Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Watergate Prensi Bush'un peşinde

        Watergate Skandalı'nı ortaya çıkaran Washington Post muhabiri Woodward'un Bush yönetimini yalancılıkla suçladığı kitabı 3 günde 3 baskı yaptı, 900 bin sattı

        34 yıl önce Watergate Skandalı'nı ortaya çıkararak dönemin ABD Başkanı Richard Nixon'ı istifaya zorlayan eski Washington Post muhabiri, araştırmacı gazeteciliğin efsane ismi Bob Woodward (63), bu kez George W. Bush yönetimini sarsıyor. Woodward'ın önceki gün piyasaya çıkan State of Denial adlı kitabı göz açıp kapayıncaya kadar 900 binlik satış rakamına ulaşıp 3. baskısını yaptı. Kitapta ortaya atılan Beyaz Saray'ın Amerikan halkına yalan söylediğine ilişkin iddialar, Cumhuriyetçi iktidarı yine köşeye sıkıştıracağa benziyor.

        Woodward, kitabında en fazla Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'i (74) hedef alıyor. 34 yıl önce Nixon yönetiminde çeşitli kademelerdeki görevlerde bulunan Rumsfeld'le olan kapışmasını günümüze taşıyan usta gazeteci, Irak Savaşı'ndaki başarısızlığın faturasını büyük ölçüde Savunma Bakanı'na kesiyor. Kitaptaki iddialara göre, Irak Savaşı konusunda Bush yönetimindeki bölünmüşlük, Amerikan hükümetini felç etmiş durumda. Irak'ta durum ABD açısından her geçen gün daha kötüye gidiyor ve bu konuda elinden birşey gelmeyen Beyaz Saray, bunu sık sık yalanlara başvurarak Amerikan halkından gizliyor. Beyaz Saray özellikle Irak için alarm veren istihbarat raporlarını hasır altı ediyor. Raporlar, Irak'ta 2007'nin çok daha feci olacağını haber veriyor.

        Vietnam sendromu

        Woodward, Başkan Bush ve Yardımcısı Dick Cheney hakkında ise açık açık, Giderek gerçeklerden kopup hayal dünyasında yaşıyorlar diye yazıyor. Bush ve Cheney'nin sık sık buluşup akıl danıştığı Nixon'ın Dışişleri Bakanı Henry Kissinger de aynı ruh hali içinde ve hâlâ Vietnam Savaşı'nı sürdürüyor.

        Woodward esas darbeyi vurduğu Rumsfeld'i hiçbir yanlışın sorumluluğunu üstlenmeyen, küstah ve dünyaya yabancılaşan bir kişi olarak tanımlıyor. Bush'un eşi Laura Bush ile Pentagon'da sözü geçen önemli askerlerin Rumsfeld'i istemediklerini belirten Woodward, 10 Temmuz 2001'de CIA Başkanı George Tenet'in talebi üzerine yapılan bir toplantıda, Tenet'in eski Ulusal Güvenlik Danışmanı şimdiki Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'ı, El Kaide'nin ABD topraklarında saldırı düzenleme olasılığı hakkında uyardığını, ancak Rice'ın bu uyarıyı dikkate almadığını yazıyor.

        Washington Post muhabirleri Bob Woodward ve Carl Bernstein'in 19 Haziran 1972'de ortaya çıkardığı Watergate Skandalı, dönemin Cumhuriyetçi ABD Başkanı Richard Nixon'un istifasına neden olmuştu. Woodward ve Bernstein, Nixon'ın, seçimlerdeki Demokrat rakibi George McGovern'ın Watergate binasındaki üssünü dinlettiğini belgelemişlerdi. Seçimler, Nixon'ın zaferiyle sonuçlanmış, ancak başkanlıktan azledileceğini anlayan Nixon 8 Ağustos 1974'te istifa etmek zorunda kalmıştı.

        Milliyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ