Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa'nın en büyük ahşap binası kurtuluyor - Makro Ekonomi Haberleri

        AİHM, bir kararı daha Türkiye aleyhine sonuçlandırmanın, son aşamasında...

        Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce, yöneticisi kalmamış vakıf ilan edilerek, genel müdürlüğe devredilen Büyükada İsa Tepesi'ndeki Erkek Rum Yetimhanesi ile ilgili Patrikhane'nin açtığı davada AİHM'de haklı bulunmasından sonra Türkiye'nin itiraz davasında da sona yaklaşıldı. AİHM'in itiraz dosyasını görüştüğü, davayı kısa sürede değerlendirmesi bekleniyor. Ancak beklentiler, itirazın reddedileceği yönünde...

        'İLGİLERİ YOK'

        Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili ise, Yetimhane'nin Ortodoks Rum Patrikhanesi'yle bir ilgisi olmadığını kaydederek, mahkemeden çıkacak karara göre devir işleminin Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı'na yapılacağının altını çizdi. Aynı yetkili, "Rum Yetimhanesi mülk olarak vakfa ait. Yöneticisi kalmamış vakıflar arasından çıkarılırsa, malı da kendisine dönecek. AİHM'in kararı netleşmedi. Mazbut vakıflar arasından çıkarılması yönünde karar vermesi bekleniyor" dedi.

        BAŞBAKANLA KONUŞULDU

        Fener Rum Patrikhanesi'nin de mahkeme kararını beklemeden İsa Tepesine diyalog merkezi kuracağını Başbakan'a bildirdiği ortaya çıktı. Türkiye'deki ve Atina'daki avukatların süreci hergün takip ettiğini bildiren Ortodoks Rum Patrikhanesi Sözcüsü Peder Dositheos, konunun geçen yıl Başbakan Erdoğan ile Patrik Bartholomeos arasında konuşulduğunu da söyledi.

        Geçen yıl Büyükada'daki ikili görüşmede Başbakan Erdoğan'ın, Patrik Bartholemeos'a "Burayı nasıl değerlendireceksiniz?" diye sorduğunu belirten Dositheos, "Patrik, de Başbakana, Hristiyan, Müslüman ve Yahudilerle ilgili dinlerarası diyolog için bir merkez olarak planladığını bildirdi. Başbakan da bu fikri, 'Çok güzel' diyerek karşıladı" dedi.

        SULTAN UÇAR / AHT - ÖZEL HABER

        23 vakıf için emsal olacak

        Peder Dositeos dava ile ilgili süreci şöyle değerlendirdi: "AİHM, son kararını verecek. Patrikhanenin Türkiye'de hukuki anlamda bir statüsü yoktur. Bu bina Patrikhaneye verilirse, Patrikhanenin hukuki statüko elde etmesi için için önemli bir sinyal alınmış olacak. Siz aslında yoksunuz. Varken yok olmuş ve yokken var olmak gibi bir durum aslında. Bu gayrimenkulün geriye verilmesi durumunda, nasıl verildiği çok önemli olacak. Cemaatimize ait diğer 23 vakfın ki, -bunların bir kısmı manastırdır- o yönde çalışma yapması gerekecek" dedi.

        Patrikhane 1902'de satın aldı

        1898'de bir Fransız şirketinin otel olarak inşa ettiği dünyanın ikinci, Avrupa'nın en büyük ahşap yapısı, birinci derece tarihi eser olarak kabul ediliyor. Patrikhane, Büyükada'da Yunanca'da İsa Tepesi anlamına gelen Hiristos Tepesi'nde 23 bin 255 metrekarelik arazide 5 katlı bir ana bina ile iki katlı bir yan binadan oluşan yapıyı 1902'de satın aldı. Yapının kullanım hakkı 1903'de, cemaate ait Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı'na devredildi. 1935'de Vakıflar Kanunu'yla, yetimhanenin tüzel kişiliği tanındı. 1936'da Vakıflar'a beyan edildi. Kıbrıs krizi çıkınca 1964'de, 'güvenlik' gerekçesiyle devlet tarafından boşaltıldı. Yapı, o tarihten sonra kullanılmadı. 1995'de vakıf yönetimi görevden alınıp, mazbut vakıf ilan edildi. Yönetimine ve mallarına el konuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ