Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mecidiyeköy'deki asansör faciası, Torun Center İş Güvenliği Şirketi - İş-Yaşam Haberleri

        HİLAL ÖZTÜRK/HT GAZETE

        Mecidiyeköy’de 10 işçiye mezar olan rezidans inşaatının iş güvenliğinden sorumlu NCA şirketi, yani Nitelikli Cevaplar Akademisi, başka projeler için de hizmet veriyor. Ancak şirkette kapı duvar, internet sitesi de kapalı. Veaynı şirketin iş güvenliği hizmeti verdiği projelerden Levent’teki Özdilek AVM, birkaç gün içinde açılış yapacak. Peki asansörleri, yürüyen merdivenleriyle çocuk yaşlı pek çok insana hizmet verecek AVM güvenli mi? Özdilek AVM’ye giderek iş güvenliği denetiminin nasıl yapıldığını araştırdık. AVM’nin kaba inşaatı tamamlanmış, ince işleri devam ediyor.

        KASK DA YOK YELEK DE

        İnşaat alanındaki işçilerde ne kask ne yelek ne de eldiven vardı. İnşaatta bir senedir çalışan bir işçi, “İş güvenliği, iş güvenliği denetimi var mı?” sorusuna“Hangi inşaatta var ki burada olsun” yanıtını verdi. Anlattıkları, Mecidiyeköy’deki facianın burada yaşanmamasının büyük şans olduğunu gösterir nitelikte. Yük ve işçi asansörlerinin 2 günde bir arızalandığını, tamir edip çalışmaya devam ettiklerini söyleyen işçiler, “İş güvenliği denetçileri sizinle iletişim kuruyor mu?” sorusunaysa “Hiç görmedik” yanıtını veriyor: “İskeleden arkadaşımız düştü, gelmediler bile. Taksiyle götürdük hastaneye.” Bir başka işçiyse şunları söylüyor: “Denetçigeliyor ‘Merdivene çıkıp çalışma’ diyerek beni indiriyor. Ama işveren buraya iskele kurmuyor. O gidiyor ben tekrar merdivene çıkıyorum. Denetim bu işte.” Performansı tartışmalı hale gelen NCA şirketinin devam eden projelerinde yeniden bağımsız denetim olup olmayacağıysa merak konusu.

        NCA, KİMLERİ DENETLİYOR?

        İş güvenliği şirketi NCA’nın, İstanbul Mecidiyeköy’deki Torun Center dışında, hizmet verdiği projelerden bazıları şöyle:

        * Arkun Baraj Şantiyesi

        * Türkiye’nin fuar içindeki ilk oteli olacak “Tüyap Palas Otel” inşaatındaki İSG hizmetleri.

        * Boğaziçi Beton’un, iş sağlığı ve güvenliği alanında çözüm ortağı.

        * Levent’te Özdilek AVM inşaatı.

        * 301 madencinin öldüğü Soma Holding’in daha önce ortağı olduğu İstanbul’daki Spine Tower.

        GÜVENSİZ İŞLER

        NCA’nın iş güvenliği denetim karnesi:

        * “Asansör iki günde bir arazı yaptı. Tamir ettiler kullanmaya devam ettik.”

        * “İskeleden işçi düştü, denetçiler gelmedi bile. Taksiyle hastaneye götürdük.”

        * “Rutubet kokusu ve su içinde yemek yemeye mahkûm ediliyoruz.”

        * “Bin işçiye bir tuvalet verilmedi.”

        * “20 kişi bir odada kalıyor, döşekler zift gibi simsiyah, kolumuzu yastık yapıyoruz.”

        Geda’nın ilk vakası değil

        Torun Center’da 10 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan şantiye asansörüne yönelik tartışmalar devam ederken, bilirkişi raporu bekleniyor. Şantiye asansörünü kiralayan ve üreten Geda Major’un Alman ortağı Geda’nın adı nisan ayında Avustralya’da da bir kazaya karıştı. New Castle Üniversitesi’nin kampusunda inşa edilen bir yurtta Geda marka şantiye asansörü içinde üç kişi varken raydan çıkıp yan dönerek havada asılı kaldı. Şirket aynı gün kendisine olay yerinden gönderilen fotoğraflara bakarak yaptığı açıklamada, yine kiralık olan asansörü frenleyecek parçalardan birinin monte edilediğini tespit ettiğini bildirdi. İş ortaklarının montajda dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Bu arada sorunun sadece bozuk olan düğme olmadığı ifade ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ