Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Arçelik Tayland'da buzdulabı fabrikası kuracak - İş-Yaşam Haberleri

        Beyaz eşya üreticisi Arçelik Tayland'da buzdolabı fabrikası kurulması için bu ülkede yatırım teşvik başvurusunda bulunurken, yatırıma teşvik başvurusunun sonucuna göre karar verileceği belirtildi.

        Arçelik tarafından KAP'a yapılan açıklamada fabrikanın yanı sıra Tayland, Endonezya, Filipinler ve Vietnam'da satış ve pazarlama şirketi kurulması için çalışma yapıldığı ifade edilerek, "Tayland'da buzdolabı üretim tesisi kuruluşuna ilişkin teşvik alınması için gerekli başvuruların yapılması için şirket yönetimine yetki verilmesine karar verilmiştir" denildi ve fabrika yatırımına başvuru sonucuna göre karar verileceği belirtildi.

        Açıklama, basında şirketin Tayland'da üretim tesisi kurulması için fizibilite çalışmaları yaptığı yönündeki haberlerin ardından yapıldı.

        Tayland'da Bangkok Post'ta yayınlanan bir habere göre, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Tayland'da yaklaşık 100 milyon dolar yatırımla üretim tesisi kurulması için fizibilite çalışmaları içinde olduklarını söyledi.

        Bangkok Post'un 3 Ekim tarihli haberine göre Çakıroğlu, Beko markalı ürünlerin lansmanı için gittiği Tayland'da yaptığı açıklamada, burayı Güneydoğu Asya'ya yönelik lokal üretim merkezi yapmak istediklerini söyledi.

        Habere göre, Tayland'da bir fabrika kurmak için fizibilite çalışmaları yürüten şirketin bu çalışmaları yılsonu itibariyle tamamlanacak. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olması beklenen fabrikanın buzdolabı, çamaşır makinesi ve klima üretimi yapması ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (AEC) ülkelerine ihracat için bir üretim merkezi olarak konumlandırılması amaçlanıyor.

        490 MİLYON DOLARLIK HEDEF

        Tayland'ın bölgedeki merkezi konumu, büyük iç pazarı ve elverişli iş ortamına işaret eden Çakıroğlu, "Tayland, Avrupa'daki başarı hikayemizi tekrar etmeyi umduğumuz AEC için bir merkez olacak" dedi.

        Haberde yer alan bilgiye göre, Titanco International Co. Beko markalı ürünlerin Tayland distribütörlüğünü üstlenirken; Arçelik üç yıl içinde AEC pazarlarındaki satışlarının yıllık 16 milyar bahta (yaklaşık 490 milyon dolar) ulaşmasını bekliyor.

        KAP'a yapılan açıklamada satış hacmi konusunda bir bilgi yer almadı.

        Arçelik'in 2013 yılı tamamında elde ettiği 11.1 milyar liralık konsolide cirosunun 6.48 milyar lirası uluslararası satışlardan oluşuyor.

        Şirketin web sitesinde yer alan yatırımcı sunumuna göre, 2013 yılında şirketin konsolide cirosunun yüzde 41.6'sını Türkiye satışları oluştururken; Batı Avrupa'nın payı yüzde 30.8, Doğu Avrupa ve BDT'nin payı yüzde 12.96, Afrika'nın yüzde 8.82, Orta Doğu'nun yüzde 3.38, diğer

        ülkelerin ise yüzde 2.45 seviyesinde bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ