Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye'nin kokusu taklit çıktı! - İş-Yaşam Haberleri

        SEÇKİN ÜREY / HT GAZETE

        AB Komisyonu Raporu’na göre Avrupa gümrüklerinde yakalanan parfüm ve kozmetiklerin değer bazında yüzde 52’si, adet bazında yüzde 51’i Türkiye çıkışlı. Bu söz konusu alandaki resmi ihracatın yüzde 24’üne denk geliyor!

        Türkiye’nin taklit hazırgiyim ürünlerinde güçlü olduğu algısı yerini parfüm ve kozmetiğe bırakıyor. AB Komisyonu’nun 2013’te gümrüklerde yakalanan taklit mallardan yola çıkarak hazırladığı rapora göre Türkiye, AB’nin en büyük taklit parfüm ve kozmetik tedarikçisi konumunda bulunuyor. Taklit ürünlerin piyasa değeri bakımından da en büyük üçüncü ülke özelliği taşıyor.

        AB Gümrükleri’nde Fikri Mülkiyet Hakları Uygulamaları başlıklı raporda, 2013’te piyasa değeri 26.1 milyon Euro olan Türkiye’de üretilmiş taklit parfüm ve kozmetik ürünü yakalandı. Bu toplamın yüzde 52’sini oluşturdu. Türkiye çıkışlı taklit parfüm ve kozmetik ürünlere bakıldığında 2013’te toplam 568 bin parça mal yakalandı. Adet bazında da oran yüzde 51 oldu.

        Hesaplanabilen piyasa değeri bazında bakıldığında hazırgiyim taklitleri ikinci sırada yer aldı. Türkiye’de üretilmiş 15.3 milyon Euro’luk hazırgiyim yakanılırken, bu rakam Avrupa’daki toplam yakalamaların yüzde 20’sini oluşturdu. Türkiye’de üretilip de Avrupa gümrüklerinde yakalanan taklit çanta ve cüzdanların piyasa değeri 4.2 milyon Euro, ayakkabılarınki ise 2.1 milyon Euro şeklinde hesaplandı.

        Türkiye’nin Çin ve Hong Kong’un ardından piyasa değeri en fazla olan taklit malların üretildiği ülke olduğu anlaşıldı. Gümrüklerde yakalanan Türkiye’de üretilmiş taklit malların toplam değeri 50.6 milyon Euro olarak belirlendi. Çin’in toplamı 493.9 milyon Euro olurken, Hong Kong’un toplamı 52.6 milyor Euro oldu.

        GIDADA ÜÇÜNCÜ SIRADA

        Dünyanın geri kalanında olduğu gibi Çin, taklit ürünlerde AB’de açık ara liderliği yürütüyor. Ancak Türkiye parfüm ve kozmetik dışında beş üründe daha AB’ye en fazla taklit ürün yollayan ülkeler arasında ilk üçte yer alıyor. Yakalamalara adet bazında bakıldığında yüzde 11.39 oranıyla gıda ürünü taklitlerinde üçüncü sırada olan Türkiye, hazır giyimde ise yüzde yüzde 9.98’lik oranıyla ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, taklit çakmaklarda ikinci sırada bulunsa da Çin’in yüzde 98’lik gibi devasa bir ağırlığa sahip olmasından dolayı bu ürünün pazarında pek bir varlık gösteremiyor. Türkiye, ayakkabı ve aksesuvarlarda ise üçüncü sırada bulunuyor.

        TOPLAM İHRACATA ORANI % 24 EDİYOR

        Türkiye, 2013’te AB’ye 106.9 milyon Euro tutarında parfüm, kozmetik ve tuvalet müztahsarları ihraç etti. Bu durumda yakalanan Türk malı taklit ürünlerin resmi ihracata oranı yüzde 24 oluyor

        YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR TAKLİTÇİYİZ

        Çin’in taklit piyasasındaki liderliği adet bazında diğer ülkelerin yanına yaklaşamamasından kaynaklanıyor. Ancak oranlar karşılaştırıldığında Türkiye’nin ‘yükte hafif, pahada ağır’ taklit ürün üretimine ağırlık verdiği anlaşılıyor. Adet bazında Türkiye, toplam yakalamaların yüzde 3.68’ini oluşturuyor. Değer bazında bakıldığında ise Türkiye’nin toplam içindeki payının yüzde 7.42 olduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte Çin, yakalanan taklitlerin yüzde 66.12’sinin çıkış noktasını oluştursa da değer bakımından payı yüzde 72.43 seviyesinde bulunuyor

        YUNANİSTAN İLK 10’DA

        Küresel krizin etkileriyle boğuşan Yunanistan’ın da bir AB üyesi olarak taklit pazarında öne çıktığı görülüyor. Adet bazında yakalamaların yüzde 5.83’ü Yunansitan’a ait görünüyor. Ancak Yunanlı taklitçilerin değer yaratmada pek başarılı olamadığı anlaşılıyor. Yunanistan toplam değerden yüzde 1.01 pay alıyor. Rapordan Yunanistan’ın üç yıldır taklit ürün yakalama sayısında da düşüş olduğu sonucu çıkıyor.

        SURİYE KORSAN OYUN MERKEZİ OLMUŞ

        İç savaşın bütün şiddetiyle devam ettiği yıl olan 2013’te Suriye’nin Avrupa’ya en fazla korsan elektronik oyun yollayan ikinci ülke olduğu ortaya çıktı. Adet bazında AB gümrüklerinde yakalanan korsan elektronik oyunların yüzde 35.37’si Suriye’den geldi. Korsan oyun, film ve yazılımın Türkiye’de yaygın olduğu bilinse de rapordaki sonuçlardan Türklerin Avrupa’da bu alanda faal olmadığı görülüyor. Bu arada Gana’nın önemli bir taklik pil üretim merkezi olduğu da raporda yer aldı. Öte yandan vaka bazında yakalanan taklit ürünlerin yüzde 3.20’ü ise yolcu beraberinde girenlerden oluşuyor. Yolcu beraberinde yakalanan taklit ürünlerde ise Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. Değer bakımından ikinci oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ