Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yavuz Barlas, Murat Ülker röportajı, Ülker Turkcell'e ortak mı olacak? - İş-Yaşam Haberleri

        ÖZEL RÖPORTAJ - Yavuz BARLAS / HT EKONOMİ

        Son dönemde öne çıkan ne kadar ‘gözde' şirket varsa adı Ülker Grubu'nun iştirak ettiği Gözde Girişim Sermayesi ile anılır oldu. Gözde Girişim, traş bıçağı üreticisi Derby'den finans sektörüne finanstan perakendecilikte Şok'a kadar bir çok şirkete ortak. Aktif varlığı 1 milyar TL. Son 1 yılda hisseleri yüzde 40 prim yapan Gözde'nin piyasa değeri ise 1.2 milyar TL. Gözde'nin adı son olarak da Turkcell ile öne çıkmaya başladı. Peki nasıl? Turkcell'de Çukurova Grubu'nun Rus Alfa Gurubu ile dava konusu olan yüzde 13,8′lik payını geri almak için 1.6 milyar dolar ödemesi gerekiyor. İngiliz Yüksek Mahkemesi (Privy Council) Çukurova'nın bu parayı ödemesi için hafta başında 1 ay ek süre tanıdı ve son tarihi 30 Temmuz olarak açıkladı. Bu ertelemenin gerekçesi ise Ülker Grubu ile yürütülen finansman görüşmeleri. Önceki gün İzmir'de bir araya geldiğimiz Murat Ülker'le bu süreci konuştuk.

        - Gözde, Turkcell'e ortak olacak mı yoksa sadece borç mu verecek?

        Burada yanlış anlaşılmasın. Çözülmesi gereken bir sorun var. Mehmet Emin Karamehmet'in bir borcu var ödenmesi gereken, biz o soruna yardımcı oluyoruz. Sadece bununla alakalı konuştuğumuz şey. Yani biz, Turkcell satılıyor, alıyor değiliz. Turkcell'in ortaklarından biri çıkıyor, onun yerine biz giriyor değiliz. Böyle şeyler yok. Turkcell'e ortaklığımız şu an itibariyle söz konusu değil. Bunlar imtiyazlı endüstriler.

        - Son dönemde ortakları ile problemler yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda Çukurova Grubu ya borcunu ödenmezse ne olacak?

        Belki muhatapları kötüdür. Ben prensip olarak şuna inanıyorum. İnsanların hepsinde yaptıkları şeylerde iyi niyet varsa iyidir, hata yapmışlarsa hatayı ayırır kenara koyarsın adam yine iyidir. Mesela en basitinden sigara içmek kötüdür. Sigara içince adam kötü müdür. Sigara içmesi kötüdür. Yarın bir gün bunların hepsi olursa, öyle bir şey olduğunda, biz de ne yaparız diye tekrar düşünmek zorunda kalırız herhalde.

        - 1.6 milyar dolar için Gözde, finansmana aracılık mı edecek? Kendi ne kadar sermaye koyacak?

        Bu yapılandırılmış şartlı finansman olduğuna göre, bu şartların hepsi olmak zorunda. Bir miktar öz sermaye koymanız lazım. Onun haricinde bankalarda görüşüp anlaşacaksınız, bankalar bu işi finanse ederiz derlerse o zaman bunun finansmanı gerçekleşecek. Biz bu temasları yapıyoruz hatta yerli yabancı onlarda geliyor bize ama bu temaslarda ortaya çıkmış şu anda bir şey yok. Vade vs. Alacağımız teminat parayı verecek bankayı da razı etmesi lazım. Çukurova da bu memleketin çok eskiden beri var olan güzide bir firması. Usulü neyse o olacak. Ayrıca taraflar müracaat etmiş mahkeme süreyi uzatmış. Süre var.

        - Kimin fikri bu Çukurova mı yoksa sizin ya da başkasının mı?

        Benim aklıma geldi. Sizin aklınıza gelmez mi bazen bazı şeyler. Aklın zekatı vardır. İyi bir şey gelir yaparsın, kötü bir şey gelir yapmazsın. Bu fikri arkadaşlar oluşturdular. Onların ekibi de çalışıyor. Zaten tanıyoruz bir birimizi Mehmet Emin Bey'le.

        'Ağaca kimin elinin su verdiği değil meyvenin nereye düştüğü önemli'

        - Size herhangi bir öneri geldi mi Turkcell yerli kalsın diye?

        Turkcell bir Türk şirketi. Türk kanunlarına göre kurulmuş ve kaydolmuş bir şirket. Türkiye'de yüzde 100 yabancı ortaklı pek çok şirket de aynı durumda. Buralarda bizim insanlarımız çalışıyor. Önemli olan ağaca kimin hangi elin su verdiği değil, meyvaların nereye düştüğü.

        - Ülker Grubu, gelecekte telekom sektöründe olmak ister mi?

        Türkiye'de bu sektör zaten gelişmiş. Oyuncuları da belli olmuş bir şekilde. Ama şu beni ilgilendiriyor. Bizim şirkette bile Y kuşak yüzde 60. Bir de bunun arkasından Z'si geliyor. Memleketin çoğunluğu bunlardan ibaret olunca, bunların yaşayacağı Türkiye beni ilgilendiriyor. O da herhalde çok daha dijital bir Türkiye olacak. Onun için Turkcell'in herhangi bir şekilde ilişkili olmak değil. Turkcell gibi firmalarla biz zaten işbirliği yapıyoruz, görüş alışverişi yapıyoruz. Bu sektörü bakıp anlıyor hatta yatırım yapıyor olmamız lazım.

        ‘Merkez’in dün aldığı karar doğru, yarını göreceğiz’

        - Merkez Bankası faiz politikasında doğru yolda mı? Faizleri indirmeli mi?

        Faiz iyi midir, derecesi doğru mudur diye ekonomik şartlardan bakarız. Çarklar dönüp ülke büyüyorsa, demek ki bu şartlar bu ekonomiye uygun şartlar demektir. Bugün aldığı kararların doğru olup olmadığı yarın belli olur. Ama dün aldığı kararlar doğruymuş ki bugün iyi bir yerdeyiz.

        ‘Seçim süreci ile ilgili hiçbir tedirginlik hissetmiyoruz’

        - Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve Irak sizi tedirgin ediyor mu bir işadamı olarak?

        Belediye seçimlerinde bile hiçbir tedirginliğimiz yoktu. İşe de bir etkisi olmadı. Bu seçimler daha üst seçimler, bizi ilgilendiren bir yönü olacağını sanmıyorum. Irak’ın Erbil şehrinde 12 kişilik bir ekibimiz var. Onları geri çekmedik. Şimdiye kadar bir şey olmadı. Mal gidip geldiği sürece bir şey olmaz.

        ‘O çerçeve için işitmedik laf kalmadı’

        Murat Bey’e son dönemde dikkat çeken sanat yatırımlarını da sorduk. Bedri Baykam’dan aldığı “Boş Çerçeve” ile ilgili Ülker “İyi ki boş almışım. O çerçeve için işitmedik laf kalmadı. Bir de dolu olsaydı ne yapacaktım” dedi. Ülker, satışa çıkan yeni eserleri de yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ