Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam kırmızı et fiyatlarına tedbir, et fiyatları komitesi geliyor, Mehdi Eker'den bomba açıklamalar - İş-Yaşam Haberleri

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kırmızı et fiyatlarıyla ilgili ciddi tedbirlerin yolda olduğunu belirtereküretici-tüketici fiyatlarını dengeleyecek bir komitenin kurulacağınısöyledi.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kırmızı ette yaşananmaliyet artışını önlemek, yerli etin kalitesini ve miktarını artırmakiçin çok ciddi tedbirlerin alınacağını söyledi. Yemek SanayicileriDernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkanı Mehmet Bozdağ veberaberindeki heyetini kabulünde konuşan Bakan Eker, gıdada üretici vetüketici fiyatları arasında oluşan farkın nedenlerini araştıran birkomite kurulacağını vurguladı. Kabulde gıda fiyatları , kuraklık ve et üretimiyle ilgiliaçıklamalarda bulunan Bakan Eker, gıda fiyatlarındaki artışınınkuraklığa bağlanmasının doğru olmadığını belirtti. Enflasyonrakamlarına bakıldığında bunun nedeninin açıkça anlaşılacağınısöyleyen Bakan Eker, "Üretici enflasyonu yüzde 6.3, tüketicifiyatlarının artış oranı ise yüzde 14, arada 8 puan fark var. Biryandan üretici kaybediyor bir yandan tüketici. Arada birileri buzamdan faydalanıyor. Yani aracılar kazanıyor." ifadelerini kullandı.

        Çekirdek enflasyonun başka bir deyişle gıda dışındaki enflasyonunyüksek olduğunu altını çizen Bakan Eker, bu nedenle gıdayı,enflasyonun tek sorumlusu tutmak başka bir amaç taşımaktadır şeklindekonuştu.

        Türkiye'de kuraklığa rağmen ihtiyaç olan üretimin yapıldığınıvurgulayan Bakan Eker, "Kuraklık ve zam haberleriyle piyasadaspekülasyon yaratmaya çalışanlar var. Bunun için bu spekülatörleridikkate almamak gerekiyor" dedi.

        "Hem tüketiciyi hem de üreticiyi koruyacak komite yolda"

        Hem tüketiciyi hem de üreticiyi koruyacak bir komiteninkurulmasına karar verdiklerini söyleyen Bakan Eker, "Biz hükümetolarak gerek makro ekonomik gerek üretim politikaları kapsamında birkomite kurulmasına karar verdik. Oluşturulan komite, üretici vetüketici fiyatları arasında oluşan zincirdeki halkalarda, nerelerde neproblem var, onları tespit edip gerekli tedbirleri alacak." diyekonuştu. "Kuraklığa rağmen iç piyasanın gıda ihtiyacını rahatlıklakarşıladık" Kuraklığa rağmen Türkiye'nin ihtiyaç hissettiği tarım ürünlerinintamamının yurtiçinden tarafından karşılandığını söyleyen Bakan Eker,"Kuraklık sadece bazı ürünlerde bir miktar düşme yaşanmasına nedenoldu. Mesela hububatta düşme oldu. Türkiye'nin geçen seneki buğdayüretimi 22 milyon tondu. Bu rakam cumhuriyet tarihinin rekoruydu. Yanigeçen yıl kırılan rekora göre bir miktar düşme yaşandı. Buğday, mısır,çeltik, ayçiçeği gibi temel ürünlerde herhangi bir üretim sıkıntımızyok. Zam, kuraklık, don gibi haberlerle birileri malı götürdü"şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ