Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam erol aksoy, zimmet, tablolar, paris, batık bankalar, erol aksoy mal varlığı, iktisat bankası, TMSF, gayrimenkul, bentley - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT EKONOMİ

        İktisat Bankası’nı batıran Erol Aksoy’un devletten kaçırdığı evini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) buldu. TMSF yetkililerinden edinilen bilgilere göre Aksoy, devlete olan yaklaşık 1.2 milyar dolarlık borcu nedeniyle el konulup satılması gereken oturduğu evini kaçırmak için eşinin akrabasının mülkiyetine geçirmişti.

        Ancak TMSF uzun araştırmalar sonucunda evi bulmayı başardı. Fon bulduğu evi, alacaklarını tahsil etmek için satışa çıkardı bile. TMSF’nin internet sitesinde yapılan çağrıya göre satış ihalesi 24 Temmuz’da saat 11’de gerçekleştirilecek. İstanbul Tarabya’da bulunan evin 4 katlı bir binanın en üst katındaki dubleks daire olduğu öğrenildi. Aynı binanın alt katında Aksoy’un kayınvadesinin oturduğu ve o dairenin de geçtiğimiz günlerde TMSF tarafından tahliye edilerek boşaltıldığı öğrenildi.

        SENETLERDEN BULUNDU

        1Aksoy’un evi devletten kaçırmak için eşinin bir akrabasının mülkiyetine geçirdiği ancak yaptığı büyük bir hata sonucu yakalandığı öğrenildi. TMSF uzmanlarının Aksoy’un evindeki çelik kasayı incelerken buldukları senetlerden yola çıkarak yaptıkları derin araştırma bu gerçeği ortaya çıkardı. Aksoy’un, gayrimenkullerini üzerine yaptığı akrabalarından evin veya gayrimenkulün tutarı kadar aldığı senet TMSF avukatlarının eline geçince TMSF, bu gerçek dışı işlemi ortaya çıkarıp eve el koydu. Aksoy’un daha önce de TMSF’nin borçlarına karşılık el koyduğu kendi otomobillerini akrabalarına satın aldırdığı ve yeniden kullanmaya devam ettiği, Fon’un bazı araçlara 2, bazılarına 3-4 kez yeniden el koyduğu belirtiliyor.

        25 HAZİRAN’DAKİ İHALE ERTELENMİŞTİ

        TMSF tarafından yapılan açıklamada Erol Aksoy’un evinin daha önce 25 Haziran 2014 tarihinde satışa çıkarıldığı ancak satış bedelinin zamanında ödenmemesi nedeniyle yeniden ihaleye çıkıldığı belirtildi. İstanbul’un Sarıyer İlçesi Tarabya Mahallesi’nde bulunan ev 262 metrekare yüzölçüme sahip. Bahçeli kargir apartman olan ana taşınmaz üzerinde 1+ çatı kat, dubleks mesken vasıflı 4 No’lu bağımsız bölüm olduğu belirtildi.

        UYANIK AKSOY KENDİ ARACINI SATIN ALDIRDI

        Erol Aksoy, daha önce de TMSF’nin el koyup sattığı lüks otomobilini bir şirket adına satın aldırmıştı. Ancak daha sonra TMSF durumu tespit edince araca ikinci kez el konulmuştu.

        Banka hesaplarına el konuldu hisselere haciz uygulandı

        Erol Aksoy’un bazı banka hesaplarına tedbir konuldu ve Aksoy’a ait hisse senetleri de haczedildi. Yabancı danışmanlık şirketinin bulduğu diğer önemli mal varlıkları ise 30 adet resim ve toplam 86 adet sanat eseriydi. Gelinen aşamada, tespit edilen mal varlıkları üzerine tedbir konulmuş olup, satış işlemlerine başlanabilmesi için Erol Aksoy aleyhine Türkiye’de kesinleşen kararlara ilişkin çeşitli ülkelerde tenfiz davaları açıldı. Erol Aksoy vekili tarafından açılan ve halen devam eden tenfiz davalarına TMSF savunma dilekçesi verdi. Şimdi ise söz konusu mal varlıklarının satışı, ancak farklı ülkelerde açılan tenfiz davalarının olumlu neticelenmesi halinde mümkün olabilecek.

        Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) batık bankacı Erol Aksoy’dan alacaklarını tahsil etmek için yabancı kurumlarla da çalışmak zorunda kaldı. Uzun uğraş gerektiren çalışmalar sonucunda ise batık bankacı Erol Aksoy’un başta lüks otomobil markası Bentley ve 3 adet gayrimenkul (ev ve dükkân) olmak üzere birçok mal varlığına ulaşıldı. Ancak Aksoy’un bu mal varlıklarının Türkiye’ye getirilip satılması için davaların olumlu sonuçlanması gerekiyor.

        YURTDIŞINDA BİR ŞİRKET İLE ÖZEL ÇALIŞMA YAPILDI

        TMSF, Erol Aksoy’a ait yurtdışında mal varlığı tespit edilmesi ve tespit edilen mal varlıklarının paraya çevrilmesi amacıyla, yurtdışında bir firmayla çalışılmasına yönelik olarak 11 Temmuz 2013 tarihinde sözleşme imzaladı. Söz konusu danışmanlık firması tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Paris’te ev ve dükkândan oluşan 3 adet taşınmaz, bu taşınmazlarda bulunan kiracıların ödediği kira bedelleri ve taşınmazların içinde pahalı şaraplar bulundu. Yabancı danışmanlık şirketi ayrıca Aksoy’un lüks otomobil markası Bentley aracını da bulup TMSF’ye bildirdi.

        ZAMANAŞIMINA OYNADI AMA KURTULAMADI

        İktisat Bankası’nın içini boşaltmak ve zimmet suçundan 12.5 yıl hapis ve para cezası alan, devlete de 1.2 milyar dolar yükleyen ama diğer batık bankacıların aksine ne rızasıyla 1 lira ödeyen ne de 1 gün hapis yatan Erol Aksoy hakkında son karar 15 Ekim’de verilecek. İktisat Bankası’nı batırdığı için 12.5 yıl hapis ve 351 milyon TL para cezasına çarptırılan bankanın eski patronu Aksoy bir süre önce Yargıtay 7. Ceza Dairesi’ndeki temyiz duruşmasında hâkim karşısına çıktı. Aksoy ve avukatlarının zamanaşımı hesabıyla duruşmayı erteleme talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi. Savunmayı dinleyen Yargıtay, kararını en geç 15 Ekim’de açıklayacağını bildirdi.

        İşte Aksoy’un yurtdışında tespit edilen malları

        - Paris’te 3 adet taşınmaz Bu taşınmazlarda bulunan kiracıların ödediği kira bedelleri.

        - Belirtilen taşınmazlarda bulunan menkul mallar: Bilgisayar, şaraplar vs.

        - Bentley marka bir araç Bazı banka hesaplarına tedbir (Düşük meblağlı) Aksoy’a ait hisse senetlerinin haczi 30 adet resim, toplam 86 adet sanat eseri

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ