetim değişikliğinin kurumun onayından geçmesinin zorunlu olduğunu açıklamıştı.

        GENEL ENERJİ TEMİNATI

        Bir başka iddia da New York’taki temyiz mahkemesinin, Çukurova’nın varlıkları üzerindeki dondurma kararını kaldırmasının ardından Çukurova Grubu’nun finansmanın bir kısmı için Genel Enerji’de bulunan hisselerini teminat göstereceği yönünde. Ancak şimdilik bu seçenek ikinci planda görünüyor.

        YATIRIMCI 4 YILDIR TEMETTÜ BEKLİYOR

        Turkcell’in genel kurulu dört yıldır yapılamadığı için 2010 yılından bu yana yatırımcılara temettü dağıtımı da yapılamıyor. Analistlerin minimum yüzde 50 dağıtım oranı tahminiyle yaptığı bir hesaplamaya göre toplam 4 milyar 136 milyon lira brüt temettü ödenmesi gerekiyor. Eğer bu oran 2011, 2012 ve 2013 için de 2010 yılındaki gibi yüzde 75 açıklanacak olursa dağıtılacak temettü tutarı ise 5.5 milyar lira seviyesinde olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ