Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Binaların kimlik kartı olacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Ferroli Genel Müdürü Çetin Çakmakçı, Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında binalara getirilen ''Enerji Kimlik Belgesi''nin ''binanın nüfus cüzdanı'' gibi olacağını ve kimlik belgesindeki sınıfa göre binaların kiralama ve satış bedellerinin değişeceğini belirterek, ''İnsanlar da binalarını değerli kılmak adına gerekli revizyonları zaman içinde yapacaklardır'' dedi.

        Çakmakçı, Enerji Verimliliği Yönetmeliğine ve Kanununa ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, yönetmeliğin mühendislik ve teknik yönlerden olması gereken pek çok konuyu tanımladığını belirtti.

        Bazı konuların Türkiye'nin sosyal yapısındaki gerçekler, uygulama koşulları ve halkın yaşam şekliyle örtüşmediğine işaret eden Çakmakçı, üyesi oldukları DOSİDER olarak metrekare konusunun ele alınmasını yanlış bulduklarını kaydetti.

        Çakmakçı, ''İstanbul'daki 1.000 metrekarenin ısı ihtiyacı ile Erzurum'daki 1.000 metrekarenin ısı ihtiyacı birbirinden farklı, çünkü ısı kayıpları farklı. Biz, bunun metrekare değil ısı birimi olan kilovat veya kilokalori üzerinden konuşulması gerektiğini söyledik'' diye konuştu.

        Kamuoyunda ''kombi yasaklandı'' şeklinde görüşlerin dolaştığını hatırlatan Çakmakçı, yeni bir bina bin metrekarenin üzerindeyse, öncelikle merkezi sistem yapılması gerektiğinin, kişilerin sistemden memnun olmaması halinde alacakları kararla talep ettikleri sisteme geçme olanakları bulunduğunun, isterlerse bireysel ısınma sistemine geçebileceklerinin altını çizdi.

        Çakmakçı, kanunun, verimsiz cihazların satışına izin vermediğini, buna ilişkin tanımlama getirdiğini, sahada çok uzun yıllardır kullanılıp, ömrünü tamamlamış teknik cihazların değişimiyle ilgili belli zorunluluklar getirdiğini anlattı.

        Kullanılan sistemin, katı yakıtlı ve yüzde 75'ten aşağı verimi olan, Avrupa direktiflerine göre iki yıldızdan aşağı verim değerine sahip sıvı veya doğalgazlı kazan ise satışına izin verilmeyeceğini kaydeden Çakmakçı, ''Bu da ortalama yüzde 91-92 verim demek. Enerjinin verimli kullanımı adına iyi bir karar olacak, ancak nasıl denetleneceği belli değil'' dedi.

        Çakmakçı, çelik kazanda 15, döküm kazanda 20 yılını doldurmuş kazanların kullanımının yasaklandığına değinirken, verimsiz olan cihazların verimli cihazlarla değişiminin ortaya çıkacağını söyledi.

        -''NE KADAR ENERJİ TÜKETTİYSE O KADARINI ÖDEYECEK''-

        Yönetmelikle ''kalorimetre'' veya ''payölçer'' adı verilen, ısının, enerjinin harcandığı kadar ödenmesini içeren sistemlerin geldiğine dikkati çeken Çakmakçı, mevcut binaların, eğer merkezi sistem kullanılıyorsa, 5 Mayıs 2012'ye kadar bu sisteme geçmeleri gerektiğini hatırlattı.

        Çetin Çakmakçı, yeni binaların payölçer sistemiyle oluşturulacağını belirterek, ''İnsanlar ne kadar enerji tükettiyse o kadarını ödeyecek. Önceden insanlar, sistemlerini kapatıp gidiyordu. Burada artık sistemlerin kapatılması söz konusu olmayacak çünkü merkezi sistemle ısınan bir binada termostatik vana kullanılması zorunlu hale getiriliyor. Bu minumum 15 dereceye ayarlanıyor. Tüketici kapattığını sanıyor ama 15 dereceye ayarlanmış durumda. Daire sürekli 15 derecede olacağı için ısı transferi ve ısı kayıpları daha az olacak.''

        250 metrekare ve üzeri kullanım alanı bulunan bireysel villa veya apartman içi dublekste yoğuşmalı kombi kullanımının zorunlu hale getirildiğini vurgulayan Çakmakçı, ''Biz, yoğuşmalı kombilerin bütün cihazlar için zorunlu hale getirilmesini isterdik'' dedi.

        -ENERJİ KİMLİK BELGESİ-

        Kanun ve Yönetmeliğin sadece ısıyla ilgili bir süreç olmadığına işaret eden Çakmakçı, binadaki ampullerden, çamaşır makinesinin verimine kadar olan sürecin o dairede tüketilen bütün enerjiyi tanımladığını açıkladı.

        Çakmakçı, 2017 yılına kadar mevcut binaların enerji kimlik belgelerini almak zorunda olduklarına dikkati çekerek, enerji kimlik belgesinin ''binanın nüfus cüzdanı'' gibi olacağını söyledi.

        Buna ilişkin altyapının altyapı oluşturulmaya başlandığını belirten Çakmakçı, şu değerlendirmelerde bulundu:

        ''Enerji kimlik belgesindeki sınıfa göre binanın hem kiralama bedeli hem de satış bedelleri değişecek. Şu an için devletin çok ciddi teşvikleri yok. Teşvik olmasını talep ediyor herkes. G sınıfıyken A'ya çevrilmesi... 'Isı yalıtımı yapılması, ampullerin değişmesi, ısı sisteminin değişmesi' gibi birçok süreçte devlet masrafın bir kısmını karşılayacağını veya uzun süreli kredilendirme yapacağını söylemiyor. Enerji kimlik belgesi çok önemli olacak. İnsanlar da binalarını değerli kılmak adına gerekli revizyonları zaman içinde yapacaklardır.''

        -''İLERİDE YOĞUŞMALI SİSTEMLER ÖN PLANA ÇIKACAK''

        Ferroli Genel Müdürü Çakmakçı, Yönetmelik ve Kanunu, Ferroli bayileri ve rakip bayiler, sektördeki tüm paydaşlara, 10 farklı noktada yaptıkları toplantıyla anlattıklarını ve 2 bin 500-3 bin arasında katılımcı kitlesine ulaştıklarını bildirdi.

        Yönetmeliğin bakımı zorunlu hale getirmesinin, cihazların daha verimli çalışması adına alınmış karar olduğuna dikkati çeken Çakmakçı, ''Cihaz çok iyi olabilir, sistem çok iyi kurulmuş olabilir ama zaman içerisinde yapılan ayarlamalar, kullanımdaki hatalar veya diğer eksiklerden dolayı ideal verime ulaşamıyorsunuz. Eğer sistemi kullanan insanlar sizi çağırmazlarsa, doğal olarak gidemeyeceğiniz için, sistem kötü, eksik çalışıyor olabiliyor. Artık bunlar sürekli elden geçirilecek'' diye konuştu.

        Çakmakçı, bina 5 Aralık 2009'dan sonra yapı ruhsatı almış ve bin metrekarenin üzerinde kapalı kulanım alanına sahipse, merkezi sistem kullanılması zorunluluğuna değinirken, çelik veya döküm kazan konusunda zorunluluk bulunmadığını, sadece ısının ortak bir noktadan üretilmesi gerektiğini anlattı.

        İleride yoğuşmalı sistemlerin ön plana çıkacağı tahmininde bulunan Çakmakçı, şu bilgileri verdi:

        ''Mevcut binalara sadece merkezi sistemle ısınıyorsa, kalorimetre veya payölçer kullanma zorunluluğu geliyor. 2012 yılına kadar bu geçişi yapmak zorundalar. Mevcut bina kombiyle ısınıyorsa yine kombiyle devam edebilir. Merkezi sistemle yapılmış bir binada insanlar normal kullanıma geçtikten sonra bundan memnuniyetsizlik yaşıyorlarsa, 2 kriter var. Eğer bina 2 bin metrekarenin üzerindeyse merkeziden bireysele dönmek için yüzde 100 oy çoğunluğu sağlamak zorundalar. 2 bin metrekarenin altında ise merkeziden bireysele veya bireyselden merkeziye geçmek için yüzde 51'lik oy yeterli.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ