Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam fındık, fındık üretimi, fındık fiyatları, fındık ihracatı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Giresun Ticaret Borsası, Ulusal Fındık Konseyi, ziraat odası - İş-Yaşam Haberleri

        Ebru ERDOĞAN / HT EKONOMİ

        Marttaki don nedeniyle sıkıntı yaşanan fındıkta, dün Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yılki rekolte tahmininin 371 bin 185 ton olduğunu söyledi. Açıklama tartışmaya neden olurken 650 bin ton olarak gerçekleşen geçen yılki rekolte için TZOB’un 484 bin tonluk tahminine dikkat çekildi.

        Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, TZOB’un üreticiyi, tüccarı ve sanayiciyi yanlış yönlendirdiğini ifade ederken rekolte araştırmasını yapan Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Turan Karadeniz farkın stoklardan ve TMO ile Fiskobirlik’in piyasaya sürdüğü fındıklardan kaynaklandığını söyledi. Bir önceki yıldan kalan stokun ne kadar olduğunun bilinemediğini ifade eden Karadeniz, şöyle konuştu:

        “Sanayiciyle ihracatçı fiyat 6.5 lirayken stoklardan hiç bahsetmiyorlardı. Fındığın fiyatı arttıktan sonra şimdi diyorlar ki 500 bin ton rekolte olacak, 50 bini de stoktan gelecek...” TMO ve Fiskobirlik’in 2009’dan bu yana 700 bin ton fındık piyasaya sürdüğünü kaydeden Karadeniz, bu sene depoların sıfırlanacağını da sözlerine ekledi.

        ‘STOKÇULARA SATILIRSA FINDIK 12-13 LİRA OLUR’

        Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Akbaşlı, don nedeniyle kabuklu fındığın kilosunun bir gecede 6 liradan 10 liraya çıktığını belirterek, “Elinde para olan fındık stoklayabilir. Bu nedenle üreticilerin mutlaka, ihracatçıya ya da manava satması gerekiyor. Stokçuluk başlarsa fiyat 12-13 liraya kadar çıkabilir” diye konuştu.

        BAKANLIK REVİZE ETTİ

        Bölgedeki tarım il müdürlüklerinin daha önce 388 bin 139 ton olarak açıkladığı rekolteyi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı dün 411 bin 647 ton olarak revize etti. Açıklamada, zarar gören bahçeler için 195 bin liralık telafi edici ödeme yapıldığı belirtildi.

        ‘FINDIK HER TARAFA YUVARLANIR’

        Orhan Oltan 30 yıldan bu yana fındık işinin içinde. Tek başına Türkiye fındık ihracatının üçte birlik bölümünü yapıyor. Bu yönüyle dünyanın da en büyük fındık ihracatçısı konumunda. 500 milyon dolarla İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu anketinde her yıl 50 ila 150. sırada yer alan Oltan Gıda’yı en az 5 yıl daha yönetecek. Fındıkta yaygın olan gelecek vadeli alım satım işine girmeyen Orhan Oltan, “Fındık yuvarlıktır. Ve her tarafa yuvarlanır” sözüyle de tanınıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ