Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İstanbul, Avrupa'da en ucuz lüks yemeğin ikinci adresi oldu - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul, kişi başı 21,54 euroluk (60 TL) ücretle Avrupa'da lüks yemeğin en ucuz yendiği ikinci adres oldu.

        Yeme-içme kulübü Gastroclub, Avrupa'nın 30 turistik kentindeki alt gelir grubu ile üst gelir grubuna hitap eden restoranlardaki bir öğün yemeğin ortalama ücretini ölçtü. Kopenhag, listede üst gelir grubunun yemeği en pahalı yediği kent oldu. Buna göre bir kişinin Kopenhag'da lüks bir yemek yemesi için cebinden ortalama 87,18 euro çıkması gerekiyor.

        Bu rakamın en düşük olduğu Avrupa kenti Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da ise bir öğün lüks yemek için ortalama 20,4 euro ödenmesi yetiyor.

        Türkiye'den İstanbul'un 21,54 euro ile lüks yemeğin en ucuz ikinci adresi olarak girdiği listede Avrupa ortalaması ise 44,93 euro olarak gerçekleşti.

        Gastroclub Kurucu Ortağı Çağlar Karataş, Avrupa'nın 30 ayrı ülkesinde, 30 turistik kentte bir kişinin bir akşam yemeği için ortalama ne kadar harcadığını bulmaya yönelik bir araştırma yaptıklarını söyledi.

        EN PAHALI KOPENHAG

        Araştırmada restoranları üst gelir grubunun ve alt gelir grubunun hitap ettiği restoranlar olarak ikiye ayırdıklarını belirten Karataş, araştırmada çıkan kişi başı fiyatlarda alkolün dahil olmadığını kaydetti.

        Lüks yemekte Avrupa'nın en pahalı kentinin kişi başı 87,18 euro ile Kopenhag olduğu bilgisini veren Karataş, GastroClub olarak restoranlar açısından tam bir gurme şehri olan Kopenhag'ın listede birinci olmasını şaşırtıcı bulmadıklarını dile getirdi.

        Kopenhag'ın, dünyanın en iyi restoranı olarak bilinen ve yıllardır hep bir numarada kalan, 2 Michelin yıldızlı Noma'yı ve daha bir çok kaliteli yemek sunan restoranları bünyesinde barındırdığını anımsatan Karataş, "Dünyanın en yenilikçi ve en iyi restoranı olarak bilinen Noma'da alkol hariç kişi başı 228 euroyu gözden çıkarmanız ve haftalar öncesinden de rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Araştırmamızda Danimarka'dan sonra en pahalı ülkeler sırasıyla İsviçre, Lüksemburg ve İsveç olurken, onları İngiltere ve Malta takip ediyor" şeklinde konuştu.

        İSTANBUL ‘GASTRO-ŞEHİR’ OLUYOR

        Karataş, yaşam maliyetleri açısından Avrupa'nın en ucuz şehri unvanını taşıyan Sofya'nın, lüks yemekte de kişi başı ortalama 20,4 euro ile Avrupa'nın en ucuz kenti olduğunu söyledi.

        Sofya'dan sonra Avrupa'nın diğer en ucuz iki şehrinin İstanbul ve Prag şeklinde sıralandığını aktaran Karataş, "Bu ülkelerin euro para birimine dahil olmamaları ve kendi para birimlerinin euro karşısında ucuz olmasının, tabloda hem üst gelir hem de alt gelir grubu için 'en ucuz' kent olmalarında büyük önem taşıdığını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

        İstanbul'un hem alt gelir hem de üst gelir grubunda Avrupa'nın yeme-içme sektöründe en ucuz kentlerinden biri olduğuna işaret eden Karataş, yurt dışından gelen bir turistin aradığı "fine dining" deneyimine İstanbul'da Avrupa ortalamasının yarısını ödeyerek sahip olduğunu anlattı.

        Alt gelir grubuna ait turistler için bile İstanbul'un hala Avrupa'nın en ucuz kentlerinden biri olduğunu belirten Karataş, şunları kaydetti:

        "Bu ucuzluğun göreceli olduğunu belirtmek isteriz. Avrupa'da yaşayan nüfus için İstanbul, tıpkı Sofya ve Prag gibi ucuz bir kent olsa da bu şehirlerde yaşayanların gelir düzeyinin Avrupa ortalamasının çok altında olduğunu düşünürsek yeme-içme sektöründeki bu ucuzluk bu şehirlerde yaşayanlar tarafından hissedilemeyecektir. 2008 ile 2014 İstanbul'u arasında yeme-içme sektöründe çok şeyler değiştiği de bir gerçek. Günümüzde İstanbul, gurmelerin ve 'fine dining' restoranlarının birleştiği, dünya mutfaklarından örneklerin hızlıca arttığı bir 'Gastro-Şehir' haline geliyor. Gıda sektöründeki fiyat artışları restoranların ham madde alış fiyatlarını ve yemeği masaya koyma maliyetlerini ciddi oranda etkiliyor. Ağustos ayında gıda sektöründeki fiyat artışı, son 4-5 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Gıda sektöründeki bu fiyat artışının uzun bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Bu da restoranlardaki menü fiyatlarını yakın bir gelecekte ciddi oranda etkilemeye başlayacaktır. Beş sene sonra İstanbul'un hala 'fine dining' deneyimi için Avrupa'nın en ucuz şehirlerden biri olduğunu belki söyleyebiliriz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ