Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Türk’ün yatırımdan anladığı ev ve arsa - Emlak Haberleri

        ING Bank, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile emlak piyasasının nabzını tutacak olan “ING Mortgage Barometre’’yi hayata geçirdi. Her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek olan araştırmanın sonuçları konut satın alma trendleri, konut kredisi kullanma eğilimi, tercih edilen yatırım araçları gibi birçok sorunun cevaplarını kapsayacak.

        Aralık 2009-Mart 2010 dönemlerini kapsayan ilk sonuçlara göre, anket yapılan kişilerin büyük çoğunluğu mevcut piyasa koşullarının ev alımı için uygun olduğunu düşünüyor. Mart 2010’da en çok tercih edilen yatırım aracı gayrimenkul oldu.

        YARISI KREDİ KULLANIYOR

        Ankete katılanların yarısı konut alırken kredi kullanmayı düşünürken, konut kredilerinde canlanma gözlemleniyor.

        ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, aralık ayından itibaren kredilerin canlanmaya başladığını, düşük faiz ortamının konut alma iştahını çok olumlu etkilediğini gördüklerini belirtti. Tasarruf oranlarının düşük olduğunu anlatan Dağdeviren, “Sermaye piyasasının gelişmesine yönelik atılacak her adım, konut sektörünün finansman imkânlarını destekleyerek, konut sektörünü olumlu etkilemesinin yanı sıra verimliliğe ve ekonomik büyümeye çok olumlu katkılar yapacaktır’’ diye konuştu.

        Ev sahipliği oranı yüzde 75

        Yapılan çalışmada Türkiye’de ev sahipliği oranı yüzde 75 olarak tespit edildi. ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, "İyi haber; düşük faiz ortamı ile birlikte ev sahibi olmak daha ulaşılır oldu. Eğer Türkiye’de düşük faiz ortamı korunabilirse bu iştahın devam

        etme olasılığı çok güçlü gözüküyor" dedi. Sengül Dağdeviren, katılımcılara uygun ortalama ev fiyatlarının 97 bin 673 lira düzeyinde, ortalama ev taksitlerinin de 990 lira olduğunu söyledi. Anket sonuçlarına göre iyi zamanda bugünün geleceğe tercih edildiğini, çocukların düşünülmediğini belirten Dağdeviren, bunun da Türkiye’nin istenilen refah düzeyine ulaşmadığını, piyasanın henüz doymadığını söyledi.

        ÜLKE OLARAK KRİZİMİZ HİÇ BİTMİYOR

        14 ilde, bini aşkın tüketiciyle Barometre’yi gerçekleştirdiklerini anlatan ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk, sektörün tüm oyuncularına katkı sağlayacak bir endeks sunmayı hedeflediklerini vurguladı.

        Nielsen Özel Araştırmalar Direktörü Bahadır Tomaç ise ankete katılanların yarısını erkek yarısını da bayanların oluşturduğunu ve ortalama yaşın 44, ortalama hane gelirinin ise 1.652 lira olduğunu söyledi.

        Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem de anketin ilk sonuçlarına ilişkin olarak konut sektöründe iyimserliğin arttığını ifade etti.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ