Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Enerji Bakanlığı, isviçre, telefon, cumhurbaşkanlığı seçimi, elektrik kesintisi, ENTSO-E, Avrupa Kıtası Senkron Bölgesi Şebekesi, türkiye - İş-Yaşam Haberleri

        Olcay AYDİLEK / HT EKONOMİ

        Enerji Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı seçiminde 81 ilde spekülasyonları tetikleyecek elektrik kesintisi yaşanmaması için olağanüstü önlemler aldı. Kuraklık nedeniyle bir süredir frene basılan barajlarda, tam kapasite elektrik üretildi. Sisteme, önceki pazar günlerine göre bin 800 megavat ve toplam 21-22 milyon kilovatsaat ek elektrik verildi. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde günlük 3 saate ulaşan kesintilere ara verildi. Türkiye ile Avrupa elektrik iletim sistemi, 2010 yılının eylül ayında birbirine bağlandı.

        ENTSO-E olarak bilinen ‘Avrupa Kıtası Senkron Bölgesi Şebekesi'ne yapılan bağlantıyla Türkiye elektrik iletim sisteminde ortaya çıkan en küçük aksama ya da teknik sorun, anında Avrupa'da hissediliyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Güneydoğu'da yoğun ve düzensiz tüketim nedeniyle iletim sisteminde ortaya çıkan salınımları önlemek için bölgede elektrikleri günde 3 saate kadar kesiyor. Seçim döneminde kesinti yapılmadı. Güneydoğu'dan kaynaklanan salınım, İsviçre'den hissedildi. Ortak iletim sisteminin merkezi olan İsviçre, Türkiye'ye “Ne oluyor?” telefonu açtı. Türkiye, “Seçim var, geceden itibaren sistem normale döner” yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ