Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bodrum İsrail'den gelecek uçağı bekliyor Serpil Yılmaz'ın yazısı... - İş-Yaşam Haberleri

        SERPİL YILMAZ / HT GAZETE

        Bodrum için iki “iyi” haberi aynı anda duyuyorum. İlkini hemen söylüyorum: Mavi Marmara krizinden sonra ilk kez 28 Haziran’da İsrail’den bir uçak dolusu turist Bodrum’a geliyor. 31 Mayıs 2010 tarihinde 1’i Amerikalı 9 Türk vatandaşının yaşamını yitirmesine yol açan Mavi Marmara baskınının yaraları henüz sarılmadı. İsrail’den, başta Antalya, İstanbul, Marmaris ve Bodrum olmak üzere 2008 yılında gelen turist sayısı 500 binin üzerine çıkmışken, 2011 yılında 79 bine düştü.

        2013 yılında İsrail’den 163 bin turist geldi. Sektör 2014 yılında bu sayının 210 bine ulaşmasını bekliyor. Kefaluka Resort Hotel Genel Koordinatörü Fatih Can Ekşi, “İsrail’den turistleri taşıyan uçak 3 Haziran’da Bodrum’a gelecekti. Ertelendi. 28 Haziran’da bekliyoruz. Bizim için bu adım çok önemli. Çünkü İsrail, boş yatak kapasitesini en hızlı doldurabildiğimiz pazar” diyor.

        İsrail, Amerika üzerinden Türkiye’den “özür dilemesinin” bir sonucu olarak doğan 21 milyon dolarlık tazminat yükümlülüğünü şarta bağladı. Baskında yaşamını yitirenlerin ailelerinin açtığı ceza davalarını geri çekmelerini talep etti. 27 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi; Mavi Marmara baskınından sorumlu tutulan dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Ashkenazi, İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Marom, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Levi ve İstihbarat Başkanı Yadlin hakkında tutuklama kararı verdi. Mesele yalnız Türkiye ile sınırlı da kalmıyor. Bu dava nedeniyle geçtiğimiz aylarda sanıklardan 2’si İngiltere’ye girişleri srasında havalimanında sorgulanmıştı. Türkiye, tutuklama kararını İnterpol’e bildirirse, “suçluların iadesi”, sözleşmesi olan ülkelere gittiklerinde, Türkiye’ye gönderilmeleri söz konusu olacak.

        REZERVASYON ERTELENDİ

        Ekşi’ye “Acaba İsrail’den yapılan rezervasyon iptalinin bu dava ile ilişkisi var mı?” diye soruyorum. “Sanmıyorum. Çünkü Antalya’ya gidişler artmış o nedenle Bodrum’a sefer yapacak uçak bulamamışlar” yanıtını veriyor. İsrail ile Türkiye arasındaki krizin “pozitif muğlaklık” içerdiği yorumlarının önemli dayanağı, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervi. KKTC’nin burnunun dibinde, İsrail’in ABD firması Noble Enerji ile çıkardığı doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına ulaşması için pazarlıklar sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da doğruladığı bu gelişme, Türk enerji şirketlerinin İsrail ile masaya oturmasına yol açıyor.

        28 Haziran kritik, bekleyip göreceğiz. İkinci iyi haber: OTİ Holding’e bağlı Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük üçüncü tur operatörü Coral Travel’in 183 bin müşterisi; 27 ülkedeki 52 destinasyonda, 5 bin otel arasında Bodrum Akyarlar’da 2009 yılında açılan Kefaluka’yı birinci seçmiş. Bodrum’un aldığı ilk birincilik... Son 12 yıldır müşteri memnuniyetini belirlemek için yapılan anketin ortaya çıkardığı “Starway World Best Hotels 2013” ödülü alan ilk 10 otel arasında, 370 odalı Kefaluka ile birlikte Türkiye’den 6 otel yer alıyor. Ödül alan diğer 4 otel ise Mısır, Hindistan ve Meksika’dan seçilmiş.

        Ekşi ile hemfikir olduğumuz bir konu var ki, o da; vize olmasa, Yunan adaları Bodrum’a çok ciddi rakip olur. Turizmde fiyat-kalite dengesi kadar, içki fiyatlarının yüksekliği de bu talebi tetikliyor.

        Ekşi, Türkiye’nin turizm hedeflerine ilişkin beklenti çıtasını, bırakın artışı, “Konumumuzu nasıl koruyabiliriz” sorusuna yanıt arayacak kadar düşürmüş. Arazi rantı, tarih ve doğa katliamı, otel yatırımcılarının turizm gelirlerinden kazanmayı bırakıp gayrimenkul getirisine odaklanmaları, yaratıcı endüstrilerin desteklenmemesi, turizmin olduğu kadar Türkiye’nin de siyasallaşan sorunlarının başında geliyor. Nitelikli bir rekabet ortamı yaratıldıkça, insanın doğa, tarih ve kültürel kökleri beslendikçe turizm de büyüyecek. Güzel oteller yetmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ