Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam türkiye ithalat ihracat, dış ticaret, gümrük birliği, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı, TTIP, ABD, Avrupa Parlementosu, Dan Mullaney - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT EKONOMİ

        Türkiye'nin dış ticaretini etkileyen gelişmelerde yaşanan çatışma ortamı nedeniyle son günlerde Irak, Rusya, Ukrayna ve İsrail öne çıktı. Ancak Gümrük Birliği nedeniyle AB ile ABD arasında müzakeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) olarak bilinen serbest ticaret anlaşmasına (STA) dahil olmanın önemi devam ediyor. TTIP, gümrüksüz ticaretin yanı sıra karşılıklı hizmetler, yatırımlar ve ortak standartları da kapsayacağı için ortaya trilyon dolarlık bir ekonomik alan çıkması bekleniyor. Gümrük Birliği yükümlülükleri de TTIP hayata geçince, ABD şirketlerinin Türkiye pazarına erişimini kolaylaştıracak.

        Türkiye'nin TTIP'ye dahil olma veya ABD ile müzekelere pararlel olarak ayrı bir STA imzalama girişimleri devam ediyordu. Bu yıl ABD'yi Türkiye'den ziyaret eden heyetlerin gündem maddeleri arasında bu konu da yer alıyordu. ABD Kongresi Araştırma Servisi'nin kongre üyelerine TTIP görüşmelerinin seyriyle ilgili hazırladığı bilgi notunda, "Türkiye, ayrı bir STA imzalamak yerine zaman içinde TTIP'ye katılması konusunda cesaretlenlendiriliyor" denildi. Türkiye'ye bu şekilde mesaj verilmesine karşılık raporda şu ifadeler dikkat çekti:

        "ABD'nin mevcut pozisyonu TTIP müzakerelerinin karmaşık yapısı nedeniyle yeni ticaret partnerlerinin sürece katılması pazarlıkları ve yüksek standarda sahip kapsamlı bir anlaşma yapılmasını zorlaştıracaktır." Bu arada ABD'ye göre Avrupa Parlementosu'nda mayıstaki seçimler sonrası yaşanan değişim, TTIP sürecinde zorluklara neden olacak.

        'Kanada ve Meksika da katılmak istiyor'

        Rapora göre Türkiye dışında Meksika ve Kanada da TTIP'ye katılmak isteyen ülkeler arasında yer alıyor. Ancak ABD'nin üçüncü ülkelerin TTIP sürecine katılımıyla ilgili tutumu, söz konusu iki ülkeyi de kapsıyor. Bilindiği gibi Meksika'nın AB ile yürürlükte bir serbest ticaret anlaşması bulunuyor. Türkiye de Meksika ile bir STA imzalamak için girişimlerde bulunuyor. Buna karşılık Meksika'nın Türkiye ile süreci ağırdan aldığı biliniyor. Raporda, Kanada ve Meksika'nın yanı sıra ABD'nin Güney Kore ile de STA'sı bulunması nedeniyle TTIP görüşmeleri sırasında bu üç ülkeyle olan ticari ilişkilerin nasıl etkileneceğinin dikkate alınmasının önemli olduğu belirtiliyor. Güney Kore'nin AB ile de yürürlükte olan bir STA'sı bulunuyor. Güney Kore, AB ile STA imzaladıktan sonra Türkiye ile müzakere yapmayı kabul etmiş ve bir anlaşma imzalamıştı.

        İlk kez masaya bir yıl önce oturdular

        ABD ve AB, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının Temmuz 2013’teki ilk müzakereleri olumlu sonuçlanmış, Washington’da başlayan ilk müzakereler, ABD’nin başmüzakerecisi Dan Mullaney ve AB başmüzakerecisi Ignacio Garcia Bercero arasında gerçekleşmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ