Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Binali Yıldırım, İstanbul'da temeli atılacak üçüncü havalimanı projesiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı - İş-Yaşam Haberleri

        Saliha ÇOLAK / ANKARA

        Ulaştırma eski Bakanı, Başbakan Başdanışmanı Binali Yıldırım, İstanbul'da temeli yarın Başbakan Erdoğan tarafından atılacak üçüncü havalimanı projesiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Yıldırım, "Almanya'yı Frankfurt havalimanı kalkındırdı, bu havalimanı da Türkiye'yi uçuracak. Bir çukur verdik, 100 milyar TL aldık, üzerine de 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanını bonus olarak alacağız" dedi. Yıldırım; üçüncü havalimanının, Ortadoğu, Uzakdoğu, Orta Asya ve Atlantik ötesi uçuşların transit geçiş merkezi haline getirileceğini söyledi. Yıldırım, üçüncü havalimanına yönelik eleştirilere şöyle yanıt verdi:

        SÜPER LİGE ÇIKARACAK: Türkiye'nin geleceğinin projesidir. Türkiye'yi süper lige çıkaracak bir projedir. Türkiye havacılıkta merkez olacak. 2003 yılında transit yolcu sayısı İstanbul Havalimanı'nda 1 milyonun altındaydı. Şu anda 15 milyonu aşıyor. Avrupa'da ABD'de havacılık yerinde sayıyor. ABD'de yüzde 1 küçülme var, Avrupa'da 0.5 büyüyor. Türkiye'deki geçen yılki büyüme yüzde 15,5.

        HAVAALANI BONUS: Türkiye transfer merkezi olacak. Bu, Türkiye'nin uçması demek. Ortadoğu'dan, Uzakdoğu'dan, Avrupa'dan, Atlantik ötesinden transferler Türkiye üzerinden olacak. Bugün Almanya nasıl kalkınıyor? Frankfurt ve Münih havaalanıyla kalkınıyor. Artık transferler doğuya kayıyor. 1971'de havacılığın merkezi ABD idi. 80'de Avrupa'nın batısı, 90'da Akdeniz ortaları, şimdi Türkiye. 9 milyar Euro yatırım yapılacak. 22 milyar Euro da 25 yıl içinde ilave edilecek. İşin özü bir çukur verdik 100 milyar TL para aldık. Bir de 150 milyon kapasiteli havalimanı bonus olarak aldık. Kamu özel ortaklığı ile yapılan dünyadaki en büyük projedir.

        TCDD'YE DOĞRUDAN HAZİNE GARANTİSİ

        Yıldırım, TCDD'nin dış borçlanmasında doğrudan Hazine garantisi sağlayan düzenlemeyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

        "Bu düzenlemede, '5 yıl mevcut statüsüyle TCDD'nin borçlanmaları ve gelir gider açığını Hazine karşılar' deniyordu. Buna ilaveten yatırımlarda kullanılacak dış kredileri de mali yapısı bozuk olduğu için kendisi karşılayamıyor. Hazine, finansmanına yansıtmaksızın dış kaynaklardan kendi adına borçlanıyormuş gibi borçlanıp, TCDD'ye kullandıracak. Kaynak vardı kullanılamıyordu engel vardı. Kamu finansman kanununda engel vardı; kaldırılıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ